sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Iisalmen Sanomat: Ylä-Savo ei pärjää ilman maahanmuuttajia

Iisalmen Sanomat, pääkirjoitus: Ylä-Savo ei pärjää ilman maahanmuuttajia 30.11.2014

Iisalmelaiset luottamushenkilöt saavat pian puntaroitavakseen virkamiesesityksen, jonka mukaan kaupunki ottaa uusia kiintiöpakolaisia 20 per vuosi seuraavan kolmen vuoden aikana.

Vaikka pakolaisten vastaanottaminen on etupäässä humanitaarinen kysymys, ei kannata väheksyä myöskään demografisia tekijöitä.

Ilman pakolaisia ja työperäisiä maahanmuuttajia Iisalmen ja Ylä-Savon väestötilastot olisivat vielä paljon nykyistäkin karumpaa luettavaa. Väestökato uhkaa rapauttaa monia olennaisia palveluita.

Ikääntyvä Ylä-Savo tarvitsee tulevaisuudessa huomattavasti lisää maahanmuuttajia, jos seutu halutaan pitää elinvoimaisena.

Työn tarjontaa painottava taloustiede korostaa, että maahanmuuttajat luovat talouteen dynamiikkaa. Mitä enemmän työntekijöitä tulee työmarkkinoilla, sitä enemmän syntyy työpaikkoja.

Jos kaupungissa on jo valmiiksi ulkomaalaisia, uusien tulokkaiden on helpompi sopeutua. Syntyy myönteisiä kerrannaisvaikutuksia. Kaupungin johto tuntuu ymmärtävän, että maahanmuutto on keskeinen keino padota väestökatoa.

On hienoa, että kotoutuminen on onnistunut Ylä-Savossa mallikkaasti. Työ on saanut jopa valtakunnallista tunnustusta.

Virkamiesten myönteiseen kantaan vaikuttaa varmasti se, että kokemukset viime vuosina kaupunkiin tulleista pakolaisista ovat myönteisiä.

Maahanmuuttoon satsaaminen vaatii kunnilta paljon. Kuntien palveluissa, kuten kouluissa, terveyspalveluissa ja sosiaalitoimessa, pitää ottaa huomioon ulkomaalaisten erityistarpeet.

Ammattitaitoiset pakolaisohjaajat, kuntien välinen yhteistyö ja yhteispeli kolmannen sektorin kanssa ovat olleet Ylä-Savon onnistuneen kotoutumistyön avaintekijöitä.

Jatkossa pitää huolehtia, että pakolaistyö säilyy osana kuntien toimintaa eikä lakkaa hankerahoituksen loputtua.