lauantai 29. elokuuta 2015

Iltalehti: IL-jättikysely: Olemmeko me rasisteja?

Iltalehti: IL-jättikysely: Olemmeko me rasisteja? 29.8.2015

Suomalaisten mielestä Suomen tulisi ottaa suurempi vastuu pakolaisista. Suomalaisten epäluulot turvapaikanhakijoita kohtaan eivät perustu ihonväriin tai muihin ihmisten henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, selviää Iltalehden teettämästä kyselytutkimuksesta.

Tutkimukseen vastanneiden yleisimmät huolet koskivat rikollisuuden lisääntymistä sekä erilaisista kulttuureista tulevien sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Olemmeko me suomalaiset rasisteja?

- Emme ole. Enemmistö on huolissaan rikollisuuden kaltaisista asioista, mutta se ei ole vielä rasismia. Rasismia on, kun aletaan puhua ihonväristä ynnä muusta sellaisesta, tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen tutkimuksen toteuttaneesta Taloustutkimus Oy:stä vastaa.

Vaikka enemmistö vastaa kyselyssä kuten Rahkosen kuvailemalla tavalla, 17 prosenttia - noin joka kuudes vastaaja - kertoo pitävänsä ongelmallisena sitä, että monet tulijat ovat tummaihoisia.

Muut kuin kristityt käännyttäisi jo pelkän uskonnon perusteella niin ikään 17 prosenttia vastanneista.

Silti turvapaikanhakijan islaminuskoa piti ongelmallisena 40 prosenttia vastanneista.

- Se on hieman ristiriitaista, että monen mielestä uskonto on kuitenkin sitten ongelma. Toki tuo 40 prosenttia ei ole enemmistö, Rahkonen toteaa.

Geneettiset tekijät

Epäileväinen suhtautuminen turvapaikanhakijoiden ihonväriin ja uskontoon on tutkimuksen mukaan hieman yleisempää yli 65-vuotiaiden kuin muiden ikäluokkien keskuudessa.

Korkeasti koulutetut taas näkevät edellä mainituilla seikoilla huomattavan vähän merkitystä verrattuna matalammin koulutettuihin.

Muutoin ihmisen tausta ei näytä juuri selittävän hänen suhtautumistaan turvapaikanhakijoihin.

Rahkosta tulos ei yllätä.

- Ihmisen maahanmuuttoasenne on pään sisäinen asia. Toiset ovat luonnostaan avoimempia ja toiset epäluuloisempia. Geneettiset tekijät selittävät ihmisten arvopohjasta ainakin puolet. Toinen puoli tulee sitten elinympäristöstä, johon kuuluvat muun muassa koti, kasvatus ja kaveripiiri.

Perussuomalaiset

Tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista hyväksyy uusien vastaanottokeskusten avaamisen.

Myönteisen kannan asiaan ottaa 64 prosenttia kyselyyn vastanneista. Perussuomalaisten kannattajista vain 31 prosenttia hyväksyy ehdotuksen.

Lisäksi vain 33 prosenttia perussuomalaisten kannattajista on enemmistön linjoilla siinä, että Suomen tulisi tehdä nykyistä enemmän Euroopan pakolaiskriisin hoitamiseksi. Kaikista vastanneista yli puolet kannattaa Suomen aktiivisempaa roolia asiassa.

- Kielteinen kanta näyttää kasautuneen perussuomalaisten kannattajiin. Maininnan arvoista on, että niin sanottu yhteiskuntaluokka ei näytä tutkimuksen mukaan juuri selittävän mielipidettä asiaan. Puoluekanta selittää paremmin, Rahkonen pohtii.


Tutkimuksessa kysyttiin muun muassa tällaisia kysymyksiä:

Hyväksyttekö sen, että Suomi avaa uusia vastaanottokeskuksia maahan tuleville turvapaikanhakijoille?

Kyllä 64 %

Ei 30 %

Ei osaa sanoa 6 %

Mitä mieltä olette seuraavista väittämistä?

Väite: Valtaosa turvapaikanhakijoista on vain etsimässä parempaa elintasoa, eli heillä ei ole todellista suojelun tarvetta.

Samaa mieltä 43 %

Eri mieltä 50 %

Ei osaa sanoa 8 %

Väite: Suomessa on liian hyvät sosiaalituet turvapaikanhakijoille.

Samaa mieltä 65 %

Eri mieltä 26 %

Ei osaa sanoa 9 %

Julkisuudessa on esitetty erilaisia väittämiä turvapaikanhakijoista. Ovatko seuraavat asiat Teidän mielestänne ongelmallisia?

Tulijat ovat pääosin muslimeja.

On ongelmallista 40 %

Ei ole ongelmallista 33 %

Väite ei ole totta 14 %

Ei osaa sanoa 13 %

Tulijat eivät näytä köyhiltä ja hädänalaisilta, onhan heillä ehjät vaatteet ja kännykät.

On ongelmallista 39 %

Ei ole ongelmallista 28 %

Väite ei ole totta 24 %

Ei osaa sanoa 9 %

Tulijoiden edustama kulttuuri estää heidän sopeutumisensa Suomeen.

On ongelmallista 69 %

Ei ole ongelmallista 12 %

Väite ei ole totta 14 %

Ei osaa sanoa 4 %