lauantai 26. syyskuuta 2015

HS: Suomessa on edetty vihapuheista vihatekoihin

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Suomessa on edetty vihapuheista vihatekoihin 26.9.2015

Turvapaikanhakijoita kuljettanutta bussia oli Lahdessa vastassa myöhään torstaina väkijoukko, joka heitteli bussia ilotulitteilla ja kivillä. Joukossa oli Ku Klux Klan -asuun pukeutunut mielenosoittaja, joka piteli Suomen lippua.

Kouvolassa poliisi esitti perjantaina vangittavaksi noin 50-vuotiasta miestä, jonka epäillään heittäneen torstai-iltana polttopullon turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskuksen ovelle.

Tapaukset osoittavat, että Suomessa on nyt edetty vihapuheista vihatekoihin, joita ei pidä vaieten hyväksyä. Viha ja väkivalta ovat väärin kaikkia kohtaan, etenkin niitä ihmisiä kohtaan, jotka etsivät Suomesta suojaa kotimaassaan kokemaansa vihaa ja väkivaltaa vastaan.

Suomi on uudessa tilanteessa, kun maahan on lyhyessä ajassa tullut ennätysmäärä turvapaikanhakijoita erityisesti Irakista ja Syyriasta. Tänä vuonna tulijoita voi olla jopa 50 000, yli kymmenkertaisesti se määrä, mihin Suomen vastaanoton voimavarat oli mitoitettu aiempien vuosien perusteella.

Tilanne on yllättänyt muutkin Euroopan maat.

Tähänastiset kokemukset osoittavat, että Suomi selviää hyvin, kun kyse on viranomaisten kyvystä organisoida toiminta nopeasti. Maahantulijoille on löytynyt toistaiseksi vastaanotto- ja hätämajoituspaikkoja, ja Torniossa maahantulo ja hakijoiden rekisteröinti saatiin alkuhankaluuksien jälkeen järjestykseen.

Myös tavalliset suomalaiset ovat halukkaita auttamaan. Turvapaikanhakijoita on paljon kotimajoituksessa, ja vapaaehtoistyö heidän hyväkseen kiinnostaa.

Kääntöpuolena Suomessa on myös Lahden ja Kouvolan tapausten osoittamaa pelkoa ja vihaa tulijoita kohtaan.

On hyvä, että poliittinen johto otti asiaan kantaa näkyvästi ja nopeasti. Hallituspuolueiden puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk), Alexander Stubb (kok) ja Timo Soini (ps) tuomitsivat Lahden ja Kouvolan teot ja painottivat, että Suomessa suuri enemmistö hyväksyy maahanmuuttajat. Toivottavasti viesti menee jokaisessa puolueessa perille.

Turvapaikkatilanne on haastava, sillä edessä on paljon työtä liittyen oleskeluluvan saaneiden kotoutumiseen, asuntoihin, koulutukseen ja työllistymiseen. Haasteista pitää pystyä puhumaan, mutta rasismia ja väkivaltaa ei pidä sietää.