torstai 20. marraskuuta 2014

HS: Oikeus: Ps-nuoria kohdeltiin väärin

Helsingin Sanomat: Oikeus: Ps-nuoria kohdeltiin väärin 20.11.2014

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on kumonnut opetus- ja kulttuuriministe­riön päätöksen Perussuomalaisten nuorten vuoden 2013 avustuksesta ja palauttanut sen uuteen käsittelyyn.

Perussuomalaisten nuorisojärjestö valitti silloisen kulttuuri- ja urheilu­ministeri Paavo Arhinmäen (vas) ratkaisusta, jolla järjestö sai avustusta vain 20 000 euroa, kun esimerkiksi keskustan ja kokoomuksen nuoriso­järjestöt saivat yli 650 000 euroa. Perussuomalaiset olivat anoneet 55 000:ta euroa.

Kun ministeriö hylkäsi Perussuomalaisten nuorten oikaisuvaati­muksen, päätöstä perusteltiin järjestön esittämillä kannanotoilla moni­kulttuurisuudesta esimerkiksi lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjel­maa koskevassa lausunnossaan ja järjestön kunnallispoliittisessa kanna­notossa.

"Tällaiset lausunnot on otettava huomioon yleisavustuksesta päätettäes­sä", ministeriö perusteli.

KHO:n mukaan näin ei olisi saanut tehdä: ministeriö ei saisi perustaa päätöstään edes osittain poliittisen nuorisojärjestön yksittäisiin kannan­ottoihin ja niiden sisältöön.

KHO korosti sananvapautta poliittisena perusoikeutena ja totesi, että opetus- ja kulttuuriministeriö oli ylittänyt harkintavaltansa.

Johtaja Georg Henrik Wrede opetus- ja kulttuuriministeriöstä myöntää virheeksi sen, että oikaisuvaatimuksen hylkäämistä perusteltiin nuoriso­lain 1. momentin 2. pykälällä.

Sen mukaan nuorisolain tavoitteen toteuttamisessa lähtökohtina ovat muun muassa yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja monikulttuu­risuus.

Perussuomalaiset nuoret arvioi KHO:lle laintulkintaa kyseenalaiseksi var­sinkin sananvapauden kannalta.

"Viranomainen pyrkii puuttumaan Perussuomalaiset Nuoret ry:n poliitti­seen toimintaan ilmaisemalla, mitä nuorisojärjestö saa tai ei saa tehdä saadakseen valtionapua toimintaansa", järjestö jatkoi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kiisti puuttuneensa järjestön poliittiseen toimintaan tai siihen, mitä järjestö saa sanoa.

Oikeus ei ottanut kantaa myönnetyn avustuksen määrään eikä väittä­nyt, että avustussumman määrittelyssä olisi käytetty vääriä kriteerejä.

Perussuomalaisten nuorten käsityksen mukaan ministeriö on vähentä­nyt järjestön valtionapua poliittisten kannanottojen vuoksi.

Wreden mukaan näin ei ole käynyt, vaan avustuksen määrä riippuu jär­jestöjen toiminnan laajuudesta. Monikulttuurisuus on hänen mukaansa vain yksi niistä argumenteista, joilla arvioidaan ylipäänsä valtionapukel­poisuutta.

"Virhe oli, että puhuimme kahdesta eri asiasta samaan aikaan."

Ministeriö aloittaa nyt alusta perussuomalaisten avustuksen käsittelyn. Avustuksen määrä ei välttämättä muutu miksikään.

"Teimme harkinnan järjestön toimintaan liittyen, ja argumentit olivat silloin ok", Wrede sanoo.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo on tietoi­nen siitä, että avustuksen määrä ei ehkä kasva.

"Ainakin poliittinen voitto tuli", hän arvioi.

Järjestö on valittanut myös vuoden 2014 avustuksesta, jonka suuruus oli 29 000 euroa.

Elo sanoo, että vastaavalle KHO:n päätökselle on olemassa perusteet, koska tämän vuoden avustuksista päättänyt kulttuuri- ja asuntoministe­ri Pia Viitanen (sd) perusteli ratkaisuaan niin ikään poliittisilla kannano­toilla. Perusteluissa viitattiin Elon mukaan monikulttuurisuuteen ja jopa syrjintään.

Ministeri Viitanen sanoi keskiviikkona kunnioittavansa sananvapautta.