perjantai 28. marraskuuta 2014

Koillissanomat: Maahanmuutto luo toimeliaisuutta

Koillissanomat, pääkirjoitus: Maahanmuutto luo toimeliaisuutta 28.11.2014
Koillissanomat: Maahanmuuttajasta tulee näkymätön 27.11.2014

Maahanmuuttajien työllistymisen esteistä hankalin on työnantajien ennakkoluulot, sanoo kotoutumiskouluttaja Maire I. Korhonen. Ennakkoluuloisuus ei kannata, sillä yrittäjät saavat asiakkailtaan hyvää palautetta maahanmuuttajien työllistämisestä (KS 27.11.).

Koillissanomissa kolme maahanmuuttajaa kertoi tarinansa, millaista on hakea töitä Kuusamosta ja Suomesta. Työnhaussa onnistuminen vaatii sitkeyttä, mutta onnistuminen on mahdollista.

Niin sanottuja maahanmuuttokriittisiä on tulijan kovin vaikea miellyttää. Jos maahanmuuttaja onnistuu työllistymään, hän vie työpaikan suomalaiselta. Muussa tapauksessa maahanmuuttaja on sosiaalituella elävä pummi.

Korhonen huomauttaa, että moneen kulttuuriin kuuluu vahvana osana ahkeruuden arvostaminen. Harva suomalainen on valmis tekemään viikossa sellaisia tuntimääriä, kuin mitä esimerkiksi etnisissä ravintoloissa tehdään.

Lisäksi moni maahanmuuttaja arvostaa työtä, joka ei kantaväestölle kelpaa. Pääkaupunkiseudulla maahanmuuttajat ovat hyvin edustettuina tietyillä matalapalkka-aloilla, kuten bussikuskeina. Moni koulutettu maahanmuuttaja ei pääse taitoaan vastaavaan työhön, koska Suomessa arvostetaan vain Suomessa annettavaa koulutusta.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen on muistuttanut, että Suomi hyötyy työperäisestä maahanmuutosta. Samaa puhuu moni asiantuntija. Nuoren ja aktiivi-ikäisen väestön houkutteleminen harmaantuvaan Suomeen – ja Koillismaalle – on ainut keino parantaa nopeasti heikkenevää huoltosuhdetta. Maahanmuutto luo taloudellista toimeliaisuutta, joka ravitsee koko yhteiskuntaa.

Maahanmuuttajissa on yhtä lailla moneksi, kuten on kantasuomalaisissakin. Sosiaalisia ongelmia voidaan parhaiten ennalta ehkäistä suunnitelmallisella kotouttamisella. Tarve kuulua johonkin, tuntea itsensä hyödylliseksi on yhteinen kaikille ihmisille. Työ on parasta lääkettä kotoutumisen onnistumiseen.

________________________________________________

Koillissanomat: Maahanmuuttajasta tulee näkymätön

Ennakkoluulot ja asenteet vaikeuttavat maahanmuuttajan työllistymistä. Halu tehdä töitä ja osaaminen jäävät piiloon, jos työmarkkinoilta ei irtoa edes tilaisuutta näyttää taitojaan.

Valtava resurssi jää käyttämättä, sanoo kotoutumiskouluttaja Maire I. Korhonen.

– Kun etsitään esimerkiksi venäjän kielen hallitsevaa työntekijää, kantaväestöön kuuluva huonosti venäjää osaava saa todennäköisemmin paikan kuin äidinkielenään venäjää puhuva ja murtaen suomea puhuva yhtä ammattitaitoinen tai kokeneempikin hakija. Valinta ei ehkä ole organisaation etu eikä tuottavin ratkaisu.

Maire I. Korhonen on työskennellyt maahanmuuttajien kanssa yhteiskuntaan ja työelämään saattelijana yli kymmenen vuotta. Tällä hetkellä yhdeksän Kuusamossa kotoutumiskoulutuksessa olevaa mahanmuuttajaa suorittaa toista ja viimeistä työelämään tutustumisjaksoa työpaikoilla. Harjoittelupaikkoja on löytynyt hyvin, mutta vuosien kokemuksella Korhonen voi sanoa, että varsinaisen työpaikan löytyminen on vaikeaa.

– Maahanmuuttajat muuttuvat rekrytointitilanteissa näkymättömiksi. Hienon työpanoksen esimerkiksi harjoittelijana tehnyt maahanmuuttaja muuttuu näkymättömäksi, kun tulee aika palkata henkilökuntaan. Hän katoaa päästä eikä tule vaihtoehtona mieleenkään.

Hoksauttamisen jälkeen osa on valmis palkkaamaan maahanmuuttajan, mutta kaikki eivät.

Työllistymisen esteistä hankalin on työnantajien ennakkoluulot. Luullaan, että asiakkaat eivät tykkää, kun asia on päinvastoin. Asiakkaat ovat kiinnostuneita muualta tulleista ihmisistä ja heidän taustoistaan. Yrittäjät saavat hyvää palautetta ennakkoluulottomasta rekrytoinnista.

– Paikkakunnalle tekee hyvä, jos vähän raotetaan ovia ulkomaailmaan.

Sen lisäksi, että ennakkoluulojen takia jää käyttämättä paljon ammattitaitoa, huomiotta jää myös asenne työhön.

– Moneen kulttuuriin kuuluvat vahvana osana työn arvostaminen ja ahkeruus, palvelualttius ja esimerkiksi vanhusten arvostaminen. Ei ole ollenkaan liioiteltua sanoa esimerkiksi että thaimaalaiset ovat erittäin hyviä vanhusten hoitajia.

Arviolta tuhannen maahanmuuttajan kanssa työskennelleen Korhosen mielestä on kohtuutonta syyttää maahanmuuttajia sosiaalieduilla elämisestä, laiskuudesta ja työpaikkojen viemisestä.

– Olen tavannut yhden laiskan maahanmuuttajan ja hirveän määrän kantasuomalaisia, jotka pelkäävät joutuvansa töihin. Moni maahanmuuttaja arvostaa työtä, jota kantaväestöön kuuluva ei suostu tekemään.

Kaiken lisäksi Suomessa on tapana arvostaa vain Suomessa annettua koulutusta.

– Siksi Suomessa on lääkäreitä siivoushommissa.

Lue lisää paperilehdestämme