keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

HS: Suomalaisissa nettikahviloissa pestiin rikollista rahaa

Helsingin Sanomat: Suomalaisissa nettikahviloissa pestiin rikollista rahaa 20.7.2011

Ulkomainen nettipetosliiga on toteuttanut laajan rahanpesuoperaation suomalaisten rahanvälitysyritysten avulla.

Keskusrikospoliisin mukaan niissä on pesty noin miljoona euroa rikollisin keinoin hankittua rahaa muutama vuosi sitten.

"Luulen, että tämä on kansainvälisestikin hyvin poikkeuksellinen tapaus", sanoo rikoskomisario Vesa Isokuorti Keskusrikospoliisista.

Rahat ovat peräisin laajasta kansainvälisestä huijauksesta, jossa romanialaiset rikolliset myivät internetin kautta olemattomia autoja ja moottoripyöriä. He värväsivät nigerialaisia henkilöitä vastaamaan rahanpesusta.

Rahaa ohjattiin Helsingin Kaisaniemessa ja Sörnäisissä sijaitseviin nettikahviloihin ja yhteen tamperelaiseen nettikahvilaan. Kaikki paikat välittivät rahaa Western Unionin edustajina.

Suomalaispaikoista eniten rahaa pestiin Kaisaniemessä sijaitsevassa nettikahvilassa.

Nigerialainen mies otti yhteyttä kesällä 2006 Vuorikadun nettikahvilan nigerialaistaustaiseen henkilöön ja ehdotti yhteisiä liiketoimia. Miehen tehtävä oli ottaa vastaan rahalähetyksiä eri maista ja välittää niitä eteenpäin. Hän sai välittämistään summista kymmenen prosenttia.

Helsingin käräjäoikeuden tuoreen tuomion mukaan Kaisaniemen nettikahvilassa pestiin 682 775 euroa vuosina 2006–2007. Käräjäoikeus tuomitsi tämän viikon tiistaina nettikahvilan työntekijään yhteyden ottaneen ja rahaliikennettä järjestelleen nigerialaisen Bright Ikhiuwun, 37, törkeästä rahanpesusta kolmeksi vuodeksi vankeuteen.