keskiviikko 7. joulukuuta 2011

YLE: Vankila muuntuu pikavauhdilla vastaanottokeskukseksi

YLE Etelä-Karjala: Vankila muuntuu pikavauhdilla vastaanottokeskukseksi 7.12.2011

Konnunsuon vankilan remontointi vastaanottokeskuksen käyttöön etenee ripeästi Lappeenrannassa. Talousrakennuksen sellejä muutetaan asuinhuoneiksi ja vankilan tunnusmerkkejä, kuten kaltereita poistetaan parhaillaan.

Ensimmäiset vastaanottokeskuksen asukkaat muuttavat Konnunsuolle maaliskuussa. Turvapaikan hakijat pääsevät kolkohkoihin, mutta nykyistä ajanmukaisempiin tiloihin.

Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtajan Antti Jäppisen mukaan Rauhasta pyritään siirtämään mahdollisimman vähän vanhoja asukkaita Konnunsuolle. Vastaanottokeskuksen toimintaperiaate muuttuu ja jatkossa asukkaille tarjotaan ruoka keskuksen puolesta.

- Uusien asukkaiden on helpompi tottua uuteen ruokapalveluun ja väheneviin käyttörahoihin, Jäppinen perustelee.

Vankilamaisuudesta pyritään eroon

Remontti aloitettin heti, kun päätös Konnunsuon käyttöönotosta tuli reilu kuukausi sitten. Tällä hetkellä remonttia tehdään entisessä talousrakennuksessa, johon tullaan sijoittamaan kolmen hengen huoneisiin noin 160 turvapaikanhakijaa. Loput vajaat 200 paikkaa siirtyvät Konnunsuolle kesäkuussa.

Vankilan muokkaaminen viihtyisiksi asuintiloiksi vaatii hieman miettimistä. Eniten turvapaikanhakijoita itseään ilahduttavat jokaisessa huoneessa olevat omat wc:t, joita ei nykyisessä keskuksessa Rauhassa ole.

Matalista selleistä on kuitenkin haasteellista saada viihtyisiä asuinhuoneita. Sisustukseen aiotaan kuitenkin panostaa mm. kasveilla ja tekstiileillä.

- Vankilan tunnusmerkkejä ei jää mitään näkyviin. Vankien käytössä olleita huonekaluja tosin jää meidän käytöön, koska ne ovat vielä niin hyväkuntoisia, kertoo Jäppinen.

Turvallisuus lisääntyy

Alueelta poistetaan kaikki mahdollinen vankilasta muistuttava, kuten kalterit ja piikkilangat. Korkeat aidat sensijaan jätetään paikoilleen turvaamaan vastaanottokeskuksen asukkaita ilkivallalta.

Vankilan muuttaminen vastaanottokeskukseksi on aiheuttanut moninaisia yllätyksiäkin. Mm. hätäpoistumistiet on pitänyt miettiä uusiksi.

- Se oli aikamoinen yllätys, että kameroita pitää laittaa melkein 40 lisää, kun tehdään vankilasta vastaanottokeskus. Meillä on paljon vähemmän henkilökuntaa paikalla, joten valvontakameroita tarvitaan enemmän, Jäppinen sanoo.

Selleissä oleva keskusradiojärjestelmä jää vastaanottokeskuksen käyttöön. Jäppisen mukaan siitä on paljon hyötyä asukkaiden kanssa kommunikoidessa.

Jatkosuunnittelu jo käynnissä

Konnunsuon vankila on Jäppisen mukaan yllättävän hyvässä kunnossa. Ainoastaan kirkkorakennuksen yhdessä luokkahuoneessa epäillään olevan sisäilmaongelma.

Vastaanottokeskuksen käyttöön tulee tässä vaiheessa noin 9000 neliötä entisen vankilan tiloja. Lisätilallekin on Jäppisen mukaan tehty jo suunnitelmia, joista hän ei tässä vaiheessa halua kertoa enempää.

Hallintolaan sen sijaan on jo jonkin aikaa kaavailtu maahanmuuttoviraston ja maahanmuuttopoliisin toimintoja. Viranomaisten läheisyys helpottaisi huomattavasti myös vastaanottokeeskuksen toimintaa.