keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Maaseudun Tulevaisuus: Hanna Mäntylä: Sosiaaliturvan ehdot tiukentuvat

Maaseudun Tulevaisuus: Hanna Mäntylä: Sosiaaliturvan ehdot tiukentuvat 23.9.2015

Pakolaisten sosiaaliturvaa Suomessa tiukennetaan, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) muistuttaa EU-tuomioistuimen linjasta, jonka mukaan Saksan ei tarvitse maksaa täyttä sosiaaliturvaa bosnialaissyntyisille työntekijöille.

"Valmistelemme muun muassa uudenlaista myöntämiskriteeristöä hallituksen kirjausten mukaan. Aikataulu on erittäin pikainen”, Mäntylä sanoo MT:n haastattelussa.

Mäntylä korostaa, että eivät vain perussuomalaiset, vaan koko hallitus on sitä mieltä, ettei Suomen kantokyky kestä kymmenien tuhansien tulijoiden tulvaa.

Valtaosa heistä on myös tullut sen EU-säännön vastaisesti, että yksi maa vastaisi hakijan käsittelystä.

”Eihän sitä noudateta! Jos henkilöt pääsevät kulkemaan läpi Etelä- ja Keski-Euroopan Pohjoismaihin ja lopulta Suomeen, puhutaan aika suuresta ongelmasta.”

Siksi Suomi tarkastelee nyt uudelleen rajojensa valvomiseen ja tulijoiden kielitaitoon, työskentelyyn ja asumiseen liittyviä sosiaaliturvan perusteita.

Oleskeluluvan saaneille laaditaan kotouttamisjärjestelmä, jossa sosiaaliturvasta on tarkoitus tehdä alempi kuin suomalaisten asumisperusteisesta turvasta. Perheenyhdistämisissä voidaan tiukentaa linjaa EU:n kriteerien mukaiseksi.

Suomi kiirehtii myös palautussopimuksia Irakin, Afganistanin ja Somalian kanssa. Muilla Pohjoismailla sellaiset ovat, ja palautusprosentti Suomea suurempi.