tiistai 26. heinäkuuta 2011

Salon Seudun Sanomat: Terrorismin siemenet ovat keskuudessamme

Salon Seudun Sanomat, kolumni: Jukka Holmberg: Terrorismin siemenet ovat keskuudessamme 26.7.2011

Norjan tyrmistyttävän terroriteon paljastuminen oman maan kansalaisen tekemäksi kuvattiin pieneksi helpotukseksi verrattuna siihen, että kyseessä olisi ollut ulkomailta johdettu terrori-isku, niin kuin aluksi epäiltiin. Norjan joutuminen esimerkiksi ääri-islamistien terrorikohteeksi olisi asettanut koko Pohjolan hälytystilaan.

Nyt tuskallinen pohdinta keskittyy siihen, mikä yhden ihmisen päässä voi mennä niin pahasti pieleen, että hän haluaa surmata mahdollisimman monta kanssaihmistään hyvin suunnitelmallisesti ja mahdollisimman suurta huomiota hakien.

Tapausta ei saa kuitenkaan kuitata vain yhden sekopään teoksi, jollaisia ei kyetä estämään.

Kyseessä oli selvästi poliittisesti suunnattu, yhteiskunnan muuttamisella perusteltu ja tietynlaisiin ideologioihin kytketty raakalaismainen teko. On ponnisteltava, että vastaaville ajatuksille ei luoda ja suoda maaperää jatkossa.

Tekijä profiloituu äärioikeistolaiseksi, maahanmuuton ja islamilaisuuden vastustajaksi ja fundamentalistikristityksi.

Äärioikeistolaisessa tai -vasemmistolaisessa, äärimuslimissa tai -kristityssä ongelma ei ole sanan jälkiosa vaan etuliite. Oikeistolaisuuteen tai vasemmistolaisuuteen ei kuulu toisten ihmisten tappaminen, ei myöskään kristinuskon tai islamin sanomaan. Ääri-ihminen ja ääriliikkeet vain käyttävät uskontoja ja aatteita keppihevosinaan.

***

Terrorismi ei tule vain ulkoa, sen siemeniä kylvetään keskuudessamme joka päivä. Vaikka Norjan tragedia oli yksittäinen hirmuteko, sen taustalla olevat ajatukset elävät vaarallisen vahvoina myös Suomessa.

Vieraista maista, kulttuureista ja uskonnoista, etenkin islamista, on paisuteltu uhka kaikelle suomalaiselle, pohjoismaalaiselle ja eurooppalaiselle, aivan samoin kuin juutalaisuudesta aikanaan rakennettiin uhka saksalaisuudelle.

Rasismi ja muu erilaisuuden kohtaamisen ja sietämisen vaikeus yhdistyvät tietämättömyyteen ja yksinkertaiseen maailmankuvaan. Oma arvo nousee, kun löytää helpon vihollisen, esimerkiksi erivärisen, eri kieltä puhuvan, eri tavalla uskovan tai eri tavalla seksuaalisesti suuntautuneen ihmisen.

Erityisen vaaralliseksi tällainen toisten yläpuolelle asettuminen nousee, kun sitä ryhdytään perustelemaan tieteellisesti ja rakentamaan sen varaan hienosti muotoiltuja, mutta sisällöltään barbaarisia ideologioita.

***

Vakava kysymys on, mitä kaikkea meidän pitää sallia. Pitäisikö selvemmin sanoa, että jotkin asiat eivät ole sallittuja edes puheissa?

Kun joku puhuu tai kirjoittaa toisten ihmisten tappamisesta tai ihmisryhmien tuhoamisesta, pitäisi hälytyskellojen aina soida.

Vihapuhetta ei pitäisi sallia, ei edes netissä nimettömänä. Se lannoittaa maaperää, josta versoo tällaisiakin tekoja.

Martti Ahtisaari sanoi viisaasti, että hiljaisen, suvaitsevaisen enemmistön on nyt uskallettava korottaa ääntään.

Jokainen puheenvuoro avoimen, sivistyneen ja kaikkien ihmisarvoa kunnioittavan yhteiskunnan puolesta vahvistaa demokratiaa ja vie tilaa ääriliikkeiltä.

Jukka Holmberg