torstai 21. heinäkuuta 2011

Turun Sanomat: Somalian nälänhätä ei ole lisännyt Suomen turvapaikkahakemuksia

Turun Sanomat: Somalian nälänhätä ei ole lisännyt Suomen turvapaikkahakemuksia 21.7.2011

Somalian paheneva nälänhätä ei ainakaan vielä näy Suomeen pyrkivien turvapaikkahakemuksissa. Määrä on päinvastoin vähentynyt. Maahanmuuttovirastoon on tullut somalialaisilta tänä vuonna vasta 164 hakemusta. Viime vuonna tulijoita oli vielä lähes 600. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio ei usko suunnan lähiaikoina edes kääntyvän. Avun tarvitsijat ovat Somalian naapurimaiden leireillä eivätkä yleensä pysty matkustamaan mihinkään.

Pitkällä tähtäimellä tilanne on kuitenkin toinen.

– Somalian lähialueiden kantokyky on rajallinen, jos muutokset jäävät alueella pysyviksi, Vuorio toteaa.

Hänen mielestään ilmastopakolaisuudesta on keskusteltava Suomessakin vakavasti.

Taloudellisesti Suomi ei ole varautunut tulijamäärän kasvuun. Valtio aikoo päinvastoin supistaa vastaanoton määrärahoja tällä hallituskaudella 20 miljoonaa euroa.

Afrikan sarven paheneva kuivuus sai YK:n keskiviikkona julistamaan osan Etelä-Somaliasta nälänhätäalueeksi. YK:n elintarvikejärjestön FAO:n mukaan hätäapua tarvitsee 12 miljoonaa ihmistä. Avustusjärjestö Pelastakaa Lapset arvioi, että hengenvaarassa on jopa miljoona lasta.

Suomen somaliyhteisössä tunnetaan synnyinmaan ahdingosta suurta huolta.

– Vaikka kuivuus aiheuttaa nälänhätää ja tuskaa alueella, niin heimot ja klaanit jatkavat taisteluitaan. Varsinkin naiset ja lapset kärsivät nykyisestä tilanteesta, sanoo turkulainen Amal Hussein.

Suomen Somaliliitto on tarjonnut viime päivinä apuaan eri avustusjärjestöille.

– Voimme osallistua keräyksiin, auttaa käytännön järjestelyissä tai matkustaa jopa Somaliaan asti auttamaan, kertoo järjestön varapuheenjohtaja Abdiaziz Godah.

Hän ei osaa sanoa, tuoko kriisi Suomeen lisää somalialaisia pakolaisia.

– Toisaalta, ne joilla on perhettä täällä, saattavat haluta tulla Suomeen, hän arvelee.