keskiviikko 12. elokuuta 2015

Helsingin Uutiset: Valmistelu tehtiin salassa: Helsingin turvapaikanhakijat Kirkkonummelle

Helsingin Uutiset: Valmistelu tehtiin salassa: Helsingin turvapaikanhakijat Kirkkonummelle 12.8.2015
Viisykkönen, pääkirjoitus: Kunta mietti 15 pakolaisen vastaanottoa vuoden – yhtenä iltana tuleekin 50

Maahanmuuttovirasto vahvistaa, että Kirkkonummen Evitskogissa sijatseva KN Keskus on vuokrattu turvapaikanhakijoiden majoitukseen. Lähipäivinä keskukseen sijoitetaan 150 henkilöä.

Maahanmuuttoviranomaiset ovat etsineet turvapaikanhakijoille uusia sijoituspaikkoja salassa julkisuudelta.

− Ensimmäiset turvapaikanhakijat saattavat tulla Evitskogiin jo keskiviikkona. Tilat on vuokrattu kolmeksi kuukaudeksi, ja niihin mahtuu maksimissaan 250 henkilöä, vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen kertoo.

Toimintaa Kirkkonummella hoitaa Helsingin vastaanottokeskus, jonka tilat ovat aivan täynnä.

Kuuluvaisen mukaan piakkoin neuvotellaan perustetaanko Evitskogiin pysyvä vastaanottokeskus.

Tällöin asiasta pitäisi sopia Kirkkonummen kunnan kanssa.

− Kunnalta ei ole pyydetty tässä vaiheessa mitään palveluita, eikä Maahanmuuttoviraston tarvitse itse asiassa toimintaan kunnalta mitään lupaa. On tietysti hyvä, että kuntaa asiassa informoidaan, ja meiltä päin on toivottu, että virasto tiedottaisi tästä asiasta julkisesti, sanoo Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio.

Aarnio kertoo, että Maahanmuuttovirasto on ollut kuntaan yhteydessä ja informoinut turvapaikanhakijoista ja heidän tulostaan Kirkkonummelle.

Hän itse kuuli asiasta ensimmäistä kertaa tämän viikon maanantaina.

Entisen Aktiivi-instituutin tilojen vuokraamisesta vastaanottokeskukseksi keskusteltiin kiivaasti Kirkkonummella noin viisi vuotta sitten.
Silloin asia jäi suunnittelun asteelle.

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut Suomessa tänä vuonna voimakkaasti. Siksi Maahanmuuttovirasto etsii uusia tiloja ympäri Suomea.

Viimeksi SPR avasi uuden keskuksen Harjavaltaan Maahanmuuttovirasto pyynnöstä.

KN Keskus Evitskogissa on olluut erittäin vilkkaassa käytössä.

Keskuksessa asuu väliaikaisesti etupäässä virolaisia, jotka ovat töissä pääkaupunkiseudulla.

Keskuksessa on yhtiön nettisivujen mukaan 150 huonetta, joista noin 130 on yhden hengen huoneita. Keskus on yksityisomistuksessa.


_________________________________________

Viisykkönen, pääkirjoitus: Kunta mietti 15 pakolaisen vastaanottoa vuoden – yhtenä iltana tuleekin 50

Maailman pakolaistilanne ja turvapaikanhakijoiden määrä on yllättänyt suomalaiset tänä kesänä ja nyt myös kirkkonummelaiset.

Keskiviikkona (12.8.) tuli ilmi, että Maahanmuuttovirasto on vuokrannut hätämajoitustiloja Evitskogista KN Keskuksesta, joka kansan suussa kulkee vielä entisellä nimellä Aktiivi-instituutti. (Lue Viisykkösen juttu)

Helsingin vastaanottokeskus on aivan täynnä, ja majoitustilojen tarve on huutava. Virasto on vuokrannut vanhan kurssikeskuksen kolmeksi kuukaudeksi.

Enintään tiloihin mahtuu 250 henkilöä. Hotellihuoneita keskuksessa on 150.

Kiinteistön omistaja on ennenkin ollut halukas vuokraamaan tilat vastaanottokeskukselle. Toisaalta Maahanmuuttovirasto on kiinnostunut paikasta, joten hyvinkin Kirkkonummelle syntyy enemmän tai vähemmän pysyvä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.

Kirkkonummen kuntaa on informoitu asiasta viime maanantaina, ja ensimmäiset turvapaikanhakijat saattavat tulla Evitskogiin jo keskiviikkona. Toimintaan ei tarvitse tässä vaiheessa kunnan lupaa.

Kaikki on tapahtunut pikavauhtia, eikä mitään vastareaktiotakaan ole ehtinyt syntyä toisin kuin muutama vuosi sitten, kun vastaanottokeskusta viimeksi suunniteltiin.

Maahanmuuttoviraston kertoo, että pysyvämpää toimintaa harkitaan lähiaikoina myös Evitskogiin. Silloin kunnankin kanssa pitää neuvotella.

Jos turvapaikanhakijoita jää pidemmäksi aikaa, heille on järjestettävä kunnallisia palveluita kuten opetusta ja terveydenhuoltoa.

”Koomiseksi” tilanteen näin Kirkkonummen näkökulmasta tekee se, että paikallispoliitikot miettivät taannoin vuoden sitä, otetaanko Kirkkonummelle kiintiöpakolaisia. Päätös oli: 15 pakolaista joka toinen vuosi.

Kysymys on siis ihmisistä, jotka ovat saaneet jo luvan jäädä Suomeen.

Yhdellä linja-autolla tulee nyt kerralla Evitskogiin 50 turvapaikanhakijaa.

Maailman tuli luoksemme haluttiin sitä tai ei.

Kirkkonummella 12.8.2015

Paavo Rantalainen