torstai 8. joulukuuta 2011

Utain: Yhä useamman naapurissa asuu turvapaikanhakija

Utain: Yhä useamman naapurissa asuu turvapaikanhakija 8.12.2011

Maahanmuuttovirasto suosittaa, että turvapaikanhakijoita majoitettaisiin yhä enemmän yksityisasuntoihin. Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Veikko Pyykkönen kertoo, että turvapaikanhakijoita on majoitettu 20 vuoden ajan laitosmaisiin olosuhteisiin.

– Kun turvapaikanhakijat saavat asua mahdollisimman tavallisissa olosuhteissa, heidän elämänhallintansa paranee, Pyykkönen kertoo.

Turvapaikanhakijoiden määrä vaihtelee vuosittain.

– Vuokra-asunnoissa asuville tarjotaan tukipalveluja toimistoaikana, mutta laitoksissa on oltava jatkuvasti henkilökuntaa. Laitosasuminen on siis kalliimpi vaihtoehto, sanoo Pyykkönen.

Vastaanottokeskus pystyy lisäämään ja vähentämään vuokra-asuntojen määrää tarpeen mukaan.

– Vaikuttaa siltä, että tänä vuonna Suomeen saapuu kolmannes vähemmän turvapaikanhakijoita kuin viime vuonna. Viime aikoina on ollut 400–500 paikkaa koko ajan vapaana, kertoo Pyykkönen.

Asuntoja vuokrataan tavallisilta vuokranantajilta

Vastaanottokeskus vuokraa asuntoja esimerkiksi kunnilta ja yksityisiltä ihmisiltä.

– Vuokraamme sellaisia asuntoja, joiden vuokranantajat ovat halukkaita antamaan asuntonsa vastaanottokeskukselle vuokralle. Koska vastaanottokeskukset sijaitsevat usein muuttotappiopaikkakunnilla, tyhjiä vuokra-asuntoja on paljon saatavilla, kertoo SPR:n Hämeen piirin vastaanottokeskusten johtaja Minna Jussila.

Afganistanilainen Amir Junesi, 20, asuu Lammin vastaanottokeskuksen vuokraamassa kolmiossa viiden muun turvapaikanhakijan kanssa.

– Asuntoon ei voi kiintyä, sillä koko ajan joutuu pelkäämään, kuinka kauan Suomessa saa olla, Junesi kertoo.

Jussilan mukaan turvapaikanhakijoiden välisiä ongelmia ei ole ilmennyt.

– Vuokra-asuntoihin otetaan asumaan vain sellaisia turvapaikanhakijoita, joiden ei oleteta aiheuttavan ongelmia. Näin vältetään asukkaiden aiheuttamat ongelmat, Jussila sanoo.

Turvapaikanhakijoita majoitetaan kolmella tavalla. Laitoskeskuksissa henkilökunta päivystää vuorokauden ympäri. Hajasijoitetulla vastaanottokeskuksella tarkoitetaan sitä, että vastaanottokeskus ottaa vuokralle esimerkiksi kunnan omistamia asuntoja, joihin turvapaikanhakijat majoitetaan. Turvapaikanhakijat voivat myös etsiä itse asunnon tai asua esimerkiksi sukulaisten luona.