lauantai 30. heinäkuuta 2011

Ilta-Sanomat: Halla-aho vastaa Sdp:n erovaatimuksiin: "Muut puolueet häpäisevät Norjan uhrit"

Ilta-Sanomat: Halla-aho vastaa Sdp:n erovaatimuksiin: "Muut puolueet häpäisevät Norjan uhrit" 30.7.2011

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) pitää Mikael Jungnerin (Sd) hänelle esittämää kritiikkiä ja erovaatimusta Norjan uhreja loukkaavana politikointina.

Oslossa vieraillut Jungner kertoo lauantain Ilta-Sanomissa Sdp:n aikovan kyseenalaistaa Halla-ahon aseman eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

Jungner kertoo myös norjalaisten kollegoidensa ihmetelleen perussuomalaisten puheenjohtajuutta keskeisessä valiokunnassa.

- Sdp;n eduskuntaryhmä käsittelee Halla-ahon asiaa kesäkokouksessamme 15. elokuuta. Sitä ennen olisikin suotavaa, että Halla-aho miettisi asemaansa, Jungner sanoi.

Halla-aho kommentoi vaatimusta varsin lyhytsanaisesti.

- Pidän valitettavana, että muut puolueet häpäisevät Norjan tragedian uhreja ja heidän omaisiaan käyttämällä tapausta sisäpoliittisena keppihevosena, hän kommentoi lauantaina aamulla IS:lle.

Norjassa yli 70 ihmistä murhannut Anders Behring Breivik siteerasi Halla-ahoa manifestiksi kutsumassaan tekstissä.

Halla-ahon on väitetty vähätelleen yhteyttään niin sanottuun vasta-jihad-liikkeeseen ja islamin vastaiseen Gates of Vienna-blogiin.

_______________________________________________

MTV3: Halla-aho ei aio jättää hallintovaliokuntaa: "Tämä on härskiä politikointia"

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ei aio harkita vetäytymistä eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta. Halla-aho muistuttaa, että hänet on yksimielisesti valittu kyseiseen tehtävään.

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner kertoi Ilta-Sanomille, että puolue aikoo kyseenalaistaa Halla-ahon aseman valiokunnan puheenjohtajana.

Halla-ahon kärjekäs maahanmuuttokritiikki on noussut jälleen esille Norjan joukkosurman jälkimainingeissa. Maahanmuuttoasiat ovat hallintovaliokunnan vastuulla.

– Pidän häpeällisenä sitä, että Mikael Jungner ja SDP käyttävät Norjan tragediaa ja sen uhreja poliittisena keppihevosena Suomen sisäpolitiikassa. Sinänsä nämä yritykset marginalisoida perussuomalaisia ja päästä minusta tavalla tai toisella eroon ovat jatkuneet eduskuntavaaleista lähtien - tai oikeastaan jo ennen vaaleja. Tässä jatketaan vanhan levyn veivaamista Norjan murhenäytelmää hyväksikäyttäen, Halla-aho sanoo MTV3 Uutisille.

– Tietysti tämä on politikointia. Aivan puhdasta, laskelmoivaa ja härskiä politikointia.

__________________________________________

Uusi Suomi: Vaatimus Halla-ahosta: Perussuomalaisilta tyrmäys

Perussuomalaisten kansanedustajalla Jussi Halla-aholla ei ole aikomusta jättää eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan tehtävää. Eroa tehtävästä vaati SDP:n puoluesihteeri ja kansanedustaja Mikael Jungner.

Jungerin vaatimusten taustalla on hänen mukaansa muun muassa norjalaiskollegoiden hämmästely, millaisessa asemassa maahanmuuttokriittinen ja vastajihadistiseen liikkeeseen liitetty Halla-aho toimii. Jungerin mukaan kyse ei ole politiikasta, vaan Halla-ahon mielipiteistä.

- Eduskunta nimitti hallintovaliokunnan yksimielisesti. Mikael Jungnerilla ei ollut silloin mitään huomauttamista, ja minun mielipiteenihän eivät ole muuttuneet yhtään miksikään, Halla-aho vastaa Jungerille MTV3:n mukaan.

Hallintovaliokunta vastaa muun muassa maahanmuuttokysymyksiin liittyvien lakien valmistelusta.

Sekä Halla-aho että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tuomitsevat Norjan joukkomurhan käyttämisen Suomen sisäpoliittiseen vehkeilyyn. Myös Soini hämmästelee, mikä Jungnerin luottamuksen Halla-ahoon on syönyt toukokuun valiokunnan asettamisäänestyksen ja nykyhetken välillä.

- Norjassa tämä valtava murhenäytelmä on osattu käsitellä paremmin kuin Suomessa. Siellä ei kukaan poliitikko syyttele toista eikä käytä tätä sisäpoliittisena lyömäaseena mutta Mikael Jungner on valinnut toisin, Soini kertoo Radio Novan haastattelussa.

Uuden Suomen eilen tavoittama ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei osannut kertoa, mitä SDP mahdollisesti aikoo kesäkokouksessaan sopia Halla-ahon suhteen. Hän korosti, että valiokunnan puheenjohtajuus on pysyvä, kunnes henkilö pyytää itse eroa tehtävästä tai kunnes valiokunta asetetaan uudelleen.

Valiokunnan uudelleenasettaminen merkitsisi eduskunnan äänestystä. Asiaa esittäisi puhemiesneuvosto, eli puhemiehistä ja valiokuntien puheenjohtajista koostuva elin.

Valiokuntien puheenjohtajajako on poliittinen, ja puolueet sopivat keskenään, minkä valiokunnan puheenjohtajuuden mikäkin puolue saa. Tämän jälkeen puolueiden eduskuntaryhmät esittävät itse omaa edustajaansa valiokunnan puheenjohtajan tehtävään, ja eduskunta hyväksyy kokoonpanot äänestyksessään.

Käytännössä Halla-ahon erottaminen ilman hänen omaa tai Perussuomalaisten eduskuntaryhmän tahtoa on siis miltei mahdotonta eduskunnan tiukkojen herrasmiessopimusten ja käytäntöjen puitteissa.