sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Uusi Suomi: Juha Sipilältä hyytävä arvio: ”Vielä 4-5 miljoonaa ihmistä voi lähteä liikkeelle”

Uusi Suomi: Juha Sipilältä hyytävä arvio: ”Vielä 4-5 miljoonaa ihmistä voi lähteä liikkeelle” 20.9.2015
Yle: Sipilä: Turvapaikanhakijoista ollaan kaikilla tasoilla yhteydessä Ruotsiin
Helsingin Sanomat: Juha Sipilä Ylellä: Suomi voisi hakea ihmisiä suoraan pakolaisleiriltä lentokoneella
Ilta-Sanomat: Sipilän hurja arvio: Eurooppaan voi pyrkiä jopa 5 miljoonaa ihmistä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi, että jopa viisi miljoonaa ihmistä saattaa pyrkiä turvapaikanhakijoina Eurooppaan.

-Voi olla, että vielä 4-5 miljoonaa ihmistä lähtee liikkeelle. Esimerkiksi Syyriassa on ihmisiä, jotka ovat odottaneet jopa viisi vuotta pakolaisleireille. Jos 4-5 miljoonaa ihmistä lähtevät liikkeelle, kyllä se näkyy sitten Suomessakin, Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla.

Viranomaisarvioiden mukaan Suomeen tulee tänä vuonna jopa 30 000 turvapaikanhakijaa. Sipilä uskoo määrän voivan moninkertaistua, jos enemmän ihmisiä lähtee pyrkimään pakolaisleireiltä Eurooppaan.

-Meidän pitäisi olla tähän varautuneita. Paras tapa varautua on se, että leirien oloja parannetaan niin, että ihmiset pystyvät siellä olemaan ja odottamaan turvapaikkapäätöstä eikä heidän tarvitse lähteä liikkeelle. Silloin nämä kaikkein heikoimmassa asemassa olevat, jotka eivät tällaista reissua (Eurooppaan) kestä, tulisivat paremmin hoidettua.

Sipilä sanoi olevan henkilökohtaisesti valmis nostamaan Suomen pakolaiskiintiötä merkittävästi, kunhan turvapaikanhakijoiden virta on hallinnassa. Hän ei pidä turvapaikanhakijoita myöskään turvallisuusriskinä Suomessa.

-Turvallisuusviranomaiset ovat hyvin perillä ja sen vuoksi näiden turvapaikanhakijoiden taustat täytyy selvittää. Näiden asioiden kanssa ei saa olla sinisilmäinen, mutta ei tämä ole ongelma Suomessa.

Sipilän mukaan tilanne on Suomessa hallinnassa, mutta Euroopassa muutoin ei. Hänen mukaansa Suomeen on pystytetty kriisiorganisaatio asiaa hoitamaan.

____________________________________

Yle: Sipilä: Turvapaikanhakijoista ollaan kaikilla tasoilla yhteydessä Ruotsiin

Pääministerin mukaan EU-maat eivät ole toimineet sovitulla tavalla. Hän povaa Pääministerin haastattelutunnilla keskiviikon EU-johtajien huippukokouksesta kuumatunnelmaista.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan turvapaikanhakijoiden tilanteesta on oltu Ruotsiin yhteydessä monilla tasoilla.

On hänen mukaansa väärin, että turvapaikanhakijat eivät jätä hakemustaan ensimmäisessä maassa, johon he saapuvat. Toisaalta tilanne on sama esmerkiksi Ruotsin ja Tanskan sekä Tanskan ja Saksan rajoilla.

– Koko ketju vuotaa.

Hänen mukaansa toiminta ei ole sen mukaista, mitä on sovittu. Tilanne on hankala koko Euroopassa, esimerkiksi Unkarissa ja Saksassa. Niihin on tullut jopa 10 000 turvapaikanhakijaa päivässä.

Ilmapiiri on monissa maissa kiristynyt, myös maiden välillä. Sipilä povaa, että ensi keskiviikon EU-huippukokouksessa tunnelma on kuuma.

Turvapaikanhakijoiden määrä on noussut koko ajan. Hänen mukaansa voi olla, että vielä 4 - 5 miljoonaa ihmistä lähtee liikkeelle.

