torstai 6. marraskuuta 2014

Tamperelainen: Abdilta saa apua työnhakuun

Tamperelainen: Abdilta saa apua työnhakuun 6.11.2014

Tamperelainen Abdi Cisman on kiireinen mies. Hän opiskelee kolmatta vuotta 2+1-oppisopimusmallilla Jämsän ammattiopistossa ja työskentelee samalla maahanmuuttajanuorten vertaisohjaajana Tampereella.

– Ensi keväänä valmistun nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Vertaisohjaustoiminta alkoi elokuussa, ja jo ensimmäisen toimintaviikon jälkeen yksi ohjattava sai töitä. Hän oli etsinyt netistä valmiiksi tietoa mahdollisista työpaikoista mutta tarvitsi vain jonkun rohkaisemaan häntä soittamaan niihin, Cisman kertoo hymyillen.

Vertaisohjaus toteutetaan Tampereen kaupungin alueellisen maahanmuuton kehittämishankkeen (ALMA) ja maahanmuuttajapoikien tukemiseen keskittyneen Kölvi-toiminnan yhteistyönä. Nuorelta nuorelle -nimen saanut vertaisohjauspilotti on käynnissä ensi huhtikuun loppuun, ja sen kotipesä on Kölvin tiloissa Saukkolassa. Ohjauksessa keskitytään opintoihin ohjautumiseen ja työelämään hakeutumiseen.

– Lähtökohtaisesti lähestymme maahanmuuttajataustaisia nuoria tavallisina nuorina, joilla on kuitenkin erityinen asema suomalaisessa yhteiskunnassa. He kilpailevat samoista opiskelu- ja työpaikoista kantaväestön kanssa vaikka joutuvatkin kohtaamaan esimerkiksi kieleen liittyviä lisähaasteita, Kölvin toiminnanjohtaja Mervi Matswetu sanoo.

– Toimintamme on aitoa matalan kynnyksen toimintaa, jossa jokaiselle räätälöidään oma ohjausmalli. Rohkaisu ja nuoren vahvuuksien nostatus ovat keskiössä, hän jatkaa.

Abdi Cisman valittiin vertaisohjaajaksi, sillä hänellä on kokemusta niin maahanmuutosta, suomalaisesta koulujärjestelmästä kuin työmarkkinoistakin. Hän myös tuntee hyvin Kölvin periaatteet.

– Muutin Somaliasta Suomeen vuonna 2007. Jo samana vuonna valmistavalla luokalla kerrottiin Kölvistä, ja niinpä pikku-Abdi tuli äidin kanssa katsomaan, mistä siinä on kyse. Siitä lähtien olen ollut mukana Kölvin toiminnassa, ensin tavallisena kölviläisenä ja sitten Isoveljenä. Isoveljetkin ovat tavallaan vertaisohjaajia, ja he voivat auttaa ”pikkuveljiään”, koska ovat olleet Suomessa kauemmin, Cisman kertoo.

Matswetu on samaa mieltä Isoveli-toiminnan ja vertaisohjauksen yhtäläisyyksistä.

– Myös vertaisohjaajana Abdi on tärkeä roolimalli nuoremmille. Hänet on kuitenkin koulutettu ammattimaisemmin vertaisohjaajan tehtävään.

Vaikka vertaisohjaustoimintaa pyöritetään pääosin pojille suunnatussa Kölvissä, Cisman korostaa, että Nuorelta nuorelle -projekti on tarkoitettu myös tytöille.

– Käyn vierailemassa eri nuorisotiloilla ja oppilaitoksissa, joissa työskentelen sekaryhmien kanssa. En välttämättä pysty samastumaan kaikkiin tyttöjen juttuihin, mutta maahanmuuttajatyttöjen on taustani vuoksi ehkä helpompi lähestyä minua kuin kantasuomalaisia. Yhteyttä voi ottaa vaikka Facebookissa, josta minut löytää nimellä Vertaisohjaaja Abdi.

Nuorelta nuorelle
- Maahanmuuttajanuorten vertaisohjauskokeilu Tampereella
- Toteutetaan Tampereen kaupungin ALMA-hankkeen ja Setlementtinuorten Hämeen piirin Kölvi-toiminnan yhteistyönä
- Pilotti alkoi tänä syksynä ja päättyy ensi keväällä
- Tarjoaa pirkanmaalaisille nuorille henkilökohtaista ohjausta opintoihin hakemisessa ja työnhaussa
- Vertaisohjaajana työskentelee Abdi Cisman
- Lisätietoa kolvi.fi