torstai 21. heinäkuuta 2011

Ilta-Sanomat: 15 000 dollarin passihuijari kiinni Vaalimaalla – haki turvapaikkaa

Ilta-Sanomat: 15 000 dollarin passihuijari kiinni Vaalimaalla – haki turvapaikkaa 21.7.2011

36-vuotias palestiinalaismies jäi kiinni Vaalimaan rajanylityspaikalla hänen yrittäessään päästä väärennetyn Schengen-viisumin avulla Suomeen. Mies esitti maahantulotarkastuksessa rajatarkastajalle Vaalimaan rajanylityspaikalla aamuyöllä 3.7. Palestiinalaisalueiden passin, jossa oli Schengenalueelle pääsyyn oikeuttavana asiakirjana Ranskan Schengen-viisumi.

Tarkemmassa tutkinnassa viisumia epäiltiin väärennetyksi. Asiakirjatutkinnan aikana mies oli vapaana rajanylityspaikan odotustilassa ja yritti poistua sisämaan suuntaan, mutta hänet tavoitettiin noin 500 metrin päästä rajanylityspaikalta. Mies otettiin kiinni väärennyksestä epäiltynä.

Esitutkinnassa palestiinalaismies kertoi matkustaneensa Gazasta Egyptin kautta Kiinaan viime keväänä. Kiinassa ollessaan mies oli sopinut Malesiassa asuvan tuttavansa kanssa Schengenalueelle oikeuttavan viisumin hankkimisesta.

Miehen tuttava oli pyytänyt miestä lähettämään passinsa, valokuvansa sekä 15 000 dollaria rahaa Malesiaan. Kun palestiinalaismies sai passinsa takaisin, siinä oli Schengen-viisumin lisäksi myös Venäjän viisumi.

Mies matkusti toverinsa ohjeiden mukaisesti kesäkuun lopussa Pekingistä Pietariin. Esitutkinnassa saatujen tietojen mukaan palestiinalaismies oli yrittänyt saapua Suomeen junalla edellisenä päivänä.

Esitutkinnan aikana mies haki turvapaikkaa Suomesta. Esitutkinta on päätetty ja siirretty syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon Kotkan palvelutoimistoon.

Kaakkois-Suomen rajavartioston valvomien rajanylityspaikkojen kautta on saapunut alkuvuoden aikana laittomasti Suomeen kaikkiaan neljä palestiinalaismiestä, jotka kaikki ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta esitutkinnan aikana.