keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Aamulehti: Aktivistiryhmä Suomen Vastarintaliike harjoitteli Tampereella

Aamulehti: Aktivistiryhmä Suomen Vastarintaliike harjoitteli Tampereella 27.7.2011

Yltiökansalliset tai äärioikeistolaiset ryhmittymät Suomessa kritisoivat nyt kiireellä Norjan massamurhaaja Anders Behring Breivikin toimintaa.

Suojelupoliisin (supo) arvion mukaan äärioikeistolaisissa tai kansallissosialistisissa ryhmittymissä toimii Suomessa alle sadan hengen ydinjoukko.

Kansallissosialistista maailmankatsomusta tunnustava ja monikulttuurisuutta vastaan taisteleva Suomen Vastarintaliike (SVL) on yksi aktiivisesti viime aikoina toimineista ryhmistä myös Pirkanmaalla. Liike toimii aktiivisesti Pirkanmaalla ja muuallakin Etelä-Suomessa. Ainakin verkkosivujaan liike päivittää tiuhaan.

Pirkanmaan poliisin rikosylikomisario Ilkka Laasanen sanoo, että sellainen ääriliikkeiden toiminta, johon poliisi olisi joutunut puuttumaan, on viime aikoina ollut passiivista Pirkanmaalla.

Poliisissa on kuitenkin noteerattu SVL:n tekemiset.

18. kesäkuuta liike järjesti Tampereella Näsijärven rannassa neljännen ”Aktivistipäivänsä”. Tapahtumasta verkkosivuilla julkaistun videon mukaan ohjelmassa oli myös kamppailulajien ja ensiavun harjoittelua.

Viimeksi maanantaina 25. heinäkuuta aktivistit levittivät liikkeen materiaalia Tampereen keskustaan. Tarraoperaatiosta on internetissä kuvien kera ”Taisteluraportti”, jonka mukaan kaikki sujui rauhallisesti. Liikkeen tarroja oli liimattu ainakin Keskustorin varrella pylväisiin.

Verkkosivuillaan SVL irtisanoutuu voimakkaasti Norjan joukkomurhaajan Anders Behring Breivikin teoista. SVL antoi viime sunnuntaina julkilausuman, ettei kansallissosialismi ole äärioikeistoa ja syyttää Breivikiä ”äärikristilliseksi sionistiksi”.

SVL:n johtajana toimii Henrik Holappa ja liike kertoo olevansa osa Pohjoismaista Vastarintaliikettä (PVL), joka toimii Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella. Holappa oli keväällä 2009 vangittuna Yhdysvalloissa mielipiteidensä vuoksi liki kolme kuukautta ja karkotettiin sitten takaisin Suomeen.

Aamulehti ei tavoittanut SVL:n johtoa kommentoimaan tarkemmin liikkeen toimintaa.


Lue lisää aiheesta keskiviikon Aamulehdestä.