tiistai 4. elokuuta 2015

Yle: Turvapaikanhakijoita virtaa nyt Ruotsista –  Poliisi Ylelle: "Löysivät helpon keinon"

Helsingin Uutiset: Turvapaikanhakijoita virtaa nyt Ruotsista –  Poliisi Ylelle: "Löysivät helpon keinon" 4.8.2015

Turvapaikanhakijoiden määrän raju lisääntyminen näkyy erikoisella tavalla Lapissa, kertoo rikoskomisarion Jan Fordell Lapin poliisista Ylen Ykkösaamu-ohjelmalle.

Fordellin mukaan Lappiin on tänä vuonna saapunut runsaasti turvapaikanhakijoita Ruotsista. Poliisi epäilee, että kyse on organisoidusta toiminnasta, sillä tulijoilla on ollut mukanaan matkalippuja Etelä-Suomeen.

Turvapaikanhakijat näyttävät löytäneen rajanylityspaikan Tornion ja Ruotsin Haaparannan väliltä. Fordellin mukaan rajan ylittäminen käy helposti, sillä rajalla ei ole valvontaa lainkaan.

Samassa ohjelmassa haastateltu Rajavartiolaitoksen johtaja Ilkka Laitinen arvioi, että ilmiön taustalla on olla Ruotsiin kohdistuva suuri turvapaikanhakijavirta.

Turvapaikanhakijoiden määrä on noussut rajusti tänä vuonna, ja Suomeen odotetaan saapuvan jopa 8 000 tulijaa.

EU:n rajavalvontaviranomaisen Frontexin entinen päällikkö Laitinen sanoo, että nykytilanne on rajavalvojan kannalta "turhauttava".

Yhtäältä EU yrittää arvojensa mukaisesti pelastaa Välimeren ylitse hengenvaarallisilla aluksilla salakuljetettavia tulijoita. Toisaalta viranomaisten keräämät tilastot osoittavat, että EU:n tarjoama apu vain lisää tulijoiden määrää, Laitinen toteaa.

Laitinen korostaa silti rajavalvonnan merkitystä ongelmien hoidossa. Hän puolustaa muun muassa EU-maiden suunnitelmaa tuhota salakuljettajien aluksia.

– Se on yksi keino laajemmassa valikoimassa, Laitinen sanoi.