torstai 24. syyskuuta 2015

Turun Sanomat: Tutkija: 10 000 maahanmuuttajaa tuo 600 miljoonaa koulutuspääomaa

Turun Sanomat: Tutkija: 10 000 maahanmuuttajaa tuo 600 miljoonaa koulutuspääomaa 24.9.2015

Siirtolaisuusinstituutin eläkkeelle jäänyt johtaja Ismo Söderling toivoo, että maahanmuuttajien kotouttaminen otettaisiin hallituksen kärkihankkeeksi.

Söderlingin mukaan 10 000 peruskoulun käynyttä maahanmuuttajaa tuo mukanaan noin 600 miljoonan euron edestä koulutuspääomaa. Se saadaan kuitenkin käyttöön vain kotoutumisen onnistuessa. Tähän asti siihen ei ole pystytty paljon pienemmilläkään tulijamäärillä.

– Esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa erotetaan kansallisessa politiikassa selkeästi maahanmuuton lyhyen ja pitkän aikavälin kustannukset.

– Lyhyellä aikavälillä kotouttaminen ei lisää kansan varallisuutta. Pidemmällä aikavälillä maahanmuuton väestölliset ja taloudelliset hyödyt on moneen kertaan todennettu, Söderling huomauttaa.

Hän viittaa tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan Ruotsi on saanut siirtolaisuudesta vuoden 1950 jälkeen nettohyötynä jo 90 miljardia euroa.

– Maahanmuutosta saatava hyöty on tietysti sitä parempi, mitä nopeammin tulijat työllistyvät ja oppivat kielen.

Söderlingin mukaan maahanmuuton vilkastuminen ei yllättänyt asiantuntijoita. Siirtolaisuusinstituutissa tehtiin jo kaksi vuotta sitten väestöennuste, jonka mukaan Suomessa olisi 2050 yli miljoona ulkomailla syntynyttä tai heidän jälkeläistään.

– Nykyisen suuren pakolaisaallon huomioiden laskelmaa voi hyvinkin pitää realistisena, Söderling toteaa.

LUE KOKO JUTTU TORSTAIN TURUN SANOMISTA TAI NÄKÖISLEHDESTÄ