maanantai 25. heinäkuuta 2011

YLE: Norjalaistoimittaja perää vastuuta äärioikeistolta

YLE Uutiset: Norjalaistoimittaja perää vastuuta äärioikeistolta 25.7.2011

Norjalainen toimittaja ja kirjailija Morten Jentoft sanoo, että toipuminen perjantaina tapahtuneista verilöylystä ja pommi-iskusta voi kestää norjalaisilta vuosia. Jentoftin mukaan Norja ei ole enää entisensä murheellisen tragedian jälkeen.



Toimittajan mukaan Oslossa tapahtunut pommi-isku oli jopa odotettavissa jossain vaiheessa myös Norjassa, mutta Utøyan saaren verilöyly tuli hänelle täydellisenä yllätyksenä.

- En voinut kuvitella, että tällaista tapahtuisi. En ajatellut, että norjalaisten keskeltä löytyisi ihmisiä jotka voivat suunnitella tällaisia raakoja joukkomurhia.

Joukkosurmista epäillyllä Anders Behring Breivikilla on ollut yhteyksiä takavuosina Norjan Edistyspuolueeseen. Lisäksi hän siteerasi epäsuorasti manifestissaan kansanedustajan Jussi Halla-ahon (ps.) blogikirjoituksia. Siteeratuksi pääsi myös europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk.).

Jentoft sanoo, että terroriteoista epäiltyyn liitettyjen oikeistopuolueiden tulisi nyt kantaa vastuunsa jäsenistään ja heidän tekemisistään entistä tarkemmin.

- Edistyspuolueessa niin kuin perussuomalaisissakin on ihmisiä, joilla on vastaavia ajatuksia kuin Breivikilla. Tärkeää olisi nyt, että nämä puolueet ottaisivat tämän asian vakavasti ja sanoisivat, että Breivikin tavoin ajattelevia ei hyväksytä puolueessa.

Sensuuri netissä lisääntyy

Jentoft arvelee, että ainakin nettikontrolli tulee lisääntymään Norjan verilöylyn jälkeen. Jentoft muistaa ajan, jolloin keskusteltiin siitä pitääkö poliisien kulkea enemmän Norjan kaduilla. Seuraavaksi puhutaan siitä, että tulisiko poliisin olla aktiivisemmin netissä.

- Kysymys on etenkin siitä, että miten kontrolli järjestetään. Onko se entistä tiheämpää valvontaa tai sitten jopa sensuuria. Tästä varmasti keskustellaan kiivaasti tulevaisuudessa, Jentoft sanoo.

Morten Jentoft on tällä hetkellä kesälomalla Suomessa, joten hän ei ollut kotimaassaan silloin kun veriteot tapahtuivat. Jeftoft sanoo palaavansa jännittyneenä Norjaan.

- Minulla on sellainen käsitys, että Norja on ihan sokissa. Me emme vielä tiedä millä tavalla Norja muuttuu. Paluuta vanhaan ei enää ole, Jentoft sanoo.