Sipilän mukaan ensin on ratkaistava akuutti kriisi Euroopassa. Toiseksi pitää hoitaa kriisialueella olevien ongelmat.

Sipilä olisi valmis nostamaan Suomen kiintiötä

– Jos voisi luottaa siihen, että järjestelmä toimii ja EU:n ulkorajat pitävät, niin olisin valmis nostamaan merkittävästi turvapaikkahakijakiintiötä. Sillä tavalla voitaisiin hoitaa tämä toivottavasti väliaikainen tilanne, Sipilä sanoo.

Tämänhetkisestä tilanteesta Sipilä toteaa, että emme saa joutua tilanteeseen, jossa maassa on laittomasti rekisteröimättömiä ihmisiä. Siksi Suomi kiristää rajavalvontaa.

Hän kehottaa kuitenkin suhtautumaan asiaan rauhallisesti. Viranomaisten resursseja on lisätty ja tilanne pystytään hoitamaan, hän sanoo. Sipilä myöntää, että suomalaisten huolet ovat ymmärrettäviä, kun puhutaan jopa 30 000 turvapaikanhakijasta tänä vuonna. Tilanne näkyy monien kaupunkien katukuvassa.

– Tämä on kestokeskustelun aihe muuallakin kuin Suomessa. Ongelmista pitää keskustella avoimesti ilman että ihmisiä leimataan puolin ja toisin, Sipilä sanoo. Empatiaa pitää Sipilän mukaan osoittaa niitä kohtaan, joilla turvapaikan tarve on välttämätön.

Tilanteen mukaan myös rajavalvonnalle osoitetaan lisäresursseja, pääministeri lupaa.

Irakilaisten pikakäännytysmahdollisuutta selvitetään

Sipilä sanoo, että irakilaisten pikakäännytysmahdollisuutta selvitetään alkavalla viikolla. Ruotsilla on Irakin kanssa sopimus, jonka nojalla se voi pikapalauttaa erityisesti Bagdadin alueelta tulleita. Suomella tällaista sopimusta ei ole.

Sipilä sanoo, ettei kadu tarjoustaan antaa Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön, vaikka tarjous on noussut puheenaiheeksi Irakissa ja saattaa houkutella ihmisiä lähtemään Suomeen.

Pääministerin mukaan tulijoiden joukossa on monenlaista väkeä ja sellaisiakin, jotka ovat voineet harkita taksimatkaa Torniosta Etelä-Suomeen.

– Varmasti tähän liittyy monenlaisia tapauksia, Sipilä sanoi Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla.

_________________________________________

Helsingin Sanomat: Juha Sipilä Ylellä: Suomi voisi hakea ihmisiä suoraan pakolaisleiriltä lentokoneella

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) katsoo, että Suomi voisi lähettää lentokoneita hakemaan ihmisiä suoraan pakolaisleireiltä. Tämä poistaisi tarpeen ihmisten salakuljetuksiin.

"Jos saisimme ulkorajat kuntoon, niin tämä olisi paljon inhimillisempää. Näin varmistaisimme samalla sen, että todella hädänalaiset ihmiset saisivat ensijaisesti turvapaikan", Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla.

Hän vastasi kysymykseen, pitäisikö ihmisiä hakea suoraan pakolaisleireiltä "Finnairin lentokoneilla".

Sipilän mukaan suomalaisten ei pidä olla turvapaikka-asioissa sinisilmäisiä.

"Paljon tulee sellaisia, jotka eivät ansaitse turvapaikkaa. Meidän pitää olla pragmaattinen niiden osalta, jotka eivät tarvitse turvapaikkaa täällä", Sipilä muotoilee.

Hänen mukaansa Suomen turvallisuusviranomaiset ovat perillä ongelmista ja tutkivat henkilöiden taustat. Sipilä uskoo, että näin Suomi pystyy estämään terroristijärjestöjen jäsenten soluttautumisen Suomeen.

Sipilän mukaan monissa maissa kestävyysvajetta ja ikääntymistä on pystytty hoitamaan maahanmuuttajien avulla.

"Maahanmuutto on myös mahdollisuus", Sipilä katsoi pääministerin haastattelutunnilla Ylessä.

Sipilän mukaan turvapaikanhakijoiden tilanteesta ollaan oltu Ruotsiin yhteydessä monilla tasoilla. Hänestä on väärin, että turvapaikanhakijat eivät jätä hakemustaan ensimmäisessä maassa, johon he saapuvat.

Sipilän mukaan ensi keskiviikon EU-huippukokouksessa onkin "kuuma tunnelma".

Sipilä kommentoi myös viime viikon televisiopuhettaan, jossa hän sai esiintyä suoraan suomalaisille ilman normaalia Ylen journalistista työpanosta.

"Se oli poikkeuksellinen toimi ja tiesin, että sellainen on riskialtista. Suomi on kuitenkin poikkeuksellisessa tilanteessa, joten poikkeuksellista keinoa päätettiin käyttää", Sipilä selvitti.

Sipilä antoi ymmärtää, että hän saattaa puhua suoraan suomalaisille vielä uudestaan.

Pääministeri kommentoi myös Ylen uutista, jonka mukaan ministeri Anne Berner (kesk) on työskennellyt johtotehtävissä veroparatiisiyhtiössä, jonka toimintaan liittyy verosuunnittelua.

Sipilän mukaan Anne Bernerin kohdistunut kritiikki on "täysin kohtuutonta".

"Hän on ollut ulkopuolisena jäsenenä yhtiön hallituksessa, mihin ei liity mitään veronkiertoa", Sipilä sanoi haastattelutunnilla.

Sipilän mukaan asiassa "heitetään varjo, jota ei tarvitse perustella". Hänen mukaansa järjestelyssä on maksettu kaikki vaadittavat verot Suomeen.


_______________________________________________

Ilta-Sanomat: Sipilän hurja arvio: Eurooppaan voi pyrkiä jopa 5 miljoonaa ihmistä

Pääministeri Juha Sipilä sanoo olevansa valmis nostamaan Suomen pakolaiskiintiötä merkittävästi, jos EU:n rajavalvonta saadaan toimimaan.

Asiasta Ylen Pääministerin haastattelutunnilla puhunut pääministeri Juha Sipilä (kesk) vakuutti tilanteen turvapaikanhakijoiden kanssa olevan hallinnassa mutta myös ravistelevan koko Eurooppaa voimallisella tavalla. Hän sanoi tilanteen luoneen jännitteitä Euroopan maiden välille, sillä rajavalvonta ei ole toiminut sovitulla tavalla.

– Kaikkien kannattaa suhtautua tilanteeseen rauhassa, vaikka tilanne on uusi ja outo meille, pääministeri kommentoi viime päivinä herännyttä levottomuutta ja pakolaisten tuloa vastustavia mielenosoituksia.

Sipilän mielestä on selvää, että tilanne herättää reaktioita puoleen ja toiseen.

– Ehkä nämä menevät osin liiallisuuden puolelle, mutta kyllä nämä ihmisten reaktiot ovat ymmärrettäviä, hän sanoi.

Syyrian pakolaisleireillä odotettu pitkään

Sipilä arvioi että Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrä voi nousta vielä miljoonilla.

– Voi olla että vielä 4–5 miljoonaa ihmistä lähtee tuolta liikkeelle. Esimerkiksi Syyrian pakolaisleireillä ihmiset ovat odottaneet jo enimmillään viisi vuotta tilanteen korjautumista, hän totesi.

Sipilä mainitsi parhaaksi vaihtoehdoksi järjestelmän, jossa pakolaiset päätyisivät EU-maihin hallitusti nykyisen tilanteen sijaan. Hän huomautti esimerkiksi Ison-Britannian valikoivan turvapaikanhakijoita suoraan kriisimaiden lähialueiden pakolaisleireiltä.

– Silloin ei olisi tarvetta tähän ihmissalakuljetukseen, jossa liikkuu todennäköisesti lähellä kymmentä miljardia oleva rahasumma.

Pääministeri sanoi olevansa henkilökohtaisesti valmis nostamaan Suomen pakolaiskiintiötä merkittävästi, jos EU:n rajavalvonta saadaan toimimaan.

– Kun maahan tulee tällaista vauhtia turvapaikanhakijoita, niin emme pysty molempia asioita tekemään yhtä aikaa.