maanantai 28. syyskuuta 2015

Yle: Porilaisesta vanhainkodista tulossa vastaanottokeskus: "Meidän on kannettava vastuu"

Yle: Porilaisesta vanhainkodista tulossa vastaanottokeskus: "Meidän on kannettava vastuu" 28.9.2015

Liinaharjan vanhainkoti on aiottu sulkea lähivuosina ja asukasmäärä on jo vähentynyt. Tiloihin aiotaan nyt perustaa vastaanottokeskus, mutta sitä ennen loput vanhukset sijoitetaan muihin hoitopaikkoihin.

Poriin aiotaan perustaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Keskus sijoitetaan Länsi-Poriin Liinaharjan vanhainkodin tiloihin, jos kaupunginhallitus tekee asiasta viikon päästä maanantaina päätöksen kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Liinaharjan vanhainkotia on jo jonkin aikaa pidetty yhtenä vaihtoehtona vastaanottokeskukselle. Ongelma on kuitenkin ollut se, että vastaanottokeskusta ei voida sijoittaa samoihin tiloihin, joissa on vanhuksia hoidettavana.

Vanhukset muualle

Liinaharjan vanhainkoti on ollut vanhustenhoitoon huonokuntoinen ja vanhainaikainen, ja vanhainkoti on aiottu sulkea vuonna 2016. Nyt on tarkoitus nopeuttaa vanhusten siirtämistä muualle, jotta turvapaikanhakijat voidaan sijoittaa vanhainkotiin.

– Perusturvan johdolla on aiemmin ollut ajatus, että vanhainkoti voidaan tyhjentää tänä vuonna. On myös suunnitelma, että vanhukset voidaan sijoittaa moderneihin tiloihin, kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo.

Turvapaikanhakijoita marraskuussa?

Perusturvajohtaja Terttu Nordman on arvioinut Luukkoselle, että vanhusten siirto kestää kuukauden. Turvapaikanhakijoita voisi siis tulla Liinaharjaan jo marraskuussa.

– Olen sitä mieltä, että Porin on kannettava suoraselkäisesti vastuunsa. Meitä pienempi Harjavalta on vastuunsa kantanut. Miksi me porilaiset emme pystyisi samaan? Luukkonen sanoi valtuustolle.

Kaupunginjohtaja vetosi voimakkaasti poliitikkoihin, että asiaan suhtauduttaisiin positiivisesti.

– Odotan, että kaupunginhallitus kantaa vastuun. Myös jokaisen meistä tässä salissa olevista pitää katso peiliin ja kysyä, olemmeko valmiit kantamaan vastuun, Luukkonen sanoi valtuutetuille maanantai-iltana ja sai aplodit useilta valtuutetuilta.

Porissa on tällä hetkellä turvapaikanhakijoita myös Reposaaressa Junnilan leirikeskuksessa. Viitisenkymmentä turvapaikanhakijaa sijoitettiin seurakuntien omistamiin tiloihin viime yönä.