keskiviikko 30. syyskuuta 2015

MTV: Pahoinpitelyitä ja teinityttöjen ahdistelua - turvapaikanhakijoita epäillään lukuisista rikoksista

MTV: Pahoinpitelyitä ja teinityttöjen ahdistelua - turvapaikanhakijoita epäillään lukuisista rikoksista 30.9.2015
MTV: Helsingissä tutkitaan epäilyjä vastaanottokeskuksissa tehdyistä rikoksista
Iltalehti: Poliisi lisää valvontaa kaduilla - turvapaikanhakijoista useita rikosilmoituksia
Ilta-Sanomat: Useita tappeluita turvapaikanhakijoiden välillä – Poliisi: ”Jos on eri kansallisuuksia, jännitteitä tahtoo tulla”
Ilta-Sanomat: Poliisi: Rikosepäilyt lisääntyneet Helsingin vastaanottokeskusten lähistöllä
Yle: Turvapaikanhakijoiden rikosepäilyistä ristiriitaista tietoa – Helsingissä ongelmia, muualla ihmetellään väitteitä
Helsingin Sanomat: Väkivalta lisääntynyt Helsingin vastaanottokeskuksissa – "Nuoria miehiä on sijoitettu paljon ahtaisiin tiloihin"

MTV Uutisten tietojen mukaan poliisilla on tutkinnassa lukuisia rikoksia, joissa Suomeen tulleet turvapaikanhakijat ovat epäiltyinä.

Yksistään Helsingin poliisille on lyhyen ajan sisällä tullut rikostutkintaan pahoinpitelyitä, näpistyksiä, laittomia uhkauksia, taskuvarkauksia ja seksuaalista häirintää, joka on kohdistunut teinityttöihin.

–Tällaisia tapauksia on tutkinnassa, vahvistaa Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki MTV Uutisille.

MTV Uutisten tietojen mukaan kyseisiä rikosepäilyjä on tutkinnassa ympäri Suomea. Lähes kaikissa tapauksissa rikoksista epäillään Suomeen turvapaikanhakijoina tulleita irakilaismiehiä. Heitä on tullut viime viikkojen aikana Suomeen noin 8000.

Koskimäki suostuu puhumaan vain Helsingin tapauksista. Poliisin tietoon on hänen mukaansa tullut vastaanottokeskuksissa tapahtuneita pahoinpitelyitä mutta myös muun tyyppistä rikollisuutta.

– Emme halua leimata ketään, mutta otamme nämä asiat vakavasti ja asiat tutkitaan, Koskimäki sanoo.

Vain murto-osa tulee tutkintaan

Poliisilähteiden mukaan vain murto-osa turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista on tullut pintaan.

– Näitä kyseisiä rikoksia on nyt alkanut ilmetä kasvavassa määrin. Turvapaikanhakijoiden keskinäiset nahistelut ja heidän aiheuttamansa rikollisuus tulevat vain lisääntymään. Uhkakuvia pitäisi ymmärtää paremmin. Tämä on ollut sinisilmäistä ja käsittämättömän huolestuttavaa, poliisista kerrotaan MTV Uutisille.

Poliisin arvio on, että esimerkiksi osa ahdistelujutuista jää pimentoon, koska osa nuorista tytöistä ei tee asiasta ilmoitusta, vaan lähtee lähentelyihin mukaan.

_________________________________________

MTV: Helsingissä tutkitaan epäilyjä vastaanottokeskuksissa tehdyistä rikoksista

Helsingissä poliisi tutkii epäilyjä vastaanottokeskuksissa tehdyistä rikoksista. Tutkinnassa on välienselvittelyjä, pahoinpitelyjä ja omaisuusrikoksia. Epäillyt rikokset ovat pääasiassa turvapaikanhakijoiden keskinäisiä tapauksia.

Helsingissä on useita vastaanottokeskuksia, joissa on noin 3000 majoituspaikkaa. Keskuksia on muun muassa Koskelassa, Kaarlenkadulla, Punavuoressa ja Metsälässä.

Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäken mukaan rikosepäilyjä on paljon viime vuotista enemmän, mikä johtuu osittain turvapaikanhakijoiden moninkertaisesta määrästä. Toinen syy on siinä, että yksinäisten miesten määrä on lisääntynyt.

– Aiemmin on tullut enemmän perheitä ja lapsia, jolloin häiriöitä ei olekaan. Nyt suurin joukko on nuoria miehiä, ja tämä tietysti tekee (tilanteesta) haastavamman.

Koskimäen mukaan poliisi on lisännyt näkyvyyttään varmistaakseen sekä turvapaikanhakijoiden että ympäristön asukkaiden turvallisuuden.

Tornion järjestelykeskuksessa häiriöitä ei ole ollut. Syynä lienee se, että ihmiset viipyvät Torniossa vain lyhyen aikaa ennen siirtoa vastaanottokeskuksiin, kertoo Lapin poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Elina Katajamäki.

_________________________________________

Iltalehti: Poliisi lisää valvontaa kaduilla - turvapaikanhakijoista useita rikosilmoituksia

Turvapaikanhakijoiden epäillään syyllistyneen lukuisiin rikoksiin eri puolilla pääkaupunkia. MTV Uutiset kertoi ensimmäisenä, että lyhyen ajan sisään poliisille on tullut rikostutkintaan pahoinpitelyjä, näpistyksiä, laittomia uhkauksia, taskuvarkauksia ja teinityttöihin kohdistunutta seksuaalista häirintää.

- Tämä ilmiö on ollut havaittavissa viimeisten viikkojen aikana, vahvistaa Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Iltalehdelle.

Lisää poliiseja

Koskimäki kertoo, että esimerkiksi pahoinpitelyjä on ollut paitsi vastaanottokeskuksissa myös toreilla, aukioilla ja muilla julkisilla paikoilla.

- Olemme vastanneet tähän laittamalla ulos tavallista enemmän niin siviili- kuin virkapukuisia poliiseja jalkautumaan nuorten joukkoon, hän sanoo.

Yksi ongelma-alue on ollut keskustassa sijaitseva Kansalaistori, jolle nyt on lisätty valvontaa. Myös muut nuorten kokoontumispaikat ovat poliisin erityishuomion kohteena.

- Uskomme, että tällä saataisiin ennalta estettyä (rikoksia) ja samalla nuoria kertomaan meille asioista pienemmällä kynnyksellä, Koskimäki sanoo.

"Nollatoleranssi"

Toreilla ja kaduilla uhreiksi joutuneet ovat olleet lähinnä nuoria Suomen kansalaisia. Apulaispoliisipäällikön mukaan tekojen taustalla on ollut kulttuurien yhteentörmäystä ja usein myös päihteitä.

Toistaiseksi esimerkiksi pahoinpitelyt ja nuorten tyttöjen ahdistelut eivät ole tekoina ehtineet kärjistyä törkeän rikoksen asteelle.

- Onneksi kaupungilla ei ole sattunut mitään vakavampaa. On päästy väliin.

Apulaispoliisipäällikkö ei halua kertoa turvapaikanhakijoihin kohdistuvien rikosilmoitusten määristä.

- Emme halua liioitella, mutta kyllä niitä on selvästi enemmän kuin viime vuonna.

- Lähtökohtamme on nollatoleranssi. Kaikki selvitetään ja tutkitaan. Ja ennalta tehdään se mitä voidaan, Koskimäki lupaa.

_________________________________________

Ilta-Sanomat: Useita tappeluita turvapaikanhakijoiden välillä – Poliisi: ”Jos on eri kansallisuuksia, jännitteitä tahtoo tulla”

Turvapaikanhakijat ovat ottaneet yhteen eri puolilla maata. Oulussa kymmenen henkilöä oli viime yönä tappelussa, jossa käytettiin teräasetta.
Vuorokauden sisällä on tapahtunut useita tappeluita turvapaikanhakijoiden välillä.

Keskiviikon vastaisena yönä tarvittiin poliisia turvapaikanhakijoiden majoitustilassa Oulussa.

Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Markus Kiiskinen kertoo Ilta-Sanomille, että turvapaikanhakijoiden väliseen tappeluun otti osaa ainakin jossain määrin noin kymmenen ihmistä ja siinä lyötiin yhtä henkilöä käteen teräaseella.

Kaksi parikymppistä miestä otettiin kiinni. Molemmat saivat tappelusta lieviä vammoja. Tapauksen tutkinta on vielä alkuvaiheessa.

Oulussa oli myös eilen iltapäivällä välienselvittely vastaanottokeskuksessa. Kiiskisen mukaan lievä tappelu ei johtanut rikostutkintaan.

Hämeen poliisilaitos tiedotti, että tiistaina illalla oli yhteenotto turvapaikanhakijoiden hätämajoituksessa Lahden Hennalassa.

– Paikalla käynyt poliisi joutui tuomaan kaksi henkilöä poliisiasemalle rauhoittumaan, poliisilaitos tiedotti.

Keskiviikkona poliisi kertoi, että asiaa tutkitaan pahoinpitelynä ja kiinniotettujen osallisuutta tapahtumiin selvitetään.

Teräaseesta haava

Keskisuomalainen kertoi, että poliisi pitää pidätettyinä kahta turvapaikanhakijamiestä, joita epäillään maanantaina Saarijärvellä vastaanottokeskuksessa tapahtuneesta pahoinpitelystä.

Myös väkivallan uhri on turvapaikanhakija. Poliisin mukaan mies sai olkavarteensa teräaseesta haavan, jonka vuoksi hänen oli käytävä lääkärissä tikattavana.

Torstaihin puoleen päivään mennessä on päätettävä, esitetäänkö miehiä vangittaviksi, Keskisuomalainen kertoo.

Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Markus Kiiskinen arvioi, että riitaa voi tulla helpommin, kun vastaanottokeskuksissa on ahdasta.

– Turvapaikanhakijoita on ollut jo useita viikkoja näissä keskuksissa. Näyttää siltä, että niissä on ahdasta joka paikassa. Tunteet alkavat kuumentua ja ehkä on turhautumistakin. Jos on eri kansallisuuksia edustettuina, jännitteitä tahtoo tulla.

”Harvinaisia”

Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Pirjo Hammarbergilla on toinen näkemys asiaan.

– Etnisten ryhmittymien kahnaukset ovat todella harvinaisia. On jopa koettu rauhoittavaksi tekijäksi, että on erilaisia kansallisuuksia vastaanottokeskuksissa. Kun on paljon väkeä yhdessä ja on tultu pitkän matkan päästä, tuntuu, että inhimilliset tekijät voivat olla syynä, Hammarberg sanoo Ilta-Sanomille.

Hammarbergin mukaan vastaanottokeskuksissa on todella rauhallista. Hammarberg muistuttaa, että Suomeen on tullut jo tässä vaiheessa vuotta moninkertaisesti turvapaikanhakijoita verrattuna koko viime vuoteen.

– Eletään täysin poikkeuksellisessa tilanteessa.

_________________________________________

Ilta-Sanomat: Poliisi: Rikosepäilyt lisääntyneet Helsingin vastaanottokeskusten lähistöllä

Poliisin mukaan Helsingissä on nyt useampia rikostutkintoja, joissa epäiltynä on turvapaikanhakija.
Epäiltyjen rikosten määrä on kasvanut Helsingissä lähellä vastaanottokeskuksia, kertoo Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Ilta-Sanomille.

– Niitä on tapahtunut selvästi enemmän kuin aiempina vuosina.

Koskimäen mukaan muuttunut tilanne koskee kaikkia Helsingin vastaanottokeskuksia.

– Rikoksia on tapahtunut ja niitä on selvittelyssä.

Koskimäen mukaan Helsingissä on nyt useampia rikostutkintoja, joissa epäiltynä on turvapaikanhakija.

Koskimäki kertoo, että poliisi on ryhtynyt Helsingissä toimiin, jotta vastaanottokeskusten ympäristö olisi turvallinen ja ettei kaupunkilaisten turvallisuudentunne heikkenisi.

– Olemme kehittäneet vastaanottokeskusten alueellista valvontaa monen viikon ajan. Pyrimme lisäämään turvallisuuden tunnetta.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Helsingin vastaanottokeskusten johtoa kommentoimaan asiaa.

Kaikki rikokset otetaan vakavasti

MTV Uutisten tietojen mukaan poliisilla on tutkinnassa lukuisia rikoksia, joissa Suomeen tulleet turvapaikanhakijat ovat epäiltyinä.

Yksistään Helsingin poliisille on lyhyen ajan sisällä tullut rikostutkintaan pahoinpitelyitä, näpistyksiä, laittomia uhkauksia, taskuvarkauksia ja seksuaalista häirintää, joka on kohdistunut teinityttöihin, MTV kertoo.

Koskimäki korostaa, ettei ketään haluta leimata vaan poliisi haluaa lisätä asiassa ”tilannetietoisuutta”:

– Kaikki rikokset, myös turvapaikanhakijoiden tekemät, otetaan vakavasti.

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tänään, että poliisi on joutunut viime aikoina useamman kerran puuttumaan turvapaikanhakijoiden keskinäisiin välienselvittelyihin.

_________________________________________

Yle: Turvapaikanhakijoiden rikosepäilyistä ristiriitaista tietoa – Helsingissä ongelmia, muualla ihmetellään väitteitä

Helsingin poliisi kertoo, että irakilaistaustaisten turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäiltyjä rikoksia on tutkinnassa useita. Oulun poliisin mukaan tieto on omituinen, sillä poliisi ei kirjaa tietoihinsa, onko rikoksesta epäilty turvapaikanhakija.

– Olen yllättynyt, että tällainen tieto on Helsingin poliisista annettu, kommentoi rikostarkastaja Konsta Korhonen Oulun poliisista.

MTV Uutisten tietojen mukaan Helsingin poliisilla on tiedossa useita rikoksia, joiden tekijöiksi epäillään turvapaikanhakijoita. Tutkinnassa on pahoinpitelyitä, näpistyksiä, laittomia uhkauksia, taskuvarkauksia ja seksuaalista häirintää, MTV Uutiset kertoo.

Helsingissä lähentelyä Kansalaistorilla

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Helsingin poliisilaitokselta vahvistaa, että turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäiltyjä rikoksia on tutkinnassa.

– Hälytystehtävät vastaanottokeskuksiin ovat lisääntyneet. Tutkinnassa on useita pahoinpitelyjä ja omaisuusrikoksia. Viikossa on tullut useita rikosilmoituksia.

Koskimäen mukaan suurin osa tapauksista on turvapaikanhakijoiden keskenäisiä välien selvittelyjä. Myös vastaaottokeskusten ulkopuolella Helsingin keskustassa on ollut häiriöitä.

– Kampin Kansalaistorilla on ollut nuorten tyttöjen lähentelyä. Poliisi huomioi tämän ja on lähettänyt paikalle myös siviilipukuisia poliiseja, Koskimäki kertoo.

– Emme halua leimata irakilaisia, mutta heitä on tässä mukana enemmän kuin muita henkilöitä.

Ei epäilyjä muualla

Yle Uutiset tavoitti Lahden ja Tampereen rikostutkinnan johtajat, joilla ei ollut tietoa, että turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäiltyjä rikoksia olisi tullut esille useita.

Komisario Taisto Kuhlman Lahden poliisista kertoo, että hänen alueellaan ei ole ilmoitettu turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäiltyjä rikoksia.

– Eilen tiistaina illalla oli Hennalan hätämajoituskeskuksessa asukkaiden välinen tappelu, mutta muuten on ollut rauhallista, Kuhlman kertoo.

Poliisi ei tilastoi turvapaikanhakijoita

– Ei rikoksesta epäiltyjen alkuperämaasta ja Suomessa oleskelun perusteesta voi olla luotettavaa tietoa, sillä poliisi ei kirjaa näitä tietoja rikostutkinnan yhteydessä, rikostarkastaja Konsta Korhonen Oulun poliisista kertoo.

– Kun epävarmoilla tiedoilla mennään, se on viettävä tie, Korhonen toteaa Helsingin poliisin avautumisesta.

_________________________________________

Helsingin Sanomat: Väkivalta lisääntynyt Helsingin vastaanottokeskuksissa – "Nuoria miehiä on sijoitettu paljon ahtaisiin tiloihin"

Rikosepäilyt Helsingin vastaanottokeskuksissa ovat viime viikkojen aikana lisääntyneet. Suurin osa poliisin saamista hälytyksistä on väliintuloja asukkaiden keskinäiseen kärhämöintiin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV.

Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki vahvistaa tiedon.

"Tapauksia on viime viikkoina ollut enemmän kuin koskaan. Kyllä se on selkeästi nähtävissä", Koskimäki sanoi Helsingin Sanomille.

Koskimäen mukaan aiemmin hyvinkin rauhallisissa vastaanottokeskuksissa on nyt alkanut tapahtua. Tyypillinen tapaus hänen mukaansa on, että poliisi saa hälytyksen vastaanottokeskukseen, jossa on meneillään asukkaiden keskinäinen välikohtaus.

"Poliisipartio on mennyt paikalle ja keskeyttänyt kärhämän. Keskusten henkilökunta ei enää yksin pärjää."

Myös poliisihallinnossa tilanne on tiedossa. Poliisihallituksessa kokoonnutaan joka aamu yhdessä poliisin kanssa tarkastamaan kuluneen vuorokauden tapaustilastot.

"Lähinnä tapaukset ovat vastaanottokeskuksen asukkaiden keskinäistä välien selvittelyä. Valtakunnallisesti suurta lisääntymistä ei ole ollut, mutta Helsingin kohdalla apulaispoliisipäällikön lausuma varmastikin pitää paikkansa", poliisitarkastaja Tommi Reen sanoi keskiviikkona HS:lle.

Tommi Reen pitää ilmiötä luonnollisena: "Nuoria miehiä on sijoitettu paljon ahtaisiin tiloihin. Siellä on tekemisen puutetta, turhautumista, eri kansallisuuksia", hän toteaa.

Sen enempää Helsingin poliisi kuin poliisihallinto ei kerro tapausten tarkkaa lukumäärää tai sitä, kuinka paljon rikosepäilyt ovat lisääntyneet. Myöskään sitä, ovatko epäillyt turvapaikanhakijoita, ei tilastoida. Vain kansallisuudet eritellään.

Julkisuudessa on esitetty, että pahoinpitelyiden lisäksi on ilmennyt varkauksia, laittomia uhkauksia ja teinityttöihin kohdistunutta seksuaalista häirintää. Poliisi ei puhu lukumääristä, ja Tommi Reen kehottaakin suhtautumaan otsikoihin maltillisesti.

"Jos on viisi pahoinpitelyä tai jokin yksittäinen seksuaalinen häirintä, siitä saadaan tietysti raflaavia otsikoita."

Helsingin poliisi on lisännyt näkyvyyttään vastaanottokeskusten läheisyydessä. Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan tällä pyritään ennalta ehkäisemään väkivaltatilanteiden syntyä.

"Siellä saattaa olla kysymys aivan arkisista asioista. Ihmisiä tulee eri kulttuureista, joku ei esimerkiksi hyväksy alkoholinkäyttöä ja tulee riitaa", Koskimäki sanoo.

"Näytämme, että poliisi on paikalla. Poliisin tehtävä on turvata rauha jokaiselle, se [vastaanottokeskus] on kuitenkin niiden ihmisten koti. Nyt olisi tärkeintä, että saataisiin rauha maahan."

Poliisin tiedossa on myös tapauksia, joissa vastaanottokeskusten asukkaat ovat reagoineet kantasuomalaisten heihin kohdistamaan pilkkaan tai häirintään.

Vakavia tai törkeitä rikoksia poliisin tietoon ei ole tullut. Myöskään epäilyt ulkomaalaisten suomalaisiin kohdistamista rikoksista eivät juuri ole lisääntyneet.

Sen enempää Helsingin poliisin kuin poliisihallinnon tiedossa ei ole, että esimerkiksi turvapaikanhakijoista olisi tehty perättömiä rikosilmoituksia tai että niitä olisi tehtailtu.