torstai 13. elokuuta 2015

Yle: "Asyl", sanoo turvapaikanhakija ensimmäiseksi viranomaiselle

Yle: "Asyl", sanoo turvapaikanhakija ensimmäiseksi viranomaiselle 13.8.2015
Yle: Turvapaikanhakijoiden määrä lähes kolminkertaistui Rovaniemellä
Yle: Harjavallan vastaanottokeskus sai pomon: "Se on miniyhteiskunta yhdessä talossa"
MTV: Suomeen ennätyksellisen paljon turvapaikanhakijoita – vastaanottokeskukset täpötäysiä

Lapin poliisilaitoksella asiat hoituvat turvapaikanhakijan kanssa, vaikka varsinaista yhteistä puhuttua kieltä ei välttämättä löydy. Laitoksella ovat vakiintuneet käytännöt siitä, kuinka tilanteessa toimitaan.

Turvapaikanhakija saapuu länsirajan yli Lapin poliisilaitoksen Tornion toimipisteeseen ja sanoo sanan "asyl" eli turvapaikka. Siitä lähtee liikkeelle prosessi, jossa selvitetään hakijan kotimaa, olosuhteet ja saapuminen Suomeen. Yhteistä puhuttua kieltä löytyy harvoin.

– Laitoksella ovat vakiintuneet käytännöt siitä, miten tilanteessa toimitaan. Yleisillä kielillä kuten englanniksi yritetään kommunikoida, mikäli hakija sattuu kieltä osaamaan, kertoo rikoskomisario Jan Fordell Lapin poliisilaitokselta.

Poliisilla on kaavakkeita useammalla kielellä, kun ensin on selvitetty mistä turvapaikanhakija on kotoisin. Varsinaisissa haastatteluissa ja turvapaikkapuhuttamisissa käytetään tulkkia.

– Alueelta löytyy kyllä englannin, ruotsin ja venäjän kielten tulkkeja. Heitä ei kuitenkaan tarvita. Silloin tukeudumme puhelintulkkeihin, koska Lapista löytyy rajallinen määrä harvinaisempien kielten tulkkeja.

Turvapaikanhakijoita tulee nyt Lappiin erityisesti Somaliasta ja Irakista.

_________________________________________

Yle: Turvapaikanhakijoiden määrä lähes kolminkertaistui Rovaniemellä

Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskus Rovaniemellä oli vielä kesän alussa satapaikkainen. Kulunut kesä on ollut kuitenkin kaikkien aikojen kiireisin, sillä heinäkuussa kaupunkiin tuli sata turvapaikanhakijaa. Vastaanottokeskuksen paikkamäärä jouduttiin lähes kolminkertaistamaan.

Rovaniemen Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskuksessa on eletty kiireistä kesää. Heinäkuussa Rovaniemelle saapui sata turvapaikanhakijaa. Osa hakijoista on siirretty Rovaniemelle muista vastaanottokeskuksista ja osa on tullut Suomen rajojen ulkopuolelta.

Rovaniemen vastaanottokeskuksen kapasiteettia on kasvatettu sadasta paikasta 250 paikkaan. Rovaniemen ja myöskin Kemin vastaanottokeskuksen kantokyky on nyt täynnä, eikä siirtoja muista keskuksista oteta.

– Yritämme nyt selvitä vain uusista turvapaikanhakijoista, jotka tulevat suoraan Lappiin. Soittoja muista vastaanottokeskuksista tulee päivittäin, mutta joudumme kieltäytymään, Rovaniemen ja Kemin vastaanottokeskusten johtaja Ari Haaranen kertoo.

Apua Torniosta

Yhtäkkinen ruuhka ei ole vain Rovaniemen ja Kemin ongelma. Heinäkuussa Suomeen saapui 1400 turvapaikanhakijaa. Haaranen odottaa, että määrä jatkaa kasvua.

– Tämä ruuhka todennäköisesti jatkuu. Ongelma on, että ruuhka tuli yhtäkkiä, eikä meillä ole majoitustiloja tarpeeksi.

Suomen Punaisen Ristin Lapin piiri helpottaa tilannetta perustamalla vastaanottokeskus Tornioon. Keskus aukeaa ensi viikolla. Tornion keskuksessa on paikkoja 200 turvapaikanhakijalle.

Kotoutuminen hankalaa

Ruuhka aiheuttaa ongelmia vastaanottokeskusten lisäksi myös turvapaikanhakijoille. Oleskelulupahakemuksien käsittelyajat ovat venyneet, joten päätöstä voi joutua odottamaan jopa vuoden.

– Olisi kaikista parasta, että päätös tulee mahdollisimman pian. Hakijat kuvailevat olotilaa löysässä hirressä roikkumiseksi, Haaranen sanoo.

Turvapaikanhakijat ehtivät oppia kieltä ja luoda ihmissuhteita odotusaikana. Jos oleskelulupaa ei myönnetä, lähteminen on vaikeaa.

Turvapaikanhakijoiden täytyy tottua myös Lapin erikoisiin luonnonolosuhteisiin. Erityisesti valoisat yöt ovat haastavia.

– Monet turvapaikanhakijat kärsivät kesällä unettomuudesta. Se aiheuttaa levottomuutta ja metelöintiä öisin. Kun tällaista ilmenee, pyrimme tietenkin puuttumaan ja kertaamaan taloyhtiön järjestyssäännöt, Haaranen sanoo.

Kiintiöpakolaisia saman verran

Rovaniemen kaupunki ottaa viime vuoden tapaan 50 kiintiöpakolaista. Kiintiöpakolaisilla on oleskelulupa jo maahan tullessa toisin kuin turvapaikanhakijoilla.

Tänä vuonna Rovaniemelle saapuu pakolaisia Syyriasta. Pakolaiset tulevat elokuun lopussa.

Kiintiöpakolaisia tulee Rovaniemelle vähemmän kuin vielä pari vuotta sitten. Vuonna 2013 kiintiöpakolaisia tuli kaupunkiin 80.

_________________________________________

Yle: Harjavallan vastaanottokeskus sai pomon: "Se on miniyhteiskunta yhdessä talossa"

Harjavallan vastaanottokeskuksen rekrytointi on aloitettu nimittämällä keskukselle johtaja. Aiemminkin vastaanottokeskuksissa työskennellyt Juho Suoramaa odottaa toiminnan alkamista innolla.

Ensimmäiset rekrytoinnit Harjavallan vastaanottokeskukseen on tehty. Keskuksen johtajaksi on valittu Juho Suoramaa Raumalta. Juho Suoramaa aloittaa Harjavallan vastaanottokeskuksen johtajana syyskuun alussa.

Suoramaalla on pitkä kokemus pakolaistyöstä, sillä hän on työskennellyt muun muassa Turun ja Punkalaitumen vastaanottokeskuksissa. Viimeksi hän on toiminut Rauman kaupungin maahanmuuttokoordinaattorina.

– Kädet ovat varmasti täynnä töitä. Tämä vuosi ainakin mennään täydellä tohinalla mutta innokkaasti. Taustalla on hyvä verkosto: itselläni on hyvä fiilis tästä, koska olen ennenkin ollut vastaavassa tilanteessa, Suoramaa sanoo.

Satalinnan miniyhteiskunta

Juho Suoramaa ennakoi vastaanottokeskuksen tuovan mukanaan myös paljon haasteita.

– Keskukseen tulee asumaan 260 ihmistä, joille täytyy järjestää paljon erilaisia palveluita. Se on vähän kuin miniyhteiskunta yhden rakennuksen sisällä.

Vastaanottokeskukseen tulee muun muassa koulu ja sosiaaliohjausta. Varsinkin alkuvaiheessa on paljon asioiden järjestelyä.

– Onneksi SPR on mukana. Myös maahanmuuttovirastolla on pitkä kokemus työstä. Apua saa tarvittaessa nopeasti, toteaa Juho Suoramaa.

_________________________________________

MTV: Suomeen ennätyksellisen paljon turvapaikanhakijoita – vastaanottokeskukset täpötäysiä

Suomeen on tullut tänä kesänä ennätyksellisen paljon turvapaikanhakijoita. Esimerkiksi Kirkkonummen Evitskogiin on perustettu väliaikainen vastaanottokeskus Helsingin keskuksien ruuhkan purkamiseksi.

Suomen vastaanottokeskukset ovat täpötäynnä. Maahanmuuttovirasto ilmoitti Kirkkonummen Evitskogin väliaikaisen vastaanottokeskuksen avaamisesta keskiviikkona ja jo seuraavana päivänä ensimmäiset asukkaat saapuivat paikalle.

Maahanmuuttoviraston mukaan elokuun 13. päivään mennessä hakemuksia on tullut tänä vuonna jo noin 4800. Se on huomattavasti enemmän kuin viime vuonna, jolloin koko vuonna Suomeen saapui yhteensä 3651 turvapaikanhakijaa.

– Kasvu on ollut yllättävän nopeaa ja ennakoimatona, niin vastaanottokeskukset ovat todella täyttyneet. Kaikki yksiköt ovat täyttyneet ja ylipaikoilla. Me olemme joutuneet hakemaan uusia majoitustiloja, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen kertoo.

Hänen mukaansa Suomi seuraa muun Euroopan trendiä. Kuuluvainen arvelee, että Suomeen muodostuneet maahanmuuttajayhteisöt saattavat myös vaikuttaa kasvaneisiin määriin. Näistä ryhmistä saatetaan hakea enevissä määriin turvapaikkoja.

– Euroopassa tätä liikehdintää on ollut jo jonkin aikaa. Ja nyt se alkaa näkyä myös täällä Suomessakin.

Eniten turvapaikanhakijoita on tänä vuonna tullut Irakista, Somaliasta ja Albaniasta.

Maahanmuuttovirasto selvittää parhaillaan neljän tai viiden uuden vastaanottokeskuksen avaamista alkusyksyn aikana. Osa selvityksen alla olevista kohteista on vanhoja keskuksia, joita on lakkautettu viime vuorina, esimerkiksi Punkaitumen ja Ruukin vastaanottokeskusten avaamisesta on jo päätetty.

Kuuluvaisen mukaan erityisesti pääkaupunkiseudulla on pulaa vastaanottokeskukuksista. Hänen mukaansa myös Turun, Oulun ja Lappeenrannan alueelle tarvitaan lisää kapasiteettia.

Sisäministeriö tekee lopullisen päätöksen uusien vastaanottokeskusten avaamisesta ja vastaanottokeskuksista vastaa käytännössä kunnat ja Suomen Punainen Risti.