torstai 28. heinäkuuta 2011

YLE: Tuomioja huolissaan nimettömistä vihapuheista netissä

YLE Uutiset: Tuomioja huolissaan nimettömistä vihapuheista netissä 28.7.2011
YLE Areena: Ykkösaamu, Erkki Tuomiojan haastattelu (audio, 1:30-6:00)

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kertoo olevansa huolissaan nimettömänä käytävästä nettikeskustelusta. Hän kommentoi YLE Radio 1:n Ykkösaamussa myös perussuomalaisten suhtautumista ääriryhmiin ja aseiden kotisäilytyksestä käytyä keskustelua.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä nimimerkkien käyttöä verkkokeskusteluissa pitäisi hillitä. Hän sanoo olevansa huolestunut siitä, että Norjan terroriteon kaltaisiin tapauksiin kannustavat vihapuheet leviävät vapaasti netissä.

- Painetussa sanassa tällainen vastuunkanto päätoimittajalla on aika selvä, mutta nettimaailmassa tätä ei lainkaan samalla tavalla oteta vakavasti. Mielestäni sielläkin tulisi olla sellainen pääsääntö, että ihmiset esiintyvät omalla nimellään. Se jo hillitsee merkittävästi tällaista vihapuhetta, sanoo Tuomioja.

Tuomioja kaipaa selkeitä pelisääntöjä nettikeskusteluihin. Hänen mielestään on olemassa perusteltuja syitä, jolloin nimimerkillä voi esiintyä, mutta silloinkin palstan ylläpitäjän olisi tiedettävä kenestä on kysymys.

Tuomioja tyytyväinen asekeskusteluun

Tuomioja kommentoi myös keskustelua, joka on syntynyt hänen vaatimuksistaan kieltää aseiden säilytys kotona.

- Olen iloinen siitä, että on syntynyt keskustelua ja palautetta on tullut erittäin runsaasti.

Tuomiojan mukaan ääripalautteen lisäksi on tullut paljon palautetta myös metsästäjiltä ja ampumaurheilun harrastajilta, jotka ovat valmiita pohtimaan vastuullisesti kuinka aseturvallisuutta lisättäisiin. Tuomioja toivoo, että tämäntyyppinen keskustelu ja yhteistyö johtaisivat tuloksiin.

- Mainitsen vain yhden esimerkin: aseita joissa voi olla kolmenkymmenenkin panoksen lippaita. Eiväthän ne kuulu mihinkään normaaliin suomalaiseen metsästyskulttuuriin ja traditioon, tällaisia ei kukaan tarvitse, Tuomioja toteaa.

Soinin selkeytettävä kantaansa

Tuomioja toteaa myös, että perussuomalaisten on tehtävä selvä pesäero äärielementteihin ja että tämä on puoluejohtaja Timo Soinille suuri haaste.

- Hän edelleenkin harjoittaa tällaista tasapainoilua. Hän ei halua aiheuttaa mitään sellaista, joka jossain ryhmässä voisi johtaa kannatuksen menetykseen, Tuomioja sanoo.

____________________________

Ykkösaamu: 28.7.2011

Toimittaja Petri Kejonen
...ilmiöitä, joita pitäisi ajoissa vastustaa. Presidentti piti tällaisina ilmiöinä rasismia, suvaitsemattomuutta ja monia vihalle rakentuvia asioita. Ovatko Suomessa teidän mielestänne tämän kaltaiset ilmiöt lisääntyneet?

Ulkoministeri Erkki Tuomioja
Kyllä ne ovat. ainakin niiden näkyvyys on lisääntynyt. Ja kun näitä esitetään ilman, että niihin puututaan, niin se myöskin epäsuorasti antaa signaalin niiden hyväksyttävyydestä. Minun mielestä tällaiselle selvälle vihapuheelle täytyy olla nollatoleranssi.

Toimittaja
Puhaltaako perussuomalaisten kasvun puhureissa sellaisia tuulia, jotka yllyttävät niitä, joiden mielestä ennen paheksutut vihapuheet kuuluvat normaalin sananvapauden piiriin?


Erkki Tuomioja
Kyllä heillä on tällainen toivottavasti pieni siipensä, mutta sitäkin aktiivisempi. Ja näen, että se on heidän puoluejohdolle aika iso haaste tästä tehdä selvä pesäero tai sitten muut, eivätkä halua olla heidän kanssaan tekemisissä.

Toimittaja
Ulkoministeri Tuomioja, eikö perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ole mielestänne riittävästi tuominnut puolueensa esimerkiksi kansanedustajien julkisuuteen tulleita mielipiteitä?

Erkki Tuomioja
Tästä näyttää olevan erilaisia mielipiteitä ja kyllä hän  edelleenkin harjoittaa tällaista tasapainoilua. Hän ei halua aiheuttaa jotain sellaista, joka voisi johtaa jossain ryhmässä kannatuksen menetykseen. Mutta että kaikkia ei voi miellyttää. Se on vähän samanlainen asia kun hän totesi minun mielestäni ihan hienosti ja oikein, että omatuntonsa voi periaatteessa vain kerran myydä, ja nyt tässä on myöskin kauppatilanne.

Toimittaja
Mitä tarkoitatte tällä kauppatilanteella?

Erkki Tuomioja
No, kyllä mä uskon, että hän sen hyvin itse ymmärtää. Mutta tämä on tietysti vain sivujuoni tässä, tärkeä sellainen, mutta olen ennen kaikkea sitä huolestunut, että tällainen vihapuhe, se näyttää eniten levinneen tässä nettimaailmassa, erilaisilla keskustelupalstoilla. Ja ne ovat samalla lailla julkista mediaa kuin myöskin painettu sana. Painetussa sanassa tällainen vastuunkanto on päätoimittajalla aika selvä, mutta täällä nettimaailmassa tätä ei lainkaan samalla lailla oteta vakavasti. Mielestäni sielläkin tulisi olla sellainen pääsääntö, että ihmiset esiintyvät omilla nimillään. Se jo hillitsee merkittävästi tällaista vihapuhetta. On perusteltuja syitä, joissa joissain tapauksissa voidaan nimimerkillä esiintyä, mutta silloin palstan ylläpitäjän on tiedettävä kirjoittajan oikea henkilöllisyys.

Toimittaja
Ehdotatteko jonkinlaista lainsäädäntöä tunne nettiinkin, että sinne pitäisi saada tällaiset pelisäännöt selvemmin esiin?

Erkki Tuomioja
Se on eri asia, tarkoittaako se lainsäädäntöä, en ole niin perehtynyt, mutta joka tapauksessa tällaisia selkeitä pelisääntöjä tarvitaan. Voi olla, että sitten on aina aukkoja, joissa vaaditaan lainsäädäntöä, mutta tämähän on valtaosaltaan kuitenkin erilaisten mediakonsernien ylläpitämää toimintaa. Heillä on tässä myöskin tärkeä vastuu.

Toimittaja
Oletteko ollut yhteydessä pohjoismaisiin virkaveljiinne, tuleeko jonkinlaisia yhteispohjoismaisia vaatimuksia vihapuheiden nollatoleranssista?

Erkki Tuomioja
Varmasti tästä keskustellaan myöskin kansainvälisissä yhteyksissä ja erityisesti Pohjoismaiden kesken, koska meillä on hyvin vahvasti samankaltainen arvopohja. Tietysti olen norjalaisen kollegani kanssa ollut yhteydessä ja täytyy kyllä sanoa, että tämä tapa, jolla norjalaiset ovat tähän tragediaan suhtautuneet, on ollut todella kunnioitettavaa ja oikea sillä tavoin, että he ovat hyvin selvästi tehneet ilmi sen, että kun näitä tällaisia pohjoismaisen yhteiskunnan perusarvoja vastaan hyökätään, niin silloin ei missään kohdin tule antaa periksi. On tärkeätä, että niitä nimenomaisesti puolustetaan, vahvistetaan demokratiaa ja avoimuutta.