Uusi Suomi: Mikä on Suomen kantokyvyn raja? ”Ruotsissa 80 000 turvapaikanhakijaa vuodessa” 9.9.2015
Turvapaikanhakijoiden määrän nopeasta kasvusta syntynyttä tilannetta johtamaan perustetun työryhmän johtaja, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arvioi, että Suomi pystyy vastaanottamaan ”isojakin massoja” turvapaikanhakijoita.
Kuinka suuria massoja turvapaikanhakijoita Suomi pystyy käsittelemään, Päivi Nerg?
– Vaikeita kysymyksiä. Meillä on maata. Sitä kautta meillä on kantokykyä. Ja pystytään organisoimaan asioita, Nerg vastaa Uudelle Suomelle.
Ilmeisesti nyt ei olla vielä kovin lähellä Suomen kantokyvyn rajaa?
– No ei. Jos ajatellaan, että Ruotsi on jo vuosia ottanut yli 80 000 turvapaikanhakijaa vuodessa. Meille suurimmat määrät ovat olleet 6000 vuodessa. Ei tässä vieläkään puhuta ihan mielettömistä määristä, Nerg vastaa.
Nergin ryhmä arvioi äskettäin, että Suomeen voi saapua tänä vuonna jopa 30 000 turvapaikanhakijaa loppuvuoden ryöpyn myötä. Mitä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi ensi vuoden kannalta?
Sisäministeriö on arvioinut, että Suomeen tulee tällä hetkellä pelkästään Tornion kautta Ruotsista noin 300 turvapaikanhakijaa vuorokaudessa. Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) spekuloi tiedotteessaan tiistaina, että jos vauhti pysyisi ensi vuoden ajan samanlaisena, Suomeen tulisi pelkästään Tornion kautta vuoden aikana lähes 110 000 turvapaikanhakijaa.
Sisäministeriön Nerg suhtautuu epäilevästi Kärnän arvioon.
– Puhutaan tietysti aika huikeista määristä. Nyt on arvioitu, että noin 30 000 turvapaikanhakijaa tulee Suomeen vuodessa [vuonna 2015] näillä kasvuvauhdeilla. Se, että se nousisi 100 000:een, pitäisi Euroopassa tapahtua vielä huikeampi liikehdintä, Nerg kommentoi.
Hän ei myöskään innostu Kärnän ehdotuksesta palauttaa sisärajatarkastuksia Suomen rajoille.
– Se vasta kallista olisikin, ja mikä sen lisäarvo on? Nerg ihmettelee.
Turvapaikanhakijat tervetulleiksi toivottaneeseen Saksaan saapui viikonloppuna 20 000 ja Itävaltaan 16 000 turvapaikanhakijaa.
Jos Saksa ja Itävalta kestävät tällaisia määriä turvapaikanhakijoita, niin voisiko Suomi kestää vastaavaa?
–Luulen, että Suomessa ihmisten auttaminen ymmärretään ja pystytään hoitamaan isojakin massoja. En epäile kestokykyä. Olemme kuitenkin viisimiljoonainen kansa ja maata ja tilaa meillä täällä kyllä on.
Nerg ei usko, että Suomeen on tulossa lähellekään yhtä paljon turvapaikanhakijoita kuin Saksaan ja Itävaltaan.
–Ei Suomi yhteiskuntana ole niin kiinnostava Euroopan sisällä. Kyllä se paine tällä hetkellä kuitenkin on siellä Keski-Euroopassa, hän toteaa.
Voiko olla riskinä, että Saksasta ja Itävallasta valuu pohjoiseen viiveellä turvapaikanhakijoita, jos näiden maiden kantokyky alkaa horjua?
–Usein ne, jotka päätyvät Suomeen – heillä on joku side tänne, heillä on joku sukulainen täällä jossain lähellä, että Suomesta on yleensä kuultu. Ei me olla tässä sellainen maa, jolla olisi sellaisia vetotekijöitä, että jos Saksaan ei mahtuisi jostain syystä, niin me olisimme ensimmäinen maa, johon sieltä lähdettäisiin, Nerg vastaa.
–Mutta on tämä koko Eurooppaa koskeva iso haaste. Kukaan ei tiedä, miten ihmiset liikehtii kun olemme vapaan liikkuvuuden alueella, hän lisää.
Nergin mukaan yhteiskunta ”selviää vaikka mistä jos pakkotilanne tulee”, joten on vaikea asettaa rajaa kestävyydelle.
Hän näkee nykyisessä turvapaikanhakijatilanteessa yhtäläisyyksiä Talvisodan tilanteeseen, jossa Karjalasta Suomeen tuli noin 400 000 evakkoa.
–Onhan tämä ihan samantyyppinen tilanne siihen verrattuna, Nerg toteaa.
Sisäministeriö arvioi, että Suomeen saapuu kuluvana vuonna 25 000–30 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna vastaava luku oli noin 3600.
Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä tulevina vuosina riippuu siitä, miten konfliktit lähtömaissa onnistutaan hoitamaan.
–Eihän kukaan ihminen kotoaan halua lähteä. Jonkun syynhän takia he ovat lähteneet ja ne ovat nyt ne konfliktit. Jos pystytään niitä asioita siellä kolmansissa maissa avittamaan niin silloinhan tämä tilanne saadaan paremmin hallintaan, Nerg sanoo.
–Ei meistä kukaan pystynyt sanomaan heinäkuun jälkeen, että tämä liikkuminen on näin isoa. Jatkuuko se koko ensi vuoden – ei varmaan sellaista ennustajaa ole, hän lisää.
Sisäministeriö on asettanut työryhmän hoitamaan turvapaikkatilannetta. Nerg johtaa ryhmää. Mukana ryhmässä on ministeriön vastuuhenkilöitä ja poliisiylijohtaja, Maahanmuuttoviraston johtaja ja Suojelupoliisin sekä Keskusrikospoliisin edustajat.