Keskisuomalainen: Äärioikeistoa tutkinut toimittaja: "Jyväskylä otollista maaperää" 5.8.2015
Kansallissosialistisen Suomen Vastarintaliikkeen järjestämä väkivaltaiseksi äitynyt mielenosoitus Jyväskylässä viime lauantaina nostaa esille kysymyksen: miksi tämä tapahtuu juuri Jyväskylässä?
Joensuun kaupungin mainetta leimasi 1990-luvulla rasistinen väkivaltaisuus, jota selitettiin pitkälti Joensuun alueen omilla ongelmilla, kuten korkealla työttömyydellä ja periytyneellä syrjäytyneisyydellä.
Helsingissä tai Tampereella suurempaa vastustusta
Suomen äärioikeistoa tutkineen toimittaja Mikael Brunilan mukaan syytä ei löydy välttämättä korkeasta työttömyydestä tai muutoinkaan Jyväskylästä itsestään, vaan siitä, mitä Vastarintaliike tavoittelee.
– Varmaankin he näkevät, että Jyväskylä on otollista maaperää, jossa kannattaa järjestää tapahtumia.
Otollisella Brunila tarkoittaa Vastarintaliikkeen toimintaedellytyksiä. Jos tavoitteena on jakaa materiaalia ja aatetta ihmisille, on parempi järjestää tapahtuma siellä, missä energia ei kulu vastamielenosoituksiin – kuten Helsingissä tai Tampereella, jossa on isot vasemmistolaiset alakulttuurit.
Vaikka Jyväskylässä on tiedetysti aktiivisia Vastarintaliikkeen jäseniä, kootaan liikkeen tapahtumia varten aktivistit yhteen muiltakin paikkakunnilta. Viime lauantaina joukossa oli myös ruotsalaisia aktivisteja.
Kaupunginjohtaja: Ajankohta ei ollut sattuma
Vastarintaliikkeen mielenosoitus ei sattunut myöskään sattumalta ralliviikonloppuun, kun kaupungissa on runsaasti väkeä koolla.
Kaupunginjohtaja Timo Koivisto uskoo, että Jyväskylä joutui iskun näyttämöksi juuri rallitapahtuman ja paikalla olleen runsaan kansainvälisen median takia.
– Tämä teko ei kerro mitään siitä, minkälainen kaupunki Jyväskylä on.
Koivisto tuomitsee väkivallan lisäksi myös sen piittaamattomuuden, jota mielenosoittajat osoittivat Jyväskylän suurella vaivalla järjestettyä suurtapahtumaa kohtaan.
– Tuskin tämä väki edes ymmärtää, miten suurta haittaa he olisivat voineet aiheuttaa.
"Hiljainen hyväksyntä" vaarallista
Keski-Suomen vasemmistonaisten puheenjohtaja Irma Hirsjärvi on Brunilan kanssa samaa mieltä, ettei Jyväskylässä ole näytetty äärioikeistolle ovea yhtä pontevasti kuin Helsingissä ja Tampereella.
– Olisi hyvä, jos Jyväskylässäkin osoitettaisiin, ettei heitä haluta tänne. Kyse on siitä, tuntevatko nämä ihmiset olevansa tärkeällä asialla vai eivät. Jos he saavat hiljaisen hyväksynnän kansalaisilta, he katsovat olevansa oikeassa paikassa.