maanantai 17. marraskuuta 2014

Vihreä Lanka: Ei lukukausimaksuille: ”Suomen pitäisi viedä tasa-arvoista koulutusta maailmalle”

Vihreä Lanka: Ei lukukausimaksuille: ”Suomen pitäisi viedä tasa-arvoista koulutusta maailmalle” 17.11.2014

Lokakuun lopulla hallitus esitti lukukausimaksuja EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville. Vieraskielisestä korkeakoulutuksesta tulisi maksaa lukuvuodessa vähintään 4000 euroa. Mitä mieltä olet tästä, vastavalmistunut sosionomi ja opiskelija-aktiivi Prabesh Khatiwada?

”Olen samalla kannalla kuin opiskelijajärjestöt Samok ja Syl. Tämä ei ole hyvä päätös. Ajatus saattaa nyt tuntua hienolta ja populistiselta, mutta pitkän ajan seuraukset voivat olla epätoivottuja. Tampereen yliopiston tutkimushankkeen kyselyssä kansainvälisten opiskelijoiden tärkein syy tulla Suomeen oli opiskelun ilmaisuus.”

Hallituksen esityksen mukaan Suomi, Islanti ja Norja ovat ainoita ETA-alueen maita, joissa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevat opiskelevat ilmaiseksi. Miksi systeemi pitäisi säilyttää?

”Suomi tunnetaan globaalisti tasa-arvoisesta koulutuksestaan. Suomen pitäisi viedä tätä ajatusta maailmalle, esimerkiksi yhteistyössä Islannin kanssa.”

Noin 80 prosenttia Suomessa opiskelevista ulkomaisista tulee EU:n ja ETA:n ulkopuolisista maista. Miten maksut vaikuttaisivat?

”Kansainväliset opiskelijat ovat erittäin liikkuvaa väestöä. Jos Suomeen tulisi lukukausimaksut, opiskelijat valitsisivat esimerkiksi lukukausimaksut juuri lakkauttaneen Saksan Suomen sijaan.”

Miten päädyit Suomeen opiskelemaan?

”Tärkein syy Suomen valintaan oli opiskelun ilmaisuus sekä ajatus tasa-arvoisesta koulutuksesta. Halusin tietää, miten ilmainen koulutus voi olla mahdollista ja miten se toimii käytännössä.

Saavuin vuonna 2010 ja valmistuin lokakuussa Diakonia-ammattikorkeakoulusta sosionomiksi. Opintojen ohella tein siivoojan ja henkilökohtaisen avustajan töitä. Viikko sitten aloitin työt kansainvälisessä päiväkodissa.

Haluaisin tehdä maisterintutkinnon sosiaalisiin innovaatioihin liittyen. Ensisijaisesti haluaisin jäädä Suomeen opiskelemaan. Valmistumisen jälkeen jään, jos Suomi haluaa minut. Ilman töitä en saa oleskelulupaakaan.”

Miksi esitys lukukausimaksuista on mielestäsi tehty?

”En tiedä, sille ei ole perusteluja. Lukukausimaksuistahan on tehty kokeilu, ja sen seuraukset olivat negatiivisia.

Olen todella pettynyt, että tämä hallitus toi tällaisen esityksen. Alexander Stubb opiskeli aikoinaan Belgiassa ja Lontoossa. Hänen pitäisi tietää, miten suuri taloudellinen ja poliittinen arvo kansainvälisten opiskelijoiden luomilla suhteilla on.

Yhdysvallat ja Britannia tekevät tietoista kansainvälistä opiskelijapolitiikkaa kouluttamalla ihmisiä eri puolilta maailmaa. Juuri sen takia näistä maista tulevien ajatusten ja yritysten on niin helppo saada ymmärrystä globaalisti. Jos minusta joskus tulee Nepalin pääministeri, on selvää, että Suomi tulee olemaan lähellä sydäntäni.”