torstai 5. toukokuuta 2011

Etelä-Saimaa: Persun kestäviä realiteetteja

Etelä-Saimaa, kolumni: Heli Tiusanen: Persun kestäviä realiteetteja 5.5.2011

Perussuomalaisten herrat Tossavainen ja Hakkarainen ovat kailottaneet kovaan ääneen, että Suomen pitäisi sulkea rajansa turvapaikanhakijoilta. Lintukotoomme voisi kyllä päästää sellaiset ulkomaalaiset, joilla on tänne tullessaan työpaikka. Kiintiöpakolaiset voitaisiin ottaa vastaan, pitkin hampain. Kumpikaan ei ole puhunut sanaakaan siitä, saako suomalainen tuoda ulkomaalaisen puolisonsa maahan.

Yritys sulkea Suomen rajat lienee yhtä toivoton kuin yritys muuttaa vedet viiniksi. Nationalismi on aatteena aikansa elänyt. Harhakuvitelma siitä, että johonkin tiettyyn kansaan kuuluvat saavuttaisivat vapauden ja täyttymyksen ylläpitämällä omalle kansalleen ominaista identiteettiä ei yksinkertaisesti toimi nykymaailmassa. On myös realiteetteja, joihin edes persut eivät voi vaikuttaa.

Suomi allekirjoitti aikoinaan Geneven sopimuksen, jossa se sitoutui vastaanottamaan ja tutkimaan jokaisen Suomesta turvapaikkaa hakevan henkilön tilanteen. Ne, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa ennen Suomea jostain toisesta Euroopan Unionin maasta, palautetaan sinne. Ne, joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan, käännytetään lähtömaahansa.

Suomesta turvapaikkaa hakeneiden henkilöiden määrät ovat vaihdelleet vuosittain. Joka tapauksessa määrät ovat vain kolmannes Ruotsin luvuista. Turvapaikanhakijoiden asioiden käsittelyä on yritetty nopeuttaa moneen kertaan erilaisin toimenpitein.

Perussuomalaisten vaalivoiton kaltaista jymyvoittoa asiassa ei ole vielä saavutettu. Ja tuskin jatkossakaan toimii Hakkaraisen ehdotus käännyttää turvapaikanhakijat suoraan rajalta.

Tossavainen selitti silmät kirkkaina toimittajalle, että kaikki turvapaikanhakijat ovat ”selviä tapauksia”. He ovat liikkeellä ainoastaan taloudellisen edun tavoittelun nimissä. Maahanmuuttoviraston tilastot kertovat toista: noin 60 prosenttia kaikista Suomesta turvapaikkaa hakeneista henkilöistä saa oleskeluluvan. Päätökset perustuvat turvapaikanhakijoiden haastatteluihin sekä Maahanmuuttoviraston keräämiin lähtömaita koskeviin tietoihin.

Seuraavat neljä vuotta osoittavat, pystyvätkö Tossavainen ja Hakkarainen Halla-ahon johdolla sulkemaan Suomen rajat. Ja jos pystyvät, mitä sitten tapahtuu? Kuinka paljon ensimmäisen kauden kansanedustaja voi todellisuudessa saada aikaan? Entä mitä tapahtuu katteettomille vaalilupauksille? Kansanedustajiin tulisi soveltaa käänteistä palkkiojärjestelmää: Mikäli ei pidä lupauksiaan, puolet palkasta peritään takaisin.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.

Heli Tiusanen