keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kansan Uutiset: Taiteesta tuloja ja tulevaisuudenuskoa romanisiirtolaisille

Kansan Uutiset: Taiteesta tuloja ja tulevaisuudenuskoa romanisiirtolaisille 12.11.2014

Uusi taidehanke luo Itä-Euroopan romanisiirtolaisnuorille toimeentulomahdollisuuksia.

Vapaa liikkuvuus -verkoston ja Yhteiset Lapsemme ry:n hanke tarjoaa vähäosaisille ja asunnottomille ulkomaalaisille romaninuorille osallistavaa taide- ja kulttuuritoimintaa.

Taitoa ja tietoa liikkuvalle väelle -hankkeen tarkoituksena on tarjota vaihtoehtoja kerjäämiselle ja parantaa ulkomaalaisten romaninuorten sosiaalisia oikeuksia. Hanke koostuu työpajoista ja yleisötilaisuuksista.

Toiminnalla lisätään kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ulkomaalaisten romaninuorten taitoja ja tietoja.

Samalla kehitetään käytännön yhteistyötä romanisiirtolaisten, suomalaisten romanien, suomalaisten taiteilijoiden ja muiden kiinnostuneiden kansalaisten välillä romanien aseman parantamiseksi.

Hanke jakaa myös rasismin ja syrjinnän vastaista tietoa.

Vain harva on saanut työpaikan

Euroopan perusoikeusviraston (FRA) ja YK:n kehitysohjelman raportin mukaan Romaniassa joka viides peruskouluikäinen romani on koulutuksen ulkopuolella.

Nuoria romanisiirtolaisia on saapunut Suomeen viime vuosina etsimään töitä, kerjäämään ja musisoimaan. Vain harvat ovat saaneet pysyvän työpaikan, joka mahdollistaa virallisen asettumisen ja pääsyn peruspalveluiden piiriin.

Taitoa ja tietoa liikkuvalle väelle -hankkeessa mukana olevat tahot uskovat, että taiteen ja kulttuurin avulla voidaan tukea romanisiirtolaisnuoria heidän omien tulevaisuudenkuviensa ja mahdollisuuksiensa laajentamisessa.

Hankkeen aikana järjestettävissä työpajoissa annetaan myös opetusta vapaaehtoisvoimin suomalaisesta yhteiskunnasta, lainsäädännöstä ja EU-kansalaisen asemasta maassa. Lisäksi annetaan työnhakukoulutusta.

Hanke jatkuu ensi vuoden toukokuuhun asti.

Joulukortteja ja -konsertti

Hankkeessa kehitetään yhdessä romaninuorten kanssa uusia toimintamuotoja, jotka helpottavat heidän asemaansa ja auttavat heitä konkreettisesti heidän arjessaan.

Torstaina 13.11. suomalaiset taiteilijat Elviira Davidow, Marja Hakala, Ritva Harle, Rosa Liksom, Satu Kalliokuusi sekä bulgarialainen romaniperhe kokoontuvat maalaamaan joulukortteja asunnottomien EU-kansalaisten Helsingissä sijaitsevaan päiväkeskukseen Hirundoon.

Romanisiirtolaiset tulevat myymään kortteja ja he saavat myynnistä syntyvät tulot.

Keskiviikkona 26.11. klo 19 järjestetään joulukonsertti Helsingissä. Tunnetut suomalaiset muusikot tulkitsevat yhdessä romanikatumuusikoiden kanssa perinteisiä joululauluja.

Mukaan ovat lupautuneet muun muassa harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen ja räppäri Rauhatäti.