torstai 28. heinäkuuta 2011

YLE: Soini: Suomen poliitikot käyttävät hyväkseen Norjan tragediaa

YLE Uutiset: Soini: Suomen poliitikot käyttävät hyväkseen Norjan tragediaa 28.7.2011

Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa vieraillut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo, että Suomen poliitikot ovat käyttäneet hyväkseen Norjan murhenäytelmää yhdistämällä kaikki perussuomalaiset äärimielipiteisiin ja vihapuheeseen. Soini haluaa tehdä selväksi, että hän ei hyväksy väkivaltaa, ja katsoo, että viha on tuhoava voima.

Norjan tapahtumien jälkeen monet politiikot ovat ihmetelleet, miksi Timo Soini ei ole tuominnut maahanmuuttovastaisia vihapuheita, joita terrori-iskujen tekijä Anders Behring Breivikin lietsoi.

Breivik vastusti EU:ta ja löysää maahanmuuttopolitiikkaa sekä mainitsi manifestissaan myös maahanmuuttokriitikko Jussi Halla-ahon (ps.). Soini ei katso, että yhtymäkohdat perussuomalaisiin olisivat tuskallisia.

- Kysymys on yksittäisestä fanaatikosta, psykopaatista ja hänen murhistaan.

Muun muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) totesi Ylen Ykkösaamussa, että perussuomalaisilla olisi nyt syytä tehdä pesäero äärielementteihin. Soini katsoo, että vaikeassa tilanteessa Suomen poliitikot voisivat ottaa opiksi Norjasta.

- Ymmärrän, että tämä asia herättää kuohuntaa Suomessakin, mutta Norjassa murhenäytelmään on suhtauduttu erittäin hienosti. Siellä ei ole tehty tästä tragediasta poliittista kiistakapulaa, vaan kaikki puolueet kantavat yhdessä kansaa yli vaikean ajan. Poliitikot eivät siellä syyttele toisiaan, ja vaadi toisiaan tilille jostain lausunnoista.

" Kovat puheet nimimerkin takaa luihuilua "

Norjan iskujen jälkeen useat tahot ovat tuominneet netissä leviävät vihapuheet. Nyt myös Timo Soini liittyy joukkoon.

- On selvää, että minä en hyväksy väkivaltaa tai väkivallalla uhkailua. Viha on tuhoava voima, joka ensin tuhoaa vihan kohteen ja lopulta vihaajan itsensä. En hyväksy vihaa. Se on epäinhimillistä ja raaistavaa sekä toisen ihmisarvoa loukkaavaa, on Soinin viesti vihapuheiden levittäjille.

Perussuomalaisissa on kuitenkin selvä joukko, joka käyttää kovaa muukalaisvastaista kieltä esimerkiksi Homma-foorumin palstoilla. Soini ei hyväksy sitä, että kaikki viime vaaleissa perussuomalaisia äänestäneet leimataan muukalaisvastaisiksi.

- Se mikä on vihapuhetta, on aika vaikeasti määriteltävissä. Perussuomalaisiin on välillä lyöty leimoja, joita voi sanoa vihapuheeksi ja maahanmuuttokritiikissäkin voi tapahtua ylilyöntejä. Sellainen puhe ei ole kuitenkaan hyväksyttävää tai oikein. Lähden siitä, että jos minulla on jotain sanottavaa, teen sen omalla nimellä ja kasvoilla. Se on aina luihuilua nimimerkin suojista esittää kovia mielipiteitä.

" Maahanmuuttokriitiikki ei automaattisesti vihapuhetta "

Timo Soini ei halunnut ottaa selvää kantaa, ovatko esimerkiksi Homma-foorumin kirjoitukset vihapuhetta. Hän sanoo, ettei ole vieraillut foorumissa, kuten ei muissakaan vastaavissa paikoissa, joten hän ei tunne siellä käytävää keskustelua.

Soini katsoo kuitenkin, että yhteiskunnallisia asioista, kuten maahanmuutosta pitää voida käydä keskustelua kriittisesti ilman, että se saa aina vihapuheen leiman.
______________________________________

Uusi Suomi: Timo Soini puolustautui tv:ssä: ”En ole palstapoliisi”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastasi tänään Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa vaatimuksiin siitä, että hänen pitäisi ottaa vastuuta puolueensa kansanedustajien kirjoittelusta. Vastuunkantoa on vaatinut muun muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Soini ei suostunut yksityiskohtaisesti kommentoimaan esimerkiksi Jussi Halla-ahon kirjoituksia, jotka ovat nousseet esille Norjan iskujen seurauksena. Soini sanoi, ettei seuraa maahanmuuttokriittisen Hommaforumin eikä muidenkaan nettiforumeiden kirjoituksia.

- En käytä tällaista retoriikkaa, johdan esimerkin voimalla.

- Minun on mahdotonta ruveta palstapoliisiksi, aikani on siihen liian kallista, Soini sanoi.

Tuomiojan ohella muutkin poliitikot ovat vaatineet tiukempaa vastustusta vihapuheille.

- Norjassa tästä ei ole tehty poliittista kiistakapulaa eivätkä poliitikot syyttele toisiaan, vaan maa on yhtenäinen surussa. Tässä on meillä opittavaa, Soini sanoi.

Soini kuitenkin sanoi ymmärtävänsä, että kuohuntaa on noussut Suomessa. Hänen mukaansa maahanmuutosta on kuitenkin voitava keskustella kriittisesti. Soini sanoi, ettei hyväksy vihaa, koska se loukkaa ihmisarvoa. Toisaalta Soini sanoi myös, että vihapuhetta on vaikea määritellä.

- Itse esiinnyn omalla nimelläni ja kasvoillani. On luihuilua esiintyä nimimerkin takaa, Soini sanoi.

Tampereen yliopiston historiatieteen ja filosofian laitoksen tutkija Jussi Jalonen sanoi aiemmin tänään, että Halla-aho on vähätellyt suhdettaan niin kutsuttuun vastajihadistiseen (CounterJihad) liikeeseen ja Gates of Vienna -blogiin.

Halla-aho sanoi eilen Uuden Suomen haastattelussa, että seuraa vastajihadistien blogia vain satunnaisesti.

Kansainvälisen politiikan tutkija Toby Archer on yhdistänyt liikkeen Norjan joukkomurhan pääepäiltyyn Anders Behring Breivikiin Foreign Policy -lehden kolumnissaan.

Ulkoministeri Tuomioja vihjasi eilen, että Halla-ahon paikasta eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana saatetaan vielä keskustella.

________________________________________

Helsingin Sanomat: Soini Ylelle: Maahanmuuttokritiikki ei ole vihapuhetta

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan kaikkien poliitikkojen on kannettava vastuunsa siitä, ettei Norjan joukkosurmien kaltaisia tragedioita tapahtuisi Suomessa.

Soinin mukaan julkisessa keskustelussa on samaan aikaan kuitenkin myös voitava esittää kritiikkiä esimerkiksi maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan.

"Maahanmuuton kritisointi ei ole vihapuhetta", Soini sanoi Yleisradion Päivän kasvo -ohjelmassa torstaina.

Soinia on syytetty viime päivinä siitä, ettei hän ole sanoutunut irti omassa puolueessaan esitetyistä kärjekkäistä kommenteista Norjan joukkosurmiin liittyen.

Puheenjohtajaa on vaadittu tekemään myös pesäeroa kansanedustaja Jussi Halla-ahoon (ps), jonka näkemysten sanotaan ruokkivan ääriajattelua.

Soini ei halunnut lähteä selittelemään Halla-ahon yksittäisiä näkemyksiä, vaan puolusti perussuomalaisia ja heidän äänestäjiään yleisellä tasolla.

"En kerta kaikkiaan suostu siihen, että perussuomalaisia nimitetään muukalaisvastaiseksi", Soini sanoi.

Soinin mukaan keskustelupalstoilla vihapuheita kylvävät ihmiset eivät ole hyvä esimerkki perussuomalaisille. Hänen mukaansa mielipiteet pitää uskaltaa esittää omalla nimellä ja kasvoilla.

Soini korosti myös johtavansa puolueen jäseniä "omalla esimerkillään" ja sanoutui irti väkivallasta.

Samalla hän tunnusti, ettei hänellä ole tapana vierailla maahanmuuttokriittisellä Hommaforum-sivustolla, jolla useat perussuomalaiset kirjoittavat.

Perussuomalaisia arvostelevien suomalaispoliitikkojen pitäisi Soinin mukaan ottaa oppia Norjasta, jossa joukkosurmia ei ole hänen mukaansa politisoitu.

"Norjassa tragediasta ei ole tehty poliittista kiistakapulaa. Kaikki ovat kantaneet vastuuta yhdessä, eivätkä syytelleet toisia."

Norjan joukkosurmia Soini sanoi pitävänsä yksittäisen psykopaatin tekeminä.

Muun muassa kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) ovat vaatineet, että netin vihapuheisiin pitäisi puuttua tiukemmin.

Tuomioja sanoi torstaina Ylen haastattelussa, että Soini ei ole hänen mielestään tehnyt riittävän selvää pesäeroa äärielementteihin.