tiistai 22. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Syyrialainen perhe haluaa takaisin Ruotsiin: ”Suomi on suuri pettymys”

Ilta-Sanomat: Syyrialainen perhe haluaa takaisin Ruotsiin: ”Suomi on suuri pettymys” 22.9.2015

Ruotsista Suomeen tulee edelleen runsaasti turvapaikanhakijoita. Menijöitä on kuitenkin myös toiseen suuntaan.

SYYRIALAISET Leila ja Nahmud haluavat takaisin Ruotsiin. He ovat käyneet Kemissä ja Helsingissä, nähneet Suomea kolmen päivän ajan. Suomi oli heille suuri pettymys.

– Olemme olleet monta tuntia kadulla. Sitten tuli poliisi käskemään meitä pois. Luulimme, että Suomi on hyvä ja kohtelias maa, mutta ei se ole, isä-Nahmud kertoo tuohtuneena.

Leila-äiti istuu kolmen poikansa kanssa Haaparannan matkakeskuksessa. Hän on huolissaan, tyrmistynyt ja sekaisin.

– Emme ole saaneet mitään apua. Ei mitään. Ei ruokaa, ei paikkaa minne mennä. Kukaan ei auttanut.

Perhe haluaa pian pois Suomesta. Rahaa ostaa lippuja Luulajaan tai Uumajaan ei ole.

– Mitä teemme, miten pääsemme pois, he kysyvät.

Vaikka pakolaisten virta on yhä selkeästi Suomea kohti, viikonlopun ajan muutamia kymmeniä on palannut takaisin Ruotsiin. Kaikille Suomi ei olekaan osoittautunut unelmamaaksi.

Pakolaisten auttajat arvelevat, että muutamien kymmenien Ruotsiin palanneiden joukossa on jo pitkään Ruotsissa olleita irakilaisia. He ovat lähteneet kohti Suomea siinä toivossa, että viranomaismenettely hoituisi Suomessa pikaisesti. Ruotsissa on ihmisiä, jotka ovat odotelleet lupapäätöksiä jo vuosia.

– Ihmiset hyviä, mutta Suomi ei hyvä, kertoo toinen irakilaismies, mutta ei kerro, mikä Suomessa mättää.

Järjestelykeskus aloittaa

Tästä päivästä alkaen jokainen Ruotsista pohjoisen kautta Suomeen pyrkivä paperiton turvapaikanhakija joutuu järjestelykeskukseen, jossa poliisi puhuttaa heidät ja rekisteröi.

– Tiistaina otetaan mahdollisimman tehokkaasti tulijat kontrolliin. Jos matkustusasiakirjat eivät ole kunnossa, tulija otetaan kiinni ja viedään järjestelykeskukseen, jossa hän pysyy kunnes tulija saadaan rekisteröityä, tiivistää kommodori Jukka Savolainen Rajavartiolaitokselta.

Ulkomaalaisvalvontaa johtaa poliisi. Käytännön valvonnasta Torniossa vastaa yli 30 rajavartiolaitoksen virkamiestä Suomen rajan lähellä.

Kontrolli tarkoittaa myös sitä, että Ruotsista tulevat bussimatkustajat voidaan tarkistaa tai ohjata suoraan järjestelykeskukseen. Muutakin liikennettä valvotaan.