maanantai 17. elokuuta 2015

MTV: Maahanmuuttovirasto turvapaikanhakijoiden tulvasta: ”Tähän pitää sopeutua”

MTV: Maahanmuuttovirasto turvapaikanhakijoiden tulvasta: ”Tähän pitää sopeutua” 17.8.2015
Yle: Vastaanottokeskukset ääriään myöten täynnä – oleskeluluvan saanti voi kestää jopa vuosia

Hallituksen uudet avustuslinjaukset aiheuttavat närää kehitysyhteistyöjärjestöissä.

Hallitus leikkaa ensi vuoden budjetissa kehitysyhteistyön määrärahoista yli 40 prosenttia. Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Suomen tavoitteena on auttaa pakolaisia mahdollisimman lähellä heidän kotiseutuaan.

Suomen pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtisen mukaan tämä on ristiriistaista. Leikkaukset kohdistuvat raskaasti lähtöalueilla tehtävään koulutustyöhön.

– Näiden leikkausten kautta tulemme luultavasti saavuttamaan 6000 koulutettua pakolaista vähemmän ja välillisesti 30 000 ihmistä ovat tämän vaikutuksen piirissä. Totta kai silloin tilanne on ristiriitainen, että vähennetään apua juuri siellä missä pakolaiset ovat, ja niillä lähialueilla jonne pakolaiset ovat paenneet, Lehtinen kommentoi MTV:n Huomenta Suomessa.

Hakijoiden määrä kasvanut

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen sanoo, että turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut kesän aikana rajusti.

– Nyt elokuun puoliväliin mennessä on tänä vuonna tullut 1500 hakijaa enemmän kuin koko viime vuoden aikana. Toiminnassa olevat vastaanottokeskukset ovat täyttyneet ääriään myöten. Hätämajoitusta on tarvittu tilannetta varten, Kuuluvainen sanoo.

Asenteet entistä kovempia

Sekä Lehtisen että Kuuluvaisen mukaan asenneilmapiiri turvapaikanhakijoita kohtaan on koventumassa.

– Hakijoiden määrä on ollut sen verran pieni, että tämä ei ole ollut niin iso asia meille. Nyt näyttää siltä, että määrissä ollaan nousemassa ihan uudelle tasolle. Meidän pitäisi sopeutua tilanteeseen vastaanoton ja asenteiden tasolla, Kuuluvainen sanoo.

Moni suomalainen kehitysapujärjestö on kertonut alottavansa yt-neuvottelut määrärahojen leikkausten takia.

__________________________

Yle: Vastaanottokeskukset ääriään myöten täynnä – oleskeluluvan saanti voi kestää jopa vuosia

Vastaanottokeskuksissa vietetty aika ei kuitenkaan mene hukkaan, sillä turvapaikanhakijoille tarjotaan keskuksissa esimerkiksi kielikursseja ja opetetaan yhteiskunnassa toimimisen taitoja.

Suomeen on saapunut kuluvana kesänä poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita ja vastaanottokeskukset eri puolilla Suomea ovat täyttyneet. Esimerkiksi Ruukin jo suljettu vastaanottokeskus avattiin kovan kysynnän vuoksi uudestaan.

Niillä turvapaikanhakijoilla, jotka saavat myönteisen oleskelulupapäätöksen, seuraava etappi ovat kunnat ja niiden kotouttamispalvelut.

Pakolaistaustaiset henkilöt eivät ole kuitenkaan vielä ruuhkauttaneet kotouttamispalveluita vaan he näkyvät kunnissa vuoden parin viiveellä.

Esimerkiksi Oulussa tällainen piikki koettiin muutama vuosi sitten, kertoo Oulun kaupungin maahanmuuttopalveluiden vastaava palveluesimies Jouni Röntynen.

– Viimeisen kolmen vuoden ajan meille on tullut pakolaistaustaisia, uusia asiakkaita noin 170 vuodessa. Kuusi vuotta sitten, kun turvapaikanhakijoiden määrä nousi, kesti pari vuotta, ennen kuin se näkyi meillä. Tuohon aikaan heitä tuli asiakkaiksi ennätykselliset 250-320 vuodessa, Röntynen sanoo.

Kotoutumista auttavia opintoja jo vastaanottokeskuksessa

Turvapaikanhakijat saavat yleensä oleskelulupapäätöksen ja pääsevät kuntiin noin puolessa vuodessa. Tämän vuotiset ruuhkat pidentävät käsittelyaikoja kuitenkin yli vuoteen, uskoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Hanna Määttä.

– Jos päätös on kielteinen ja siitä valitetaan, saattaa prosessi venyä useammankin vuoden mittaiseksi, Määttä kertoo.

Aika vastaanottokeskuksessa ei kuitenkaan mene kotoutumisen kannalta hukkaan. Määtän mukaan turvapaikanhakijoiden on mahdollista tai peräti velvollisuus ottaa vastaan opetusta jo vastaanottokeskuksessa.

Keskusten työ- ja opintotoimintaa ei kutsuta kotouttamiskoulutukseksi, mutta se pitää sisällään samoja asioita kuten kielitaitoa ja yhteiskunnassa toimimisen taitoja.

– Usein käy niin, että kun maahanmuuttaja muuttaa vastaanottokeskuksesta kuntaan, hänellä jo jonkinlainen kielitaito. Esimerkiksi lapsilla ja nuorilla se kielitaito voi olla aivan erinomainen, koska he ovat saaneet kieliopetusta ja ehkä käyneet jo kouluakin samalla, Määttä sanoo.

Rahaa enemmän suuriin kaupunkeihin

Kunnat saavat jokaisesta vastaanottamastaan pakolaistaustaisesta henkilöstä korvauksen valtiolta. Oulun kaupungin maahanmuuttopalveluiden vastaava esimies Jouni Röntynen toivoisi, että rahanjaossa voisi huomioida erityisesti suuret kaupungit.

– Kyllähän suurin osa kuitenkin lopulta muuttaa näihin suuriin kasvukeskuksiin. Eli voisi sanoa, että lopullisen kotiutumisen paikka tulee kuitenkin olemaan näissä suurissa kaupungeissa.

Kotouttamispalveluita tarjotaan maahanmuuttajille kolmen vuoden ajan. Röntysen mukaan tämä aika ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan palveluita tarvitaan sen jälkeenkin.

Maahanmuuttajalle esimerkiksi yksinäisyys on samanlainen syrjäytymisriski kuin kelle tahansa täällä syntyneellekin, Röntynen kertoo.

– Meillä on sellainen harhainen käsitys täällä, että kolme vuotta on kotouttamisaikaa ja sitten sieltä putken päästä pitäisi putkahtaa valmis, kotoutunut maahanmuuttaja. Kyllähän se itse kotoutuminen vie ihmiseltä kuitenkin useamman vuoden.