tiistai 22. syyskuuta 2015

Vantan Sanomat: Esitys: Ulkomaalaiset etusijalle vuokra-asuntoihin – pienituloiset palkansaajat kärsivät

Vantan Sanomat: Esitys: Ulkomaalaiset etusijalle vuokra-asuntoihin – pienituloiset palkansaajat kärsivät 22.9.2015

Pienituloiset kantasuomalaiset uhkaavat jäädä asukasvalinnoissa väliinputoajiksi, mikäli hallitus saa läpi lakimuutoksen valtion tukemien vuokra-asuntojen jakoperusteita.

Lakiesityksen toteutuessa ulkomaalaisten määrä kasvaisi merkittävästi vuokra-asuntojonoissa, kun tähän saakka voimassa ollut vaatimus vähintään vuoden oleskeluluvasta poistettaisiin. Lakimuutoksessa esitetään, että kaikki oleskeluluvan saaneet ovat oikeutettuja hakijoiksi valtion tukemiin asuntoihin.

Käytännössä oleskelulupia ei myönnetä alle kolmen kuukauden mittaiseen oleskeluun, eli tätä lyhyemmän ajan Suomessa oleskelevat eivät olisi jatkossakaan oikeutettuja valtion tukemien asuntojen vuokrajonoihin.

Vantaan maankäytöstä ja asuntopolitiikasta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä pelkää, että lakimuutoksella kasvatettaisiin asunnon saamiseen kelpoisten henkilöiden määrää merkittävästi. Penttilä on valmistellut Vantaan kaupungin kannanoton lakimuutokseen. Aikataulusyistä sitä ei ole vielä käsitelty päättävissä elimissä.

– Kaikkien oleskeluluvan saaneiden asuttaminen on kunnille suuri haaste, kun turvapaikan hakijoiden määrä kasvaa räjähdysmäisesti, Penttilä pelkää.

Vantaan kaupunki painottaa, että toteutuessaan lakiehdotus lisäisi merkittävästi kohtuuhintaisten asuntojen kysyntää erityisesti kasvukeskuksissa ja Helsingin seudulla, jossa on jo nyt pulaa kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista.

ARA-vuokra-asuntojen asukasvalintaohjeiden mukaisesti ilman töitä olevat, oleskeluluvan saaneet asunnottomat ovat vuokra-asuntojen kiireellisimpien hakijoiden joukossa.

– Lakiesityksen toteutuessa tällaisten hakijoiden määrä nousisi huomattavasti ja johtaisi käytännössä siihen, että pienituloiset työssä käyvät jäisivät asukasvalinnassa väliinputoajiksi, Penttilä toteaa kannanotossa.

Sen mukaan lakiesitys tulisi toteutuessaan nopeasti heikentämään myös ARA -vuokra-asuntojen asukasrakennetta suurimmissa kaupungeissa sekä johtaisi asuinalueiden välisten erojen kasvuun ja lisäisi segregaatiota.