lauantai 30. heinäkuuta 2011

Salon Seudun Sanomat: Kaikilla vapauksilla on rajansa

Salon Seudun Sanomat, kolumni: Jukka Holmberg: Kaikilla vapauksilla on rajansa 30.7.2011

Me kaikki olemme kuluneen viikon aikana joutuneet pohtimaan, millä sanoin kuvaamme Norjan terroritekoa, sen tekijää ja omaa suhtautumistamme koko kauhistuttavaan asiaan. Sanat eivät tahdo riittää.

Poliittiset johtajat ovat olleet suurennuslasin alla, kun he ovat ilmaisseet järkytystä ja pohtineet iskun syitä ja seurauksia. Myös median edustajat ovat joutuneet miettimään raportointia, kommentointia ja niiden seurauksia.

Itse teko on niin tuomittava kuin vain voi olla. Sen ovat kaikki Suomessa selvästi sanoneet.

Joidenkin maahanmuuttokriitikoiden lausunnoissa ilmaukset ”ei löydy mitään positiivista” tai ”eivät ole puolusteltavissa” jättävät kuitenkin hämmentävän sivumaun. Miten tulisi edes mieleen?

Vihattavan teon tuomitsemisessa moni on viisaasti varonut itse syyllistymästä henkilöiden tai ihmisryhmien vihaamiseen. Vihan kierre on katkaistava heti.

Avoimuutta, suvaitsevaisuutta, sananvapautta ja yksilönvapautta on puolustettava entistä pontevammin. Ne eivät ole kuitenkaan äärettömiä. Niille on yhteisesti – demokratian ja lainsäädännön kautta – asetettu rajat.

Vapaus ei tarkoita sitä, että yksilö saa tehdä ihan mitä tahansa, jos vain itse katsoo sen oikeutetuksi. Sekin on selvästi sanottava. Kaikkea ei saa suvaita.

***

Media on tehtävänsä mukaisesti raportoinut yllättävästä ja merkittävästä uutistapahtumasta suurella volyymillä. Keskustelua onkin syytä jatkaa pitkään.

Vaikea kysymys on, miten paljon julkisuutta tekijälle ja hänen ajatuksilleen tulisi antaa. Tietäen, että sitä hän juuri halusi.

Oikeuden käyminen suljetuin ovin on perusteltua, jotta joukkomurhaaja ei pääse julistamaan sanomaansa ja pitämään uhreja toisen kerran pilkkanaan. Hänen manifestinsa on jo tullut julki netissä, eikä sitä sieltä pystytä poistamaan. Sen sisältöä on hyvä analysoida kriittisesti.

Suomessa uutisoinnissa on selvästi opittu kouluampumistapauksista. Tekijää on varottu nostamasta kuvilla ja taitolla sankarin asemaan. Monien sanomalehtien pääuutissivuilla kuvitusta ovat hallinneet uhrit ja heitä surevat kansalaiset. Joukkomurhaajan kuva on painettu pienenä sisäsivulle. Tämä on oikea painotus.

***

Netti on nopea ja tehokas väline sekä hyvään että pahaan. Jopa tällaisestakin tapauksesta syttyi monille palstoille välittömästi kiivas juupas-eipäs-keskustelu.

Sosiaalinen media toimi terapeuttisesti välittäessään reaaliajassa tiedotusvälineiden tietoja ja kansalaisten tunteita. Se loi maailmanlaajuista yhteisöllisyyttä, jossa päällimmäisenä oli välittäminen, osanotto ja myötätunto.

Norjalainen sanomalehti Verdens Gang tarttui tähän hienosti ja loi verkkosivulleen virtuaalisen ihmisketjun. Eilen ketjuun oli liittynyt jo yli 1,2 miljoonaa ihmistä eri maista, mukana 75 000 suomalaista. Siellä me pidämme toisiamme kädestä.