perjantai 29. heinäkuuta 2011

Ilta-Sanomat: Tuomiojalle kovaa kritiikkiä: "Erkki, sinulle tapahtui huti"

Ilta-Sanomat: Tuomiojalle kovaa kritiikkiä: "Erkki, sinulle tapahtui huti" 29.7.2011

Informaatio- ja teknologiaoikeuden emeritusprofessori Jukka Kemppinen tyrmää ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) ajatukset siitä, että verkkokeskusteluissa tulisi esiintyä omalla nimellään.
Kemppinen vaatii perjantaina blogissaan Tuomiojaa peruuttamaan lausuntonsa julkisesti.

- Erkki, sinulle tapahtui huti, Kemppinen kirjoittaa.

- Sanoit että anonyymi kirjoittaminen verkkoon olisi kiellettävä. Asiayhteys oli aselaki ja Norjan tapahtumat. Ajatuksesi on tekijänoikeuslain ja välillisesti perustuslain vastainen. Henkilökohtaisen tuntemukseni perusteella arvelen, että käyttämäsi asiantuntijat eivät olleet tehtävänsä tasalla.

Hän kertoo, että tekijänoikeuslain 7 §:ssä on erikoissääntö nimimerkillä tai nimettä eli anonyymisti julkaistuista teoksista.

- Kustantaja tai julkaisija edustaa tällaista tekijää. Moraalisia oikeuksia koskevan tekijänoikeuslain 3 §:n mukaan tekijän nimi on ilmoitettava teoksen kappaleen valmistamisen yhteydessä "sillä tavoin kuin hyvä tapa vaatii". Sivullinen ei saa sitä ilmoittaa.

Kemppisen mukaan tämän on asiantuntijoiden piirissä yksimielisesti katsottu tarkoittavan sitä, että tekijä saa nimenomaan pysyä nimimerkin kätkössä tai nimettömänä. Hän myös muistuttaa, että nimettömyys on sananvapauden ydintä, eikä Tuomioja tullut ajatelleeksi lähdesuojaakaan.

Tuomioja kommentoi torstaina Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa nimettömänä käytäviä nettikeskusteluja. Hänen mielestään Norjan joukkosurman kaltaisiin tapauksiin kannustavat vihapuheet leviävät vapaasti internetissä nimimerkkien takia.

- Painetussa sanassa tällainen vastuunkanto päätoimittajalla on aika selvä, mutta nettimaailmassa tätä ei lainkaan samalla tavalla oteta vakavasti. Mielestäni sielläkin tulisi olla sellainen pääsääntö, että ihmiset esiintyvät omalla nimellään. Se jo hillitsee merkittävästi tällaista vihapuhetta, Tuomioja sanoi Ylelle.

Ulkoministeri kaipaa selkeitä pelisääntöjä internetissä käytäviin keskusteluihin, palstan ylläpitäjän olisi esimerkiksi aina tiedettävä, kuka keskustelija todellisuudessa on.