sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Etelä-Suomen Sanomat: Hämeessä ei yhtään maahanmuuttajataustaista poliisia - voisivat tuoda apua kieliongelmiin

Etelä-Suomen Sanomat: Hämeessä ei yhtään maahanmuuttajataustaista poliisia - voisivat tuoda apua kieliongelmiin 30.11.2014

Hämeen poliisilaitoksella ei työskentele yhtään maahanmuuttajataustaista poliisia. Laitokselta kerrotaan, että toistaiseksi tilanne ei ole osoittautunut ongelmalliseksi.

Yle uutisoi viime viikolla, että Helsingin poliisilaitokselle tarvittaisiin lisää maahanmuuttajataustaisia poliiseja. Heitä on kaupungissa nyt kymmenkunta.

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisista myöntää, että poliisin miehistön olisi tärkeää heijastella väestöä. Hän on rekrytoinut poliiseja Hämeeseen vuodesta 2009, eikä edes hakijoiden joukossa ole ollut tuona aikana yhtään maahanmuuttajataustaista ihmistä.

- Laitos ei valitse opiskelijoita koulutukseen, joten emme voi vaikuttaa siihen, minkälaisista taustoista poliisit tulevat.

Seppänen uskoo, että maahanmuuttajien määrä poliisikunnassa kasvaa samalla, kun heidän osuutensa väestöstä nousee. Jo nyt Hämeessä palvelee joitakin poliiseja, joilla on monikulttuurinen tausta esimerkiksi puolison kautta.

Myös Hämeessä poliisi on usein tekemisissä rikosten uhrien ja rikoksista epäiltyjen kanssa, jotka puhuvat vierasta kieltä. Joskus yhteinen kieli löytyy englannista, mutta ei aina.

Jos partio hoitaa hälytystehtävää maahanmuuttajaperheessä, lapsi saattaa toimia kääntöapuna.

- Lasta ei voi kuitenkaan pitää tulkkina. Se ei voi olla mikään strateginen valinta, Tero Seppänen sanoo.

Hälytysten taustalla voi olla myös ristiriitoja vanhempien ja lasten välillä, joten tilanteissa täytyy käyttää harkintaa. Tarvittaessa poliisi turvautuu puhelintulkkaukseen, mutta se voi olla hankalasti saatavilla virka-ajan ulkopuolella.

- Kun kyseessä on rikoksesta epäillyn oikeusturva, tulkkia pitää käyttää. Näin tehdään esimerkiksi kuulusteluissa.