lauantai 15. marraskuuta 2014

Kansan Uutiset: Nuoriso-ohjaajat kehottavat yllättämään rasistin: Ole ystävällinen, käyttäydy paremmin

Kansan Uutiset: Nuoriso-ohjaajat kehottavat yllättämään rasistin: Ole ystävällinen, käyttäydy paremmin 15.11.2014

Itäkeskuksen nuorten toimitalo Kipinä täytti lokakuun viimeinen päivä 30 vuotta. Se on Helsingin kaupungin avoimen nuorisotyön tila.

– Itis on risteyspaikka, jonne kaikki pääsevät helposti ja täältä pääsee kotiin helposti, nuorisotyöntekijä Sanna Pitkäranta sanoo.

Itäkeskuksen nuorisotalolla kävijöistä 90 prosenttia maahanmuuttajataustaisia. Nuoriso-ohjaaja saattaa olla opettajien lisäksi ainoa kantasuomalainen aikuinen, jonka ulkomaalaistaustainen nuori tuntee.

– Itis on avoin, eloisa ja helppo, tuntityöntekijä Moe Isse määrittelee.

Harha ulkomaalaisjengeistä

Itä-Helsingin nuorison syksyä ovat varjostaneet jutut, joiden mukaan maahanmuuttajajengit olisivat kesällä ja syksyllä riehuneet Helsingissä pahoinpitelemässä viattomia ohikulkijoita.

– Jengissä on 8–10 huonosti voivaa lasta, niin suomalaisia kuin maahanmuuttajapoikia. Nyt kuitenkin jahdataan vain somaleita, Isse sanoo.

– Hakkaajat ovat pikkupoikia, jotka eivät vieläkään ymmärrä, mitä tekevät. Se on sekoilua, joka virkavallan pitäisi hoitaa sen sijaan, että muualta Suomesta tulee ihmisiä käyttämään oman käden oikeutta.

Hän viittaa niin sanottuihin kodinturvajoukkoihin, äärioikeistolaisiin porukoihin, jotka ilmoittivat partioivansa Helsingin kaduilla suojellakseen nuorisoa.

– Aikuiset miehet haluavat mennä vetämään pataan pikkulapsia, Isse ihmettelee.

Pahoinpitelyt on yhdistetty Itäkeskuksen nuoriin.

– Vieraat aikuiset pysäyttävät poikia ja huutelevat, että kuulutko lapsenhakkaajiin, Sanna Pitkäranta kuvailee seurauksia.

Nuoriin kohdistuneet vihanpurkaukset näkyvät nuorisotalon kävijämäärissä. Viikonloppuiltana kävijöitä voi olla lähes sata.

– Monet nuoret pelkäävät. Kaveriporukassa ei pelota, mutta silloin pelottaa, kun vaikkapa yksin hakee pikkusiskon hoidosta, hän kertoo.

Ole ystävällinen

Yksi keskeinen puheenaihe nuorisotalolla tänä syksynä onkin ollut se, mitä tehdä, kun rasisti huutelee tai aggressiivinen korsto tunkee viereen istumaan.

– Yllätä olemalla ystävällinen ja asiallinen. Älä hauku. Käyttäydy paremmin kuin vastapuoli. Se vie kärjen rasistin hyökkäykseltä, Pitkäranta neuvoo.

– Välillä se toimii näillä, välillä hermo ei pidä.

Niinpä puhutaan myös siitä, että kannattaako pilata oma elämä vain siksi, että rasistit huutelevat.

– Kehotamme miettimään, kannattaako tapella ja mahdollisesti saada pahoinpitelysyyte, joka vaikeuttaa omaa elämää. Voi olla, että töitä ei löydy, kun on rikosrekisteri. Että miettikää, onko se sen arvoista.

Mentiin jo parempaan

Somaliasta puolitoistavuotiaana Suomeen tullut Isse vietti nuoruutensa nuorisotaloilla. Hän sanoo, että jo silloin näki, miten ulkomaalaisvastaisuus nousee, kun maalla menee taloudellisesti huonosti.

– Politiikassa jyllää perussuomalainen ajattelu, markka pois, eroon EU:sta. Muut osat voin ymmärtää, mutta ulkomaalaisvastaisuutta en ymmärrä koskaan, hän sanoo.

Hänestä Suomessa mentiin jo parempaan suuntaan rasismin suhteen.

– Nyt taas on otettu askelia taaksepäin. Rasismi voi tulla vastaan näsäviisaissa vitseissä tai busseissa, kun ihmiset huutavat kännissä vaikka mitä.

Hänen mielestään esimerkiksi perussuomalainen kansanedustaja Tom Packalén lietsoo väkivallan ilmapiiriä.

– Jos joku haukkuu mua, eihän mua huvita keskustella, hän sanoo Packalénille.

– On helppo yrittää löytää itselleen musta lammas ja tekosyy. Vaikeampaa on löytää ongelmaan ratkaisu, joka on kummallekin osapuolelle hyödyllinen.

Isse toteaa, että Suomessa on saman verran somaleja kuin Espanjan Costa del Solilla suomalaisia, 15 000 kumpiakin.

– Sama asia, paitsi, että me emme tulleet viettämään eläkepäiviä, me tulimme pakoon korvan vierestä viuhuvia luoteja.

Laajemmin Itäkeskuksen nuorisosta kerrotaan 14.11. 2014 ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Lehden näköisversio löytyy myös Lehtiluukusta.