VATT: Ulkomaalaisten opiskelijoiden taloudelliset vaikutukset vielä selvittämättä 14.11.2014
Opetusministeriön esitystä Eta-maiden ulkopuolelta tulevien korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksuista on viime päivien mediakeskustelussa vuoroin puolustettu ja vuoroin vastustettu taloudellisiin argumentteihin vedoten. Monet lukukausimaksujen vastustajista ovat esittäneet ulkomaalaisten opiskelijoiden tuottavan Suomen taloudelle pitkällä aikavälillä enemmän taloudellisia hyötyjä kuin kustannuksia, hakien väittämilleen tukea VATT:n hiljattain julkaisemasta esiselvityksestä (Valmisteluraportit 21).
Keskustelusta on voinut jäädä sellainen käsitys, että VATT olisi jo tehnyt laskelmia ulkomaalaisten opiskelijoiden taloudellisista vaikutuksista. Asia ei kuitenkaan ole näin. Julkaistun esiselvityksen tarkoituksena oli taustoittaa ilmiötä aiemmin tuotetun tutkimustiedon pohjalta, ja siinä mainitut laskelmat maahanmuuttajien mahdollisista vaikutuksista Suomen julkiseen talouteen viittasivat kaikkein myönteisimpään esimerkkiskenaarioon, joka esitettiin VATT:n viime kesänä julkaisemassa maahanmuuttoa yleisesti käsittelevässä VATT Analyysissä.
Ilman mainintaa laskelmiin liittyvistä varauksista ja vaihtoehtoisten skenaarioiden tuottamista johtopäätöksistä julkisuudessa esitetyt, alkuperäisestä asiayhteydestä irrotetut luvut ovat harhaanjohtavia. On korostettava, että VATT:n aikaisempien laskelmien pohjalta ei voida tehdä johtopäätöksiä ulkomaalaisten opiskelijoiden vaikutuksista. Tulosten perusteella ei myöskään voi tehdä johtopäätöksiä ulkomaisille opiskelijoille mahdollisesti määrättävien lukukausimaksujen hyödyistä tai haitoista.
Kaiken kaikkiaan ulkomaalaisten opiskelijoiden taloudellista vaikutuksista on vielä toistaiseksi olemassa hyvin vähän tutkimukseen perustuvaa tietoa. Mediassa lukukausimaksukeskustelun yhteydessä esitetyt taloudelliset väittämät perustuvat kirjoittajien omien arvailujen ja tulkintojen varaan. Vilkas julkinen keskustelu tuo kuitenkin hyvin esiin, miten suuri tarve asiaan liittyvälle tutkimustiedolle on.