perjantai 14. marraskuuta 2014

Kaakon Kaiku: Kansainvälisyys on maakunnalle elinehto

Kaakon Kaiku: Kansainvälisyys on maakunnalle elinehto 14.11.2014

Opiskelijavoimin toteutettua kansainvälistä Mikkeli päivää vietettiin nyt kolmatta kertaa.

- Kansainvälisyys on tälle maakunnalle elinehto, me tarvitsemme siihen avoimuutta ja yhteistyötä, yritysten kansainvälistymistä ja myös maahanmuuttoa, Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen totesi Mikkelin ammattikorkeakoululla pidetyn seminaarin avaussanoissa.

Päivän ohjelma käynnistyi aamupäivän seminaarilla, jossa käytännönläheisesti esiteltiin opiskelu- ja harjoittelumahdollisuuksia sekä nuorten kokemuksia kansainvälistymisestä eri maissa ja maanosissa. Iltapäivän ohjelmaan kauppakeskus Stellan tähtitorilla kuului mm. kansainvälinen muotinäytös, opiskelijakilpailun tulosten julkistaminen ja musiikkiesityksiä.

Järjestäjien tavoitteena on luoda kansainvälisestä Mikkeli-päivästä foorumi, jossa voidaan keskustella kulttuurien moninaisuudesta ja rakentaa kansainvälisyydestä voimavara kaupungin ja alueen kehittämiseen. Tapahtuma on luonut uutta ilmettä syksyiseen Mikkeliin. Uusia kokemuksia ja ajatuksia viriää kun kulttuurit ja ihmiset kohtaavat.

Kansainvälinen osaaminen

Aamupäivän seminaarin ehkä suurin anti oli kuulla opiskelijoiden ja nuorten tarinoita harjoittelusta, opiskelusta ja vapaaehtoistyöstä. Vieraissa oloissa sai hyviä ystäviä, avoimuutta, itsevarmuutta ja avaruutta sekä Suomeen että muihin maihin. Oli myös huonoja hetkiä, mutta aika kultaa ne. Aina oppii jotain uutta kun poistuu omalta mukavuusalueelta. Tietysti kielitaito on myös parantunut huomattavasti.

Cimon edustaja esitteli Erasmus+ mahdollisuuksia. Ohjelma on iso sateenvarjo, joka mahdollistaa liikkuvuusjaksoja opettajille, kouluttajille, oppilaitosten henkilöstölle, nuorisotyöntekijöille sekä nuorisovaihtoja ja eurooppalaista vapaaehtoispalvelua.

Laajennettu kuva kansainvälisestä osaamisesta osoittaa, että kansainvälinen vaihto on lisännyt nuorten ongelmanratkaisua, uteliaisuutta, sitkeyttä ja tuottavuutta. Kansainvälinen osaaminen on indikaattori, joka ilmensi em. ominaisuuksia.

Portugalista Suomeen muuttanut Alves Bruno oli hyvä esimerkki kansainvälisestä osaajasta.

- Olin 17-vuotias kun muutin Portugalista Suomeen, nyt olen 22-vuotias. Päätin hakea opiskelemaan yrittäjyyttä. Suomi ja Mikkelin kansainvälinen ilmapiiri sopi minulle. Puhutaan paljon ihmisten luonteen eroavaisuuksista Etelä- ja Pohjois-Euroopassa. Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta, lähellä Porton kaupunkia. Suomi on merkinnyt minulle uusia mahdollisuuksia ja elämän suuntaa. Täällä ihmiset suunnittelevat tulevaisuutta. Kaikki parhaat ystäväni ovat suomalaisia. Maailma on minulle avoin Suomen kautta. Pyrin kehittämään yrittäjyyttä vuorovaikutuksessa Mikkelin ja ulkomaailman kanssa. Ensi viikolla lähden Singaporeen näissä asioissa.

Kansainvälisyys arjessa

Kansainvälisyyspäivään kuuluu myös opiskelijakilpailun palkitseminen. Miten kansainvälisyys näkyy minun arjessa oli kilpailun teema tätä vuonna teemana. Hyvinä esimerkkeinä olivat mm. käsityöt, ruoka, youtube-videot ja performanssiesitykset.