sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Turun Sanomat: Suomen Islam-seurakunta joutui terroristilistalle

Turun Sanomat/STT: Suomen Islam-seurakunta joutui terroristilistalle 16.11.2014

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) katsoo, että Suomen Islam-seurakunnan joutuminen Arabiemiraattien terroristilistalle lienee väärinkäsitys.

– Kyseessä on mitä ilmeisimmin käännösvirhe. Väärä järjestö, Tuomioja sanoi STT:lle.

Ministeri piti selvänä, että Arabiemiraatit eivät varmasti ole tarkoittaneet kirjata listalleen Suomen tataarien 1920-luvulla perustamaa seurakuntaa. Kaikki seurakunnan noin 600 jäsentä ovat Suomen tataareja.

– Siihen tullaan kyllä reagoimaan. Uskon, että tämä nyt ainakin korjataan.

Tuomioja ei ryhtynyt spekuloimaan, mitä järjestöä Arabiemiraatit oikeasti tarkoitti.

– Tämä listaus perustuu Arabiemiraattien omaan lainsäädäntöön, eikä sillä ole sellaisenaan kansainvälistä merkitystä. Mutta jos joku matkustaa Emiraateissa ja on yhteyksiä näihin järjestöihin, voi syntyä ongelmia, Tuomioja sanoi.

Arabiemiraatit julkisti eilen pitkän listan terroristisiksi katsottavista järjestöistä. Mukana ovat muun muassa Al-Qaida, Isis ja Muslimiveljeskunta.

Lista herätti hämmennystä myös Ruotsissa ja Norjassa, joista listalle päätyivät ruotsalainen Sveriges muslimska förbund sekä norjalainen Det Islamske Forbudet i Norge.

– Norjalaisilla oli samanlainen käännösvirhe heikäläisessä järjestössä, Tuomioja totesi.

Norjan uutistoimiston NTB:n mukaan listaus saattaa johtua siitä, että Arabiemiraatit uskoo pohjoismaisilla järjestöillä olevan yhteyksiä Muslimiveljeskuntaan.