Yle: Kotikaupungissa ei törmää rasismiin – sosiaalisessa mediassa siltä ei voi välttyä 13.8.2015
Lähihoitajaksi opiskeleva ja palkkatöissä käyvä maahanmuuttaja kertoo, etteivät kaikki mustat ihmiset ole työttömiä tai tukien varassa. Sosiaalisessa mediassa vellova maahanmuuttokriittisyys huolettaa maahanmuuttajia.
Turvapaikanhakijana Kemiin vajaat kolme vuotta sitten saapunut Omar Sharif sanoo, että nettikeskusteluissa kaikki maahanmuuttajat leimataan helposti yksittäisten tapausten ja jopa huhujen perusteella.
– Sosiaalisessa mediassa puhutaan nyt aika paljon rasistisesti. Siellä ovat äänessä ne, jotka eivät halua maahanmuuttajia Suomeen. Kemissä en ole törmännyt rasismiin, mutta sosiaalisessa mediassa sitä on paljon.
– Jos joku toinen maahanmuuttaja tekee jotakin väärin, se vaikuttaa oikeasti minuunkin todella paljon. Vaikka olemme samannäköisiä, olemme silti eri ihmisiä, Sharif muistuttaa pilke silmäkulmassa.
Ennakkoluuloista lyhyt matka rasismiin
Työssä käyvä ja lähihoitajaksi opiskeleva Omar pelkää, että sosiaalisen median vihapuheet leviät laajemmalle ja voivat pahimmassa tapauksessa muuttaa ennakkoluulot rasismiksi hänen omassa kotikaupungissaankin.
– Jos tämä kestää pitkään, että sosiaalisessa mediassa puhutaan maahanmuuttajien olevan huonoja ihmisiä, niin varmaan Kemiinkin tulee ajan saatossa niitä ihmisiä, jotka eivät pidä maahanmuuttajista.
Sharifin mukaan ennakkoluuloja on aina ollut maahanmuuttajia kohtaan. Hän tähdentää, etteivät kaikki mustat ihmiset ole työttömiä ja sosiaalisilla tuilla eläviä ihmisiä.
– Kun kävelen aamuisin töihin, ihmiset näkevät vain mustan maahanmuuttajamiehen. Kyllä, olen maahanmuuttaja, mutta käyn töissä, opiskelen samaan aikaan, maksan laskuni ja veroni, Sharif näpäyttää.