tiistai 29. syyskuuta 2015

Turun Sanomat: Keskustelu turvapaikanhakijoista sai Runosmäen raivon valtaan

Turun Sanomat: Keskustelu turvapaikanhakijoista sai Runosmäen raivon valtaan 29.9.2015

Jos Turun Runosmäessä elää jossain asukas, joka haluaa auttaa maahamme saapuneita turvapaikanhakijoita, niin hän ei ollut ehtinyt paikalle tiistai-illaksi Runosmäen nuorisotalolle järjestettyyn yleisötilaisuuteen tai ainakaan ei uskaltanut avata siellä suutaan.

Kaupungin järjestämässä tilaisuudessa oli tarkoitus keskustella pakolaisten hätätilamajoittamisesta Runosmäen kouluun. Paikalle sulloutuikin arviolta lähes 300 kansalaista.

Se kävi selväksi, että runosmäkeläiset eivät halua hätätilamajoittaa pakolaisia. Keskustelun ilmapiiri oli kiihkeän maahanmuuttovastainen ja valitettavan rasistinen.

Illan aikana ei kuultu yleisön joukosta yhtä ainoata maahanmuuttajamyönteistä puheenvuoroa, kunnes Runosmäkiseuran hämmentynyt puheenjohtaja Jorma Hellsten lopulta nousi ylös ja vetosi yleisöön.

Hän huomautti Runosmäkiseuran ottaneen asiassa sellaisen kannan, että hädässä olevia ihmisiä pitää totta kai auttaa ja majoittaa tarvittaessa myös Runosmäkeen.

– Meinaatko olla Runosmäkiseuran puheenjohtaja vielä ensi vuonnakin?

– Petturi! yleisö huuteli Hellstenille.

Runosmäkeläisyleisön ivallinen vihamielisyys veti selvästi apeiksi myös paikalle pyydetyt puhujavieraat, joiden nöyryyttämisestä yleisö nautti.

Erityisesti kaupunginjohtaja Aleksi Randell (kok) oli yleisön hampaissa koko illan. Randell sai runosmäkeläisiltä mielenosoituksellisia buuauksia ja pilkkahuutoja jo avauspuheenvuoroaan pitäessään.

– Sun puheesta ei saa selvää!

– Oletko juonut?

– Vittu mitä paskaa!

Tässä vaiheessa puhujavieraista ylikomisario Hans Vuoti ja komisario Joonas Tikka kävivät rauhoittamassa salin takaosassa rivouksia huudelleen miehen ja tekivät selväksi, että tilaisuudesta poistetaan kaikki, jotka eivät käyttäydy. Salin takaosassa päivysti pian tämän jälkeen myös poliisipartio.

Randell yritti korostaa, että Turun kaupungilla on pakolaistulvan edessä kovin vähän vaihtoehtoja. Väliaikaisia hätämajoitustiloja on pakko jostain löytää ja tässä tilanteessa myös tyhjillään oleva Runosmäen koulu kelpaa.

Runosmäkeläisyleisö ei kuitenkaan kommenteista päätellen selvästikään ollut antanut päättäjille vielä anteeksi Runosmäen koulun homeongelmia ja sulkemista.

Monet yleisön joukosta nostivat esiin runosmäkeläisten huolen turvallisuudestaan, jos heidän keskuuteen majoitetaan 250 nuorta muslimimiestä.

Monet pelkäsivät tyttäriensä turvallisuuden puolesta.

– Suurin osa on raiskaajia! joku yleisön joukosta huusi.

Komisario Tikka, ylikomisario Vuoti sekä maahanmuuttajataustainen kaupunginvaltuutettu Muhis Azizi (kok) totesivat kukin vuorollaan, että on absurdia väittää kaikkien henkensä hädässä pakenevien turvapaikanhakijoiden olevan rikollisia tai raiskaajia.

Yleisön joukosta vastattiin, että yksikin raiskaus riittää. Sen jälkeen yleisö tivasi Randellillta, lupaako hän erota, jos joku Runosmäkeen sijoitettavista turvapaikanhakijoista syyllistyy rikokseen.

Pansion vastaanottokeskuksen johtajalta Jaana Sikiöltä kysyttiin, onko keskuksen turvapaikanhakijoiden liikkumista rajoitettu esimerkiksi pimeän aikaan ulkonaliikkumiskielloin. Sikiö vastasi, että keskuksen asukkaat saavat liikkua vapaasti.

– Siihen loppui naisten lenkkeily!

– Sähköaita ympärille! runosmäkeläiset ehdottivat.