tiistai 22. syyskuuta 2015

HS: Expressen julkaisi Jörn Donnerin haastattelun suomeksi: "Virallinen asenne Suomessa on rasistinen"

Helsingin Sanomat: Expressen julkaisi Jörn Donnerin haastattelun suomeksi: "Virallinen asenne Suomessa on rasistinen" 22.9.2015

Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen on julkaissut poikkeuksellisesti juttuja suomeksi Suomen turvapaikkapolitiikkaan liittyen. Jutuissa arvioidaan Suomen ilmapiiriä ja turvapaikanhakijoihin liittyvää keskustelua.

Tiistaina Expressen haastatteli kirjailijaa, entistä kansanedustajaa Jörn Donneria ja julkaisi jutun suomeksi ja ruotsiksi. Donner kertoo Expressenissä, että "virallinen asenne Suomessa on rasistinen".

Hieman kömpelöllä suomen kielellä kirjoitetussa jutussa Donner kritisoi sitä, että Suomen mediassa on annettu niin paljon näkyvyyttä turvapaikanhakijoita vastustaville mielenosoittajille.

"Ei pitäisi tehdä niin isoa juttua mielenosoituksista. Ei ole kyse mistään suurista määristä jotka aktiivisesti osoittaisivat mieltä maahanmuuttoa vastaan ja että yhtäkkiä tulee reaktio pienen suomalaisen ryhmän keskuudessa on ymmärrettävää", hän sanoo Expressenissä.

Donner uskoo, että suurin osa suomalaisista suhtautuu myönteisemmin maahanmuuttoon kuin suomalaiset poliitikot.

"En usko sellaisiin kansallisiin luonteenpiirteisiin, vaan uskon että ne ovat tietoisia poliittisia päätöksiä. Jos kadulle menee ja kysyy ihmisiltä niin he ovat todennäköisesti huomattavasti positiivisempia maahanmuuttoa kohtaan kuin poliitikot", hän sanoo.

Donner pahoittelee, että Suomi kannattaa EU:ssa pakolaiskiintiöiden vapaaehtoisuutta eli vastustaa niin sanottua yhteistä taakanjakoa.

"En voi hemmetti asialle mitään tehdä, voin vain huomauttaa että virallinen asenne Suomessa on rasistinen. Se on paljon rasistisempi kuin Ruotsidemokraatit", Donner sanoo.

Donnerin mukaan "Suomessa ei olla päästy samaan kypsyyteen kuten Ruotsissa ja Saksassa". "Mutta Suomi ei ole kuten Unkari ja Kroatia jotka rakentavat aitoja", hän sanoo.

Donnerin haastattelu ei ole ensimmäinen samasta aihepiiristä suomeksi julkaistu juttu Expressenissä.

Sunnuntaina suomeksi julkaistiin lehden toimittajan Lotta Gröningin kolumni, jonka otsikkona oli: "Meitä on useita, jotka ihmettelevät Suomen integraatiopolitiikkaa".

Hän ihmettelee sitä, että Suomi ottaa vastaan niin paljon vähemmän pakolaisia kuin Ruotsi.

"On tuntunut oudolta, että Suomi, joka muutoin on niin samankaltainen kuin me, on joutunut samaan kategoriaan kuin Itä-Euroopan maat mitä tulee kansainväliseen solidaarisuuteen", Gröning kirjoitti.

Hänen mukaansa keskustelu on Suomessa kovempaa kuin Ruotsissa, ja suomalaiset eivät ole samalla tavalla "poliittisesti korrekteja" kuin ruotsalaiset.

"Perussuomalaisten argumentit saavat monet ruotsalaiset hämmästymään. On ilmiselvää, että naapurimaassa on vapaampi mielenilmaisuilmapiiri", Gröning kirjoitti.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) päätöstä avata kotinsa turvapaikanhakijoille Gröning kiitteli "vapauttavaksi".