lauantai 23. heinäkuuta 2011

HS: Arkipäivän rasismi on huutelua ja ahdistelua

Helsingin Sanomat: Arkipäivän rasismi on huutelua ja ahdistelua 23.7.2011

Afrikkalaisperheen lasten rattaista löytyy koiran kakkaa, 18 vuotta Suomessa asunutta, töissä käyvää naista käsketään palaamaan kotimaahansa. HS kysyi toukokuun alussa lukijoiden rasismikokemuksista Suomessa. Siitä lähtien toimitukseen on saapunut useita kirjoituksia rasismista.

"Näin bussin ikkunasta humalaisen naisen ahdistelevan musliminaista ja tämän lasta. Kukaan bussipysäkillä seisova ei puuttunut tilanteeseen, joten jäin bussista pois. Humalainen nainen huusi: `Menkää täältä pois syömästä mun verorahoilla saatana! Vittu teidät pitäisi tappaa!' Uhkasin soittaa poliisille. Kun humalainen huomasi, että olen tosissani, hän poistui.", kertoo eräs lukija.

Suomalainen tumma nainen kertoo joutuneensa ihon värinsä takia ahdistelluksi. "Istuin bussissa ja luin kirjaa, kun bussiin astui kaksi miestä. He istuivat viereeni ja minua vastapäätä. Vieressä istuva kumartui viereeni ja kysyi mitä luen. Hänen päänsä oli käytännössä rinnoillani. Kun yritin päästä pois, vieressä istunut mies esti minua poistumasta. Toinen jatkoi: 'Senkin huora! Missä sun pommi on? Jäikö se Afganistaniin?' Minua järkytti, ettei kukaan auttanut minua. "

Tutkija ja kansalaisaktiivi Sirkku Varjonen toivoo, että ihmiset uskaltaisivat useammin puuttua näkemäänsä rasismiin. "Puuttumattomuus rasistiseen huuteluun tai ihmisten häirintään luo illuusion hiljaisesta hyväksynnästä, mikä voi olla ulkomaalaisvastaisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle vähintään yhtä ahdistavaa kuin itse hyökkäys", hän sanoo.

Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén muistuttaa, että rasistinen väkivalta on Suomessa harvinaista. "Suomi ei mielestäni ole mitenkään rasistinen maa. Esimerkiksi Helsingissä on kokoonsa nähden hyvin vähän rasistista väkivaltaa, jos verrataan mihin tahansa muuhun maahan." Packalén ei halua vähätellä ihmisten kokemuksia, mutta toteaa, että usein tapaukset ovat sellaisia, joissa kohteeksi olisi voitu etsiä kuka tahansa. "Näissä tapauksissa syy solvauksiin on erilainen ulkonäkö. Samanlaista kiusaamista esiintyy kantaväestön keskuudessa. Usein niihin liittyy päihteet."

Myös lapset törmäävät rasismiin arjessaan, kertovat lukijat. "Kun tyttäreni somalialaista alkuperää oleva isä hakee tytärtämme iltapäiväkerhosta, jotkut lapset naureskelevat hänelle. Kerran tyttäreni kertoi, ettei häntä ja luokan toista niin sanotusti ulkoisesti etnisestä suomalaisesta poikkeavaa oltu kutsuttu erään luokan tytön synttäreille, koska he eivät voi leikkiä tuhkimoita."

Nuorisojärjestö Kanava ry:n projektityöntekijä Mohamed Xadar Ismail kehottaa vanhempia miettimään, siirtävätkö he ennakkoluuloja lapsilleen. "Rasismin ja ennakkoluuloiset asenteet kyllä aistii. Jos lapsi oppii pienestä pitäen tulemaan toimeen eri kulttuureista kotoisin olevien kanssa, hänestä kasvaa aikuinen, jonka kanssa kaikki haluavat olla. Näitä taitoja tarvitaan tulevaisuudessa monilla eri aloilla."


Lisää aiheesta lauantain Helsingin Sanomissa