torstai 24. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: IS paljastaa: Näin veronmaksajien rahaa valuu ihmissalakuljettajille

Ilta-Sanomat: IS paljastaa: Näin veronmaksajien rahaa valuu ihmissalakuljettajille 24.9.2015

Turvapaikanhakijat maksavat Suomesta saamillaan tuilla matkojaan salakuljettajille.

SUOMEEN on matkustanut poikkeuksellisen suuria määriä turvapaikanhakijoita ja ilmiöön liittyy myös ihmissalakuljetusta. Salakuljettajan järjestämä matka Suomeen maksaa suuria summia, josta turvapaikanhakija jää osassa tapauksista velkaa.

Suomenlahden merivartioston rikostorjunnan päällikkö Kari Kettunen kertoo Ilta-Sanomille, että turvapaikanhakijat käyttävät myös Suomessa saamaansa vastaanottorahaa maksaakseen matkoistaan ihmissalakuljettajille.

Suomenlahden merivartiostosta kerrotaan Ilta-Sanomille, ettei siellä ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon yhteiskunnan maksamia tukia käytetään salakuljettajille maksamiseen. Ilmiöön liittyviä havaintoja on kuitenkin tehty laittoman maahantulon järjestämiseen liittyvissä tutkinnoissa.

– Kun henkilö on ison summan velkaa, hän lyhentää sitä kaikista saamistaan rahoista, Suomenlahden merivartioston tiedotussihteeri Satu Saarivuori kertoo.


TURVAPAIKKAMATKAN aiheuttama velka voi olla tuhannesta kymmeniintuhansiin euroihin.

– Mikäli rahaa ei pystytä antamaan, henkilöä itseään, hänen omaisiaan tai sukulaisiaan saatetaan uhkailla ja tällä pyritään kiristämään velan maksuun. Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön tutkinnoissa ei ole tullut ilmi, että uhkailu olisi viety käytännön tasolle.

Turvapaikanhakija voi saada Suomessa vastaanottorahaa kuukaudessa 316 euroa, jos hän on yksinasuva tai yksinhuoltaja. Muille yli 18-vuotiaille maksetaan 267 euroa, ja perheensä kanssa asuville lapsille maksetaan 202 euroa. Vastaanottorahaa maksetaan vähemmän, jos vastaanottokeskus järjestää ateriat.

Turvapaikanhakijaperheelle, jossa on kaksi aikuista ja kolme alaikäistä lasta, maksettaisiin Suomessa yhteensä vastaanottorahaa 1140 euroa kuussa. Yleisradion mukaan Ruotsissa maksetaan vastaavalle turvapaikanhakijaperheelle taloudellista tukea noin 760 euroa kuussa.


HELSINGIN ulkomaalaispoliisin komisario Liisa Lintuluoto arvioi viime lauantain Ilta-Sanomissa yhden syyn Suomeen saapuville suurille pakolaismäärille olevan Suomessa maksettavat korkeat tuet verrattuna suureen osaan muusta EU:sta.

Turvapaikan tai oleskeluluvan toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella saaneet pääsevät suomalaisen sosiaaliturvan piiriin. Turvapaikan saaneilla on oikeus samoihin Kelan etuuksiin ja muuhun sosiaaliturvaan kuin muillakin Suomessa vakinaisesti asuvilla.

Suomenlahden merivartiosto arvioi, että se tekee tämän vuoden aikana noin 100 esitutkintaa, joiden nimikkeinä ovat laittoman maahantulon järjestäminen tai törkeä laittoman maahantulon järjestäminen. Viime vuoden luku oli hieman yli 70 tutkintaa.