maanantai 18. lokakuuta 2010

HS: Pakolaisnainen ja maahanmuuton arvostelija kokoomuksen ehdokkaiksi Helsingissä

Helsingin Sanomat: Pakolaisnainen ja maahanmuuton arvostelija kokoomuksen ehdokkaiksi Helsingissä 18.10.2010
Wille Rydman: Ehdolle eduskuntavaaleihin Helsingin vaalipiiriin (blogi)

Helsingin kokoomus valitsi kosovolaissyntyisen Fatbardhe Hetemaj'n, 25, kansanedustajaehdokkaaksi Helsingin vaalipiiristä. Vuoden 2009 pakolaisnainen opiskelee kauppatieteitä ja aikoo valmistua ensi keväänä.

"Olen maahanmuuton puolesta, mutta sen pitäisi olla työperäistä. Samalla meidän pitää olla humaaneja hätää kärsiviä kohtaan", Hetemaj sanoo.

Kehitysapu on Hetemaj'n mielestä oivallinen tapa auttaa. "Meidän pitää auttaa ihmisiä heidän lähtömaassaan. Esimerkiksi kehitysmaiden nuoria voidaan kouluttaa Suomessa. Kun he palaavat kotimaahansa, heillä on tietotaitoa viedä asioita eteenpäin."

Myös syrjäytymisvaarassa olevat nuoret tarvitsevat Hetemaj'n mielestä nykyistä enemmän tukea. "Eivät nuoret laiskoja ole, he tarvitsevat mahdollisuuksia päästä oppimaan työpaikoille niin, että he saavat työkokemusta."

Pakolaisnaisen rinnalle vaalitaistoon Helsingissä lähtee Wille Rydman, 24, joka on kokoomusnuorten puheenjohtaja. Valtiotieteen maisteri on tullut tunnetuksi valikoivan maahanmuuton ja tiukan talouspolitiikan kannattajana.

"Suomen ei pidä ottaa vastaan maahanmuuttajia enempää eikä nopeammin kuin mitä kykenemme kotouttamaan", Rydman sanoo.

Hänen mielestään oikeus perheen yhdistämiseen tulee rajata vain sellaisille maahanmuuttajille, jotka kykenevät elättämään perheensä Suomessa.

Turvapaikanhakijoille maksettava toimeentulotuki on Rydmanin mukaan poikkeuksellisen suuri, ja siksi hakijoiden virta suuntautuu juuri Suomeen.

"Siksi vastaanottokeskukset ruuhkautuvat."

Ehdokkaaksi on lähdössä myös kahdeksan kansanedustajaa: Sirpa Asko-Seljavaara, 71, Juha Hakola, 43, Arja Karhuvaara, 56, Sanna Perkiö, 49, Pertti Salolainen, 70, Sari Sarkomaa, 45, Jan Vapaavuori, 46, sekä Ben Zyskowicz ,56.

Mukaan lähtevät tv-toimittaja Petri Sarvamaa, 45, asuntoministeri Vapaavuoren erityisavustaja Lasse Männistö, 29, ja Helsingin kaupunginvaltuuston kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Laura Räty, 33 .

Ehdokaslistalle pääsivät myös Raine Luomanen, 36, Hannele Luukkainen, 61, Pia Pakarinen, 50, Nina Suomalainen, 45, sekä Olli Valtonen, 61.

Loput kolme ehdokasta kokoomus nimeää loppusyksyn ja vuoden 2011 alussa.

_____________________________

Wille Rydman: Ehdolle eduskuntavaaleihin Helsingin vaalipiiriin

[...]
Toinen suuri kysymys, joka kaipaa pikaista remontointia, on maahanmuuttopolitiikka. Kansalaisten keskuudessa on herännyt oikeutettu tyytymättömyys nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Oma lähtökohtani on se, että Suomen tai minkään muunkaan maan ei tule ottaa maahanmuuttajia vastaan enempää eikä nopeammin, kuin mitä se kykenee menestyksellisesti sopeuttamaan omaan yhteiskuntaansa.

Suomen tulee viipymättä korjata ne ongelmat, joita liittyy Suomen nykyisiin perheenyhdistämis- ja turvapaikanhakukäytäntöihin. Oikeus perheenyhdistämiseen tulee rajata vain sellaisille maahanmuuttajille, jotka kykenevät elättämään perheensä Suomessa omalla työllään ja ilman sosiaaliavustuksia. Esimerkiksi Tanskassa maahanmuuttajalla on oikeus perheenyhdistämiseen vasta, kun maahanmuuttaja on asunut maassa kolme vuotta ilman sosiaaliavustuksia.

Turvapaikanhakijoille Suomi maksaa edelleen eurooppalaisittain huomattavan suurta rahallista toimeentulotukea. Tämä on tehnyt Suomesta turvapaikanhakijoiden ja ihmissalakuljettajien silmissä erityisen houkuttelevan maan ja ruuhkauttanut suomalaiset vastaanottokeskukset. Turvapaikanhakijoiden sosiaaliavustusten tuntuva leikkaaminen on ensimmäisiä edellytyksiä vastaanottokeskusten ruuhkien purkamiseksi.
[...]