perjantai 7. marraskuuta 2014

Verkkouutiset: "Perussuomalaisia ei kiinnosta paperittomien lapsien kohtalo"

Verkkouutiset: "Perussuomalaisia ei kiinnosta paperittomien lapsien kohtalo" 7.11.2014

SDP:n kansanedustaja, lääkäri Hanna Tainio kiittelee sosiaali- ja terveysministeriön lakiluonnosta maassa luvatta olevien terveydenhuollon laajentamisesta.

"Me puhumme nyt ihmisistä, jotka ovat tässä yhteiskunnassa kaikkein heikoimmilla", Hanna Tainio toteaa tiedotteessaan.

Tainion mukaan laki takaa nykyisin ainoastaan kiireellisen hoidon. Tulevaisuudessa paperittomilla olisi oikeus myös ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimiin palveluihin kuten raskauden ja synnytyksen hoitoon. Lisäksi alaikäiset saisivat kaikki tarvitsemansa terveydenhuollon palvelut.

Perussuomalaiset ovat tyrmänneet esityksen.

"Suomalainen terveydenhoito ei mielestämme kuulu luvattomille maahantulijoille. Ensisijaisesti tulee huolehtia, että suomalaiset saavat kaikki tarvitsemansa palvelut, jotka he verovaroin kustantavat", perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä totesi torstaina.

Mäntylä viittasi muun muassa terveysturismiin. Hän kysyi myös, kauanko menee, että "ensimmäinen ISIS-terroristi jättää paperinsa kotiin ja tulee hoitamaan itsensä meidän varoillamme".

Lapset kärsivät

SDP:n Tainion mukaan palveluiden puuttumisesta ovat kärsineet eniten turvattomaan tilanteeseen syntyneet lapset.

"Perussuomalaisia heidän kohtalonsa ei luonnollisesti kiinnosta", Tainio lataa.

Tainio toteaa, että lakiehdotus laajentaisi paperittomien oikeuden terveyspalveluihin käytännössä saman laajuiseksi kuin Suomessa kansainvälistä suojelua hakevilla turvapaikanhakijoilla.

"Käytäntö on samanlainen muun muassa Ruotsissa. Monissa Euroopan maissa oikeus terveyspalveluihin on tätäkin laajempi, eikä siten ole perusteltua olettaa lakimuutoksen tuovan paperittomien siirtolaisten vyöryä juuri Suomeen", Tainio sanoo.

Tainion mukaan lakiuudistus olisi huomattava parannus nykyiseen lääkärien näkökulmasta.

"Lääkäriliiton eettisten ohjeiden mukaan lääkärin velvollisuutena on suojata ihmiselämää ja lievittää kärsimystä sekä kohdella potilaitaan tasa-arvoisina yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta", Tainio huomauttaa.

Tainio muistuttaa myös, että jokaisen ihmisen oikeus terveyteen on myös tunnustettu kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa sekä Suomen perustuslaissa.

"Paperittomien terveydenhuollon järjestäminen hyödyttää sitä paitsi koko ympäröivää yhteiskuntaa, kun tarttuvat taudit kuten tuberkuloosi tai HIV eivät jää tältä ihmisryhmältä enää hoitamatta", Tainio sanoo.