tiistai 18. marraskuuta 2014

HS: EIT: Suomi sai käännyttää halvaantuneen leskiäidin

Helsingin Sanomat: EIT: Suomi sai käännyttää halvaantuneen leskiäidin 18.11.2014

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) mukaan Suomi sai käännyttää halvaantuneen Marina Senchishakin, 72.

Venäjän kansalaisuuden omaava Senchishak saapui Suomeen joulukuussa 2008 turistiviisumilla Espoossa asuvan tyttärensä luokse. Pian saapumisensa jälkeen hän haki pysyvää oleskelulupaa perheenyhdistämisen nojalla. Tytär on asunut Suomessa yli 20 vuotta ja on Suomen kansalainen.

Aivoinfarktin seurauksena vuonna 2006 halvaantunut Senchishak on asianajajansa mukaan täysin riippuvainen Suomessa asuvasta tyttärestään.

Hänen aviomiehensä kuoli vuonna 2007. Myös vuonna 2003 kadonneen toisen tyttären uskotaan kuolleen.

Suomessa asuvan tyttären mukaan Senchishak ei saa riittävää hoitoa Venäjällä.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi Senchishakin oleskelulupahakemuksen 2011, koska ikääntyvää vanhempaa ei katsota perheenjäseneksi.

Sen sijaan oleskeluluvan voi saada, mikäli omainen on täysin riippuvainen Suomessa asuvasta henkilöstä. Oikeuden mukaan Senchishak ei kuitenkaan ole täysin riippuvainen tyttärestään, koska hän voi saada terveyspalveluita myös kotimaassaan.

Oikeus katsoi myös, että tytär pystyy myös auttamaan äitiään taloudellisesti ja helposti vierailemaan Venäjällä tämän kotikaupungissa Sovetskissa Karjalan Kannaksella.

Korkein hallinto-oikeus ei antanut asiassa valituslupaa, mutta Senchishakin asianajaja valitti asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka keskeytti käännytyksen valituksen käsittelyn ajaksi.

Senchishakin asianajajan mukaan käännyttäminen Venäjälle loukkaisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen 3. artiklaa ja 8. artiklaa, joiden mukaan ketään ei saa kohdella epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla sekä oikeutta nauttia yksityis- ja perhe-elämän kunnioitusta.

Tyttären mukaan Senchishak ei pysty elämään itsenäisesti, eikä häntä nykytilassa voida myöskään kuljettaa Venäjälle.

EIT:n juuri annetun tuomion mukaan Senchishakin käännyttäminen ei loukkaisi 3. artiklaa. Tuomioistuin päätti olla käsittelemättä 8. artiklaa tuomiossaan.