torstai 28. heinäkuuta 2011

Iltalehti: Joukkomurhien syihin puututtava

Iltalehti, pääkirjoitus: Joukkomurhien syihin puututtava 28.7.2011

Timo Soini voisi vetää selkeän rajan vihankylvöön.

Järkytys Norjan joukkomurhista jatkuu, mutta johtopäätöksiäkin on alettu pohtia. Täydellistä turvallisuutta ei koskaan saavuteta. Ei saa silti tyytyä hyssyttelemään sillä, että kysymys olisi yksittäisestä teosta. Sen juuret näkyvät.

Norjassa, Kauhajoella ja Jokelassa murhattiin laillisilla puoliautomaattiaseilla. Pekka Saurin työryhmä ehdotti niiden kieltämistä siviileiltä. Ehdotus kaatui eduskunnassa, joka tyytyi lähinnä viilaamaan lupien ikärajoja.

Sisäministeri siirtää asian nyt uuteen komiteaan, jossa on erityisesti kuultava aseiden käyttäjiä. Ilmeisesti odotellaan kohun laskeutumista, saivarrellaan detaljeista ja päädytään kosmeettisiin muutoksiin. Päivi Räsänen on sentään valmis kiristämään kemikaalien valvontaa.

Aseharrastajia on paljon eivätkä he aina ole länkkärivaiheeseen jämähtäneitä. Poliisi-kansanedustaja Reijo Hongisto (ps) toki rinnastaa Anders Breivikin aseet sukkapuikkoon (AL 27.7.).

Ennen muuta on puututtava joukkomurhien syihin. Timo Soinikin otti kantaa. "Breivik on murhaaja. Mitä muuta hän on? En tiedä", jytkyvoittaja kirjoittaa.

Media on kylläkin esitellyt laajasti - joidenkin mielestä liikaakin - Norjan populistipuolueen entisen aktiivin ajatuksia muun muassa maahanmuutosta ja islamista. Suorapuheisuudellaan ylvästellyt Soini voisi vetää viimein linjaa näissä asioissa, joita eräät hänen puoluetoverinsa ovat pitäneet vahvasti esillä. Kuka Hommafoorumilla, kuka nälvimällä "neekeriukoista".

Luulisi Soinin rajanvetoa helpottavan sen, että useimmat perussuomalaiset ovat vilpittömiä demokraatteja, jotka ovat olleet tyytymättömiä yhteiskuntaan. Ketään vihaamatta.

Toimitukset ja poliitikot ovat aina saaneet vihaa pursuavia viestejä - joskus ulosteilla terästettyinä. Kirjeet päätyvät roskakoriin - tai korkeintaan editoituina yleisön osastoon. Internet on päästänyt saastan julkisuuteen.

Tiettyyn rajaan aggressiot pitääkin purkaa ja typeryydet julkistaa, jotta ne voi kumota. Kiihotus voi kuitenkin muuttua vihan kierteeksi ja johtaa kammottavuuksiin. Internetiä on vaikeaa valvoa, mutta ainakin on osoitettava vihankylvö rikokseksi myös verkossa.

Aseiden ja räjähteiden hankinnan sekä muut vapauden rajoitukset voivat aiheuttaa hankaluuksia kunnollisille ihmisille. Yleinen etu on silti ensisijainen. Jos kaikki olisivat kunnollisia, voisi ajokortista luopua ja luottaa siihen, että hyvä ajotaito hankitaan vapaaehtoisesti.