perjantai 29. heinäkuuta 2011

YLE: Ulkomaisen työvoiman käyttöä setvitään viikoittain

YLE Oulu: Ulkomaisen työvoiman käyttöä setvitään viikoittain 29.7.2011

Epäilyjä halpatyövoiman käytöstä tulee pohjoisessa viranomaisten tietoon viikoittain. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto joutuukin setvimään lukuisia ilmoituksia varsinkin kesäisin, kun alueen tehtaissa tehdään aliurakoitsijavoimin huolto- ja rakennustöitä.

AVI:n selvitysten mukaan suurimmassa osassa tapauksista työolot ovat kuitenkin olleet kunnossa. Raahen tapausta Pohjois-Suomen aluehallintovirasto pitää silti poikkeuksellisen laajana.

Työsuojelutarkastaja Jari Toivosen saamien ensitietojen mukaan tehtaalla on työskennellyt reilusti toistasataa ulkomaalaista rakennus- ja metallityöntekijää, jotka ovat tehneet ylipitkiä päiviä hälyttävän pienellä palkalla.

Työsuojelupiirillä ei vielä ole Raahen tapauksesta tarkkoja viranomaistietoja, vaan tiedot kootaan nyt julkitulleiden tapahtumien jälkeen. Tuovisen mukaan pitäisi olla kaikille selvää, millaisilla pelisäännöillä tulisi toimia.

- Tuntuu vähän surulliselta, että tämmöisiä kuitenkin näinkin yleisesti tulee tietoon, Toivonen sanoo.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto aikoo tehdä työsuojelutarkastajan mukaan työpaikkakäynnin Raahen Rautaruukin tehtaalle lähiaikoina.

---

Rautaruukin masuuniremontissa epäillään käytettävän halpatyövoimaa

Rakennusliiton mukaan poliisin ulkomaalaisyksikkö teki torstai-iltana tarkastusiskun yhdessä Rakennusliiton edustajan kanssa Raahen Rautaruukin tehtaalle. Tehtaalta oli tullut ilmoitus Rakennusliitolle mahdollisesta halpatyövoiman käytöstä.

Apulaispoliisipäällikkö Antero Aulakoski Jokilaaksojen poliisilaitokselta vahvistaa, että ulkomaalaispoliisin edustaja on ollut mukana eilen Rautaruukin tehdasalueelle tehdyllä valvontakäynnillä. Aulakosken mukaan asiasta ei ole tässä vaiheessa tehty rikosilmoituksia, vaan asian selvittelyä jatketaan ensi viikolla.

Myös Raahen tehtaalta on vahvistettu, että Rakennusliiton edustaja sekä viranomaiset kävivät torstaina jututtamassa toistakymmentä puolalaista työntekijää.

- Haastattelujen perusteella puolalaisille maksetaan kolmesta neljään euroa tunnilta, kun keskipalkan pitäisi olla noin 15 euroa, kertoo Rakennusliiton Oulun aluetoimiston toimitsija Seppo Lopakka.

- Työntekijöiden mukaan he myös tekevät 11-tuntisia päiviä seitsemänä päivänä viikossa.

Lopakan mukaan liitto ryhtyy nyt neuvotteluihin työantajan kanssa, jotta palkkausasiat saataisiin kuntoon. Myös poliisi jatkaa omaa selvitystyötään. YLE Oulu ei ole tavoittanut Jokilaaksojen poliisia kommentoimaan asiaa.

Tehtaalla työskentelee lähes 80 puolalaista, jotka on palkannut saksalaisyritys. Ensi viikolla tehtaalle lähtevät tarkastuskäynnille myös aluehallintoviraston tarkastajat.

- Valitettavasti tämä on melko yleistä rakennusalalla etelässä, mutta näin pohjoisessa tämä on tässä laajuudessa ainutlaatuista, sanoo Lopakkka.

Rautaruukin ammattiosaston mukaan puolalaisia työntekijöitä oli myös painostettu olemaan puuttumatta asiaan. Lisäksi osa muurareista oli saanut käskyn lähteä takaisin Puolaan. Nämä kahdeksan työntekijää olivat tuoneet asian esille omalle työnantajalleen.

Myös Pohjois-Suomen aluehallintovirastoa pyydettiin mukaan tarkastuskäynnille. Työsuojeluviranomaiset eivät kuitenkaan työsuojelutarkastaja Jari Toivosen mukaan päässeet yhtä aikaa paikalle resurssipulan takia. Toivosen mukaan aluehallintovirasto tutkii nyt asiaa ilmitulleiden epäilyjen pohjalta.
---

Epäily halpatyöstä pysäytti Rautaruukin

Rautaruukin työntekijät ovat marssineet Raahessa ulos perjantaina iltapäivällä. Työnseisaus jatkuu lauantaiaamuun saakka. Mielenilmaus on vastalause puolalaisten työntekijöiden huonoille työoloille.

Rautaruukin varapääluottamusmies Timo Mällinen kertoi YLE Oululle työntekijöiden päättäneen asiasta perjantaina aamupäivän kokouksessa.

Puolalaisille on maksettu Rautaruukin alihankkijan työmaalla selvästi huonompaa palkkaa kuin työehtossopimuksissa on sovittu.

Rautaruukin Raahen tehtaalta kerrotaan, että palkkaepäselvyydet liittyvät sen masuunityömaalla toimivan saksalaisen alihankkijan työntekijöiden työoloihin